HDP grup toplantısını Lice'de yaptı

Güncelleme Tarihi:

HDP grup toplantısını Licede yaptı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2014 15:24

HDP, grup toplantısını bugün Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde karakol protestolarının çadır kurularak ilk başlatıldığı yer olan Çelikhan Köyü Köprübaşı Mevkii’nde yaptı. HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, Lice’deki gösterilerin amacına ulaştığını belirterek, "Meskan ve Lice’de direnen halkımıza yaptığınız eylem amacına ulaştı diyoruz. Bir yandan barış süreci deyip, bir yandan da savaş politikasını yürüten hükümeti teşhir etti. Halkımız görevini yaptı. Şimdi sıra hükümette ve bizdedir" dedi.

Haberin Devamı

HDP, bugün TBMM’de yapacağı grup toplantısını geçen cumartesi günü yol kesen gruplara yönelik operasyonda 2 kişinin silahla vurularak öldürüldüğü Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde yaptı. Grup toplantısına gitmek için Diyarbakır’da BDP il binası önünde toplanan aralarında HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, milletvekilleri Altan Tan, Nursel Aydoğan, Erol Dora, Hasip Kaplan ve Ayla Akat Ata ile bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk’un da bulunduğu grup, BDP otobüsle yola çıktı.

PKK’LI GRUP OTOBÜSÜ DURDURDU

HDP’lilerin bulunduğu otobüsün önü Lice yakınlarındaki Fisova Mevkii’nde yol kontrolü yapan yüzleri kapalı bir grup PKK’lı tarafından durduruldu. Yüzleri kapalı gençlerden biri otobüse binerek bir süre Sabahat Tuncel ile konuştu.

Haberin Devamı

Daha sonra HDP’liler Lice’de karakol protestolarının ilk başladığı yer olan Çelikan Köyü Köprübaşı Mevkii’ne gitti. Buradan otobüsten inen partililer, günlerdir eylem yapanlarca karşılandı. HDP’liler toplantının yapılacağı yere PKK flamalarının asıldığı arazide bir süre yürüyerek ulaştı.

HDP grup toplantısını Licede yaptı

''HİÇBİR HALKIN DEĞERLERİNE SAYGISIZLIK ETMEYİZ''

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Sabahat Tuncel, Diyarbakır’da 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’ndaki bayrağın indirilmesine değindi.

Tuncel, şöyle dedi:
"İnsanlarımız burada cenazelerinin acısını yaşarken, gerçekleşen bayrak indirme olayı bir provokasyondur. Biz hep söyledik. Hiçbir halkın değerlerine saygısızlık etmeyiz. Ama Kürt halkının değerlerine de saygı bekleriz. Barış için büyük irade gerekir. Savaş belki barıştan daha kolay. Barışı öncelikle ruhumuzda, düşüncemizde kabul etmek gerekir. Barışacaksak savaşın kaynağı ortadan kalkmalı. Neden bu ülkede savaş çıktı, itiraz çıktı? Siz itirazın kaynağını ortadan kaldırmazsanız savaş yeniden başlar. Birinci derecede sorumlu hükümettir. İkinci çağrımız parlamentoyadır. CHP ve MHP, 76 milyonun sorumluğunu taşıyorsa Kürdistan’da yaşanan bu gelişmelere seyirci kalamazlar. Milliyetçi söylemlerle batıyı kışkırtırlarsa Türkiye’yi karanlığa götürürler. Maraş’ı, Çorum’u hatırlatırız."

"HALKIMIZ GÖREVİNİ YAPTI, SIRA BİZDE"

Tuncel, Türkiye’de savaşın bitmesi, barışın olması için sürece destek verdiğini belirterek, Kürt halkının da bu sürecin arkasında durduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tuncel, hükümetin çözüm sürecini garanti altına alacak, halkı ikna edecek açıklama yapması gerektiğini belirterek, pratik adımlar beklediklerini kaydetti. Ana muhalefet partisinin savaşın son bulması konusunda bir çözüm planı olmadığını ileri süren Tuncel, "Barış herkesin ihtiyacıdır. İki gündür saygı duydukları bayrak adına bir halka karşı linç girişiminde bulunuyorlar. HDP olarak kendi sorumluluğumuzu biliyoruz, bunları yerine getireceğiz. Meskan ve Lice’de direnen halkımıza yaptığınız eylem amacına ulaştı diyoruz. Bir yandan barış süreci deyip, bir yandan da savaş politikasını yürüten hükümeti teşhir etti. Halkımız görevini yaptı. Şimdi sıra hükümette ve bizdedir. Heyetimiz İmralı’ya gitti, Sayın Öcalan ile görüştü. Barış sürecinin devam etmesi konusundaki ısrarı çok önemli. Türkiye halkına da diyoruz ki, bu talebe kulak veriniz" dedi.

''BAYRAĞI BASKI ARACI OLARAK KULLANMAYA ÇALIŞMAYIN''

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Lice’de yoksul halka, sivil halka ateş açılıp öldürüldüğünü söyleyerek, şöyle dedi:
"Türkiye’nin sorunu bu olmalı. Halkın isteklerini dinliyormuş gibi yapıp kurşuna dizmek gelenektir. Dağda, bayırda gerilla ile asker o şekilde karşı karşıya gelmedi, ama devlet ile Kürt halkı karşı karşıya geldi ve kurşuna dizildiler. Bunun üzerini hiçbir bayrakla örtemezsiniz. O bayrağın altından cinayet, kanlı bayrağı bir baskı aracı olarak kullanmaya çalışmayın. İnsanlar gereken değeri ona gösterirler. Dün PKK’ya katılan çocuklar için konuşurken, bayrak direğine tırmanan çocuk neden öldürülmedi demek doğru mu? Batı’daki halklar burayı duymalı. Lice halkının sesinin duyulması için buradayız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!