Yerkel'in hayat hikayesinde ilginç detaylar

Güncelleme Tarihi:

Yerkelin hayat hikayesinde ilginç detaylar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2014 13:28

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma'da bir protestocuya tekme atan Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel'in hayatındaki ilginç detaylar ortaya çıktı.

Haberin Devamı

T24'ten Ali Aslangül'ün haberine göre Yerkel'in hikayesi tekme öncesi ve sonrasıyla şöyle:

Soma faciasında bir madenciyi tekmelemesi ile Türkiye gündemine oturan Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in Erdoğan'la tanışıklığı babasından başlıyor

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma'da bir madenciye tekme atarken görüntülenen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel, 33 yaşında. Ve onu akranlarından ayrıştıran sadece attığı tekme değil, kısa süre zarfında AKP ve yetkilileri ile kurduğu ilişki de.
Henüz devlette bir görev edinmeden düğününde 10 bakan ağırlayabilen Yerkel, adını AKP’nin Şubat, 2011'de düzenlediği “Türk Dış Politikası” konulu blog yarışması ile duyurdu. “Akçura’dan Davutoğlu’na: Türk Dış Politikasının Stratejik Zihniyeti’’ başlıklı makalesi ile yarışmanın birincisi olan Yerkel, ödülünü de Başbakan Erdoğan'ın elinden aldı.
Yarışmanın ardından AKP cenahının dikkatini çeken Yusuf Yerkel, o dönemde İngiltere’deki SOAS Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde doktora eğitimi görüyordu. Akademia.edu.tr sitesindeki kişisel sayfasında SOAS'tan "mezun olduğu" bilgisini paylaşmasına rağmen attığı tekme sonrası yapılan kampanya sonucunda SOAS tarafından yapılan yazılı açıklamada Yerkel'in2011yılı sonrasında üniversiteyle "herhangi bir ilişiği bulunmadığını" belirtildi.

Haberin Devamı

Erdoğan gibi İmam-Hatip mezunu

Yerkel'in ailesi ile Erdoğan'ın tanışıklığı ise makale yarışmasından çok daha eskilere dayanıyor. Erdoğan'ın baba Kubilay Yerkel ile yolu 16 yıl önce İstanbul’da kesişmişti. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin açılışında dönemin İstanbul Belediye Başkanı Erdoğan ile birlikte yer alan Kubilay Yerkel, oğlu Yusuf Yerkel’i Almanya’dan getirmiş ve bu okula kayıt ettirdi.

Bu tanışıklık nedeniyle, 30 Mart yerel seçimleri öncesinde Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde bir miting düzenleyen Erdoğan, gündem yoğunluğu nedeniyle seyrekleşen aile ziyaretlerinden birini miting sonrası Yerkel’in ailesine yaptı.

Düğününde 10 bakan ve Erdoğan ailesi

Yusuf Yerkel 26 Aralık 2011 yılında Sümeyra Keleş ile evlendi. Rixos Otel'de düzenlenen nikahı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kıydı. Nikahta çiftin şahitliklerini, dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic yaptı. Törene, dönemin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıTaner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AKP Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Reha Denemeç, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal ve kızı Sümeyye Erdoğan ve çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı

Yerkelin hayat hikayesinde ilginç detaylar


2012’de Erdoğan’ın A Takımı’na yükseldi

AKP, Şubat, 2011'de bir makale yarışması yaptı. Düğününden yaklaşık üç ay sonraya denk gelen bu yarışma için Yerkel kaleme aldığı “Akçura’dan Davutoğlu’na: Türk Dış Politikasının Stratejik Zihniyeti’’ başlıklı makalesinde övgülerini esirgemediği Yusuf Akçura’dan örnekler verdi. Yerkel, Kazan Tatarı asıllı bir Osmanlı tarihçisi ve Türk milliyetçiliğini ilk kavramsallaştıran isimlerden olan Akçura’nın imparatorluğu kurtarmak için Türkçülüğü önerdiği “Üç Tarz-ı Siyaset“ kitabından alıntılara yer verdi. Yazdığı makalede Yerkel, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Atatürk’ün dış politikadaki temel hedeflerinin İslamcılık, Osmanlıcılık gibi revizyonist politikalardan sakınmak, uluslararası sistemde güçlü aktörlerin dikkatini çekmemek olduğunu savundu.

Makalesinde Atatürk’ün dış politika anlayışını eleştiren Yerkel, Türkiye’nin kendi medeniyet havzasının merkez aktörü olacağına, Batı medeniyet havzasının çevre ükesi olmaya razı olduğu tespitinde bulundu.

AKP’yi ve icraatlarını öven yazıları basında da yayımlanan Yerkel, USA Sabah’ta yazdığı bir makalede 2010 yılındaki referandumun sonuçlarını yorumlarken "AKP'nin ilk defa halk ile hukuku ortak zeminde buluşturduğunu" savundu.
Ve Yerkel, 2012 yılının Aralık ayında Erdoğan’ın A Takımı’na yükseldi. Yerkel bu atamayla kazandığı "en genç danışman" unvanıyla dikkatleri üzerine çekti.

7 günlük rapor ve ortaya çıkan yeni görüntüler

2014'ün Mayıs ayına gelindiğinde ise Yusuf Yerkel, 301 kişinin öldüğü facia ardından gittiği Soma'da Mehmet Emin Al'ın çektiği fotoğrafla sadece Türkiye kamuoyunun değil, dünyanın dikkatini çekti. Ancak Yerkel artık olumlu tanımlamalarla anılmıyordu. İki jandarmanın yere devirdiği bir vatandaşa tekme atarken görüntülenen Yerkel'i için kullanılan "en genç danışman" ibaresi fotoğrafla birlikte yerini "tekmeci müşavir"e bıraktı.

Kısa bir süre sonra bazı AKP'liler tarafından Yerkel’in "fiili müdahaleye maruz kaldığı" ve 7 günlük rapor aldığı iddia etti. Başta Başbakan Yardımcısı ve AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, raporu referans göstererek Yerkel’i savundu. Ancak olay sonrasında ortaya çıkan yeni görüntüler AKP’lilerin iddialarını yalanladı, kamera kayıtlarında müşavirin herhangi bir fiili müdahaleye maruz kalmadığı görüldü.

Yerkel'e verdiği raporda "sağ dizinde kızarıklık" tespitine yer veren Doktor Şervan Gökhan aldığı tepkiler sonrasında Türk Tabipleri Birliği'ne gönderdiği açıklamada "Başbakanlık tarafından aranarak Yerkel’le bizzat ilgilenilmesi talebinde bulunulduğunu" açıkladı.

Dünya basınında da gündem oldu

Yerkel’in 3 günlük ulusal yas ilan edildiği günlerde Soma’da bir madenciyi tekmelemediğini dünya basını şu ifadelerle duyurdu:
CNN, görüntüleri “Erdoğan’a danışmanından yardım” başlığıyla duyururken, Daily News gazetesi de aynı fotoğraf karesini CNN gibi; Başbakan’a danışmanından tekmeli yardım olarak yorumladı.
El Arabia gazetesi fotoğraf ile birlikte verdiği haberinde, ‘‘Bir protestocu tekmeleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir yardımcısının video görüntüleri Türkiye'de infiale neden oldu. Tekme ve görüntüler Türk liderin imajını zedeledi’’ dedi.
US News adlı haber dergisi, Yerkel’in tekmeli fotoğrafını web sayfasında vererek, ‘‘Başbakan Danışmanı olayı doğruladı ve tahrik edildiğini söyledi’’ diye verdi.
New York Times gazetesi web sayfasında Yerkel’in fotoğrafı için ‘‘Protestocuya hükümet yetkilisinin öfkesi doludizgin’ ’başlığı ile verdi. Ayrıca Yerkel’in, yaptığı eylemden dolayı özür dilemediğini ve istifa etmediğine dikkat çekti.
AP Haber Ajansı dünyaya geçtiği haberde Yusuf Yerkel’in, yerde polis tarafından etkisiz hale getirilmiş protestocuya attığı tekme için ‘‘infiale yol açtı’’ başlığını seçti.
Daily Mail, “Başbakan’ın bir danışmanının maden faciası sebebiyle yas tutan birine tekme atmasının Türkiye’de büyük tepki çektiğini ve ülke çapında şiddetli protestolar yaşandığını” yazdı.

'Kendime hakim olamadım'

30 Mart yerel seçimleri öncesi Mustafa Sarıgül’ün bir vatandaşa vurduğu yönündeki iddiaları Yusuf Yerkel, “Mustafa Sarıgülvatandaşa yumruk attı” şeklinde Twitter hesabından kullanıcıları ile paylaşmıştı. Yerkel, kendi attığı attığı tekme sonrası Anadolu Anjansı'na yaptığı kısa açıklamada ise "o gün yaşadığı hakaret ve saldırılara rağmen sukunetini muhafaza edemediği için üzgün olduğunu" söylemekle yetindi.
Madenciye attığı tekme sonrası sosyal medyada günlerce gündem olan ve birçok kişi tarafından sert bir dille eleştirilen Yerkel hakkında Ekşi Sözlük’te, tekmeleme hadisesi öncesine kadar sadece 6 sayfalık yorum yapılmışken, bu rakam tekmeleme sonrası 97 sayfaya kadar çıktı.

Yerkel'in mezun olduğunu belirttiği SOAS, Yerkel ile herhangi bir ilişkileri olmadığını belirtirken İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Gökhan Bacık da tekmeleme olayının gündeme oturduğu o günlerde Yusuf Yerkel için, "Eski bir öğrencim büyümüş 'devlet adamı' olmuş. Bugün bir vatandaşı tekmelerken resmini gördüm. Çok üzüldüm. Demek bir yerde hata yaptık" dedi.

Tekmelenen madenci: Helalleştik

Yerkel'in tekmelediği Erdal Kocabıyık, olayın üzerinden günler geçtikten sonra konuştu. Kocabıyık, Soma’da maden ocaklarında 10 yıldır çalıştığını açıkladı ve tekme sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Yusuf Bey aradı. İletişime geçti. Helallik istedi. Ben de istedim. O da pişman olduğunu söyledi. Kendisini affettim. Helalleştik. O da beni affetti.”

Tekme sonrası ilk görüntü Başbakan'la

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gezilerine katılmaması yönünde karar alındığı söylenen Yerkel, tekme sonrası ilk görüntüsünü ise Başbakan ile verdi. Yerkel, Soma katliamında hayatını kaybedenlerin anıldığı cuma namazı ertesinde Başbakan Erdoğan'ın yanında görüntülendi.

Görevden alınmadığı ortaya çıktı

Ortaya çıkan yeni görüntüler ve kamuoyunda oluşan tepki nedeniyle 14 Mayıs’ta gerçekleşen olayın üzerinden tam 1 hafta geçtikten sonra Yerkel’in 21 Mayıs 2014 itibarıyla Başbakan Özel Kalem Müdür Yardımcılığı görevinden alındığı haberleri gündeme geldi. Ancak 28 Mayıs’ta Tahir Alperen’in T24'te yayımlanan haberinde, kamuda Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcılığı şeklinde bir kadro bulunmadığı ve Yerkel'in kadrosunun Başbakanlık Müşaviri olduğu, bu kadroyu da koruduğu ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!