Başsavcılık harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

Başsavcılık harekete geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 10:45

Soma’da meydana gelen maden faciasıyla ilgili olarak Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Soruşturma başlatıldı, ancak ilk etapta gözaltına alınacak amirler de işçilerle birlikte hayatını kaybetmiş durumda” dedi.

Haberin Devamı

Kavak, henüz olayın yeni olduğunu ve soruşturmanın başında olduklarını belirterek şunları söyledi:

SORUŞTURMA BAŞLATILDI


“Bize iletilen bilgilere göre olay trafo patlaması sonucu meydana geldi. Bize öyle bildirildi. Ancak olayın tam sebebi, soruşturmada ortaya çıkar. Gözaltı şimdilik yok. İlk etapta gözaltına alınacak, ifadesine başvurulacak sorumlu amirlerin de bir kısmı diğerleriyle birlikte ölmüş durumda. Soruşturma şöyle devam edecek; iş müfettişleri kusur durumunu ve sorumluları tespit edecek, tedbirlerde nerede sorun var, bunlardan kimler sorumlu, vardiya amirinden tutun da şirket genel müdürü ve şirket sahibine kadar gider bu olay. Müfettiş raporlarının sonucuna göre gözaltılar yapılır. Kusuru olanlar varsa tespit edilir. Kusuru varsa şirket sahibi de sorumlu olur. Ölü sayısı kesin olarak tespit edilmediği için bu konuda henüz bir şey söyleyemem.”

Savcılık, “Neden gözaltı olmadı” sorusuna yanıt verdi: “İnfial yaratır”

Haberin Devamı

SOMA’da meydana gelen maden ocağı faciasının ardından başlatılan soruşturmanın süratle yürütülebilmesi için 15 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi. Ekipte yer alan bir savcı, “Apar topar şu, şu kusurlu diye gözaltı olmaz, infial yaratır, yakınları tehdit altında kalır” dedi. Manisa Başsavcılığı, olay mahallinin kendilerinde değil, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı olduğunu ve soruşturmayı Akhisar’ın yürüttüğünü bildirdi.
Yaşanan facianın ardından Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner başkanlığında bir soruşturma ekibi kuruldu. Ekipte, Soma, Kırkağaç, Balıkesir ve İzmir’den takviye savcılar ve Adli Tıp uzmanları görevlendirildi. Savcılar öncelikler ölenlerin kimliklerini ve ölüm sebeplerini tespit etmeye çalışıyorlar. Teşhis edilemeyecek durumda ceset olması durumunda DNA testi yapılacak. Cenazelerin bir an önce ailelerine teslim edilmesini sağlamak için otopsi konusunda İzmir Adli Tıp Kurumu’ndan da yardım alınıyor.

KAMUOYUNU RAHATLATMAK İÇİN GÖZALTI OLMAZ


Ekipte görev yapan bir savcı, “Henüz olayda sorumlu tutulacak kişi veya kişilerin tespiti için çok erken. Öncelikle kurtarma çalışmaları yürütülüyor. Soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için müfettiş raporlarını beklemek lazım. Rapor sonuçlarına göre olayın sebebi, kusurlu olanlar ortaya çıkacaktır” dedi. Gözaltı yapılmamasına tepkiler olduğunun belirtilmesi üzerine savcı, “Kamuoyunu rahatlatmak için orada görevli birkaç kişiyi apar topar gözaltına almak, olmaz. Bu infial yaratır, yakınları tehdit altında kalır. Ya bu kişilerin bir kusuru yoksa kim verecek sonra bunun hesabını? Bu nedenle sakin olup müfettişlerin ve teknik heyetin düzenleyeceği raporları beklemeliyiz. Ondan sonra gerçekte kusuru görülenler tek tek gözaltına alınır ve hesabı sorulur” açıklamasını yaptı.

Başsavcılık harekete geçti
BİR MİLLETİN ORTAK MATEMİ


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!