Kemal Yıldız 15 yaşında madende

Güncelleme Tarihi:

Kemal Yıldız 15 yaşında madende
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 08:23

Soma'daki maden ocağında hayatını kaybedenlerden birinin de daha 15 yaşındaki Kemal Yıldız olduğu iddia ediliyor. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, 15 yaşında bir çocuğun madende çalıştırılmasının mümkün olmadığını söyledi. Yıldız daha sonra yaptığı ikinci bir açıklamada ise "Hem işletme hem sendika ve hem de personel bölümü ile görüştük, bu isim ve bu yaşta bir çalışan yok" dedi. Öte yandan Başbakan'ın özel kalem Müdür yardımcısı, "Soma'da 15 yaşında bir çocuğun bulunduğu bilgisi kesinikle doğru değildir" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Maden faciasında hayatını kaybeden maden işçilerinin bir bölümünün cenazeleri Kırkağaç'ta bulunan soğuk hava deposuna getirildi.

Kemal Yıldız 15 yaşında madende
ÇOCUK İŞÇİLER YÖNETMELİKLE GELDİ

Burada cenazeleri bekleyen vatandaşlardan biri yeğeni Kemal Yıldız'ın maden ocağında çalıştığını ve 15 yaşında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BAKAN YILDIZ: BU MÜMKÜN OLAMAZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 15 yaşında bir çocuğun madende çalıştırılmasının mümkün olmadığını söyledi. Hürriyet'e özel açıklamalarda bulunan Yıldız, madende hayatını kaybeden ve 15 yaşında olduğu iddia edilen Kemal Yıldız'la ilgili konuştu. Yıldız, o yaşta bir çocuğun madende çalıştırılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Yıldız, işletmeye bağlı personel şubesinden konuyu en kısa sürede araştırıp doğru bilgilere ulaşacaklarını ifade etti.

Yıldız daha sonra yaptığı ikinci bir açıklamada ise "Hem işletme hem sendika ve hem de personel bölümü ile görüştük, bu isim ve bu yaşta bir çalışan yok" dedi. Yıldız'ın yanında bulunan sendika temsilcileri de bakanı destekleyerek "Burası sendikalı bir işyeri. sendika zaten bu yaşta bir çocuğun çalışmasına müsaade etmez" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul da, "Asla böyle bir şey mümkün olamaz. Ben temsilcilerle de görüştüm. Böyle bir bilgi teyit edilmedi ancak tabii ki bu konuyu araştıracağız. Eğer doğruysa korkunç müeyyideleri var" dedi.

SENDİKA BAŞKANI AKÇUL: UYDURMA BİR HABER



Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul, Soma'daki madende hayatını kaybedenler arasında 15 yaşında bir çocuğun bulunduğu haberlerine sert tepki gösterdi. Akçul, "Bunlar uydurma haberler, asparagas. Aslı astarı yok. Şuanda ocak ağzındayım. Yetkililerle, firmayı tanıyanlarla, 12 bin işçinin temsilcisi sendikacılarla konuşuyorum. Hepsi bunu yalanlıyor" dedi.

Haberin Devamı

Akçul'un ardından konuştuğumuz Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, "Dün 22.00'den beri buradayım. Hiç kimsenin böyle bir tespiti yok. 12 bin işçinin tamamı bizim üyemiz. Burada Türkiye Maden İş örgütlü. 15 yaşında çocuğun madende olduğu bilgisini nereden aldınız bilmiyorum ama burada kimse bunu doğrulamıyor" dedi.

Atalay, Soma bölgesinde sigortasız, asgari ücretli, kayıt dışı işçi çalıştırıldığı iddialarına ise, "Bana burada 12 bin işçinin başkanlığını, temsilciliğini yapan Şube Başkanım Tamer Küçükgencay'ın verdiği bilgiye göre, herkes sigortalı ve sendikalı olarak çalışıyor" diye konuştu.

OCAKTA YANGIN DEVAM EDİYOR

Atalay, şimdi bütün amaçlarının kurtarmak olduğunu belirterek, "Hala ocakta yangın devam ediyor. Önümüzü görmüyoruz. Ölü, yaralı ne çıkacak bilmiyoruz. Amacımız bir tane fazladan sağ arkadaşımızı çıkarmak. İkinci amacımız da bu kaza nasıl oldu, sorumluları kimler bunu tespit etmek" dedi.

Haberin Devamı

YENİ BAŞLAYAN ÇIPLAK 1500 LİRA ALIYOR

Başkan Atalay, madene yeni başlayan bir işçinin net aylık ücretinin 1300 lira olduğunu, buna ikramiye gibi sosyal hakların dahil olmadığını söyledi. Atalay, dolayısıyla asgari ücretle çalışanın da bulunmadığını ifade etti. (Zeynep Gürcanlı-Aysel ALP)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!