Bir nargileyle 50 sigara içiyorsunuz

Güncelleme Tarihi:

Bir nargileyle 50 sigara içiyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2014 01:38

‘Masum’ sanılan nargileye savaş açıldı. İlk kampanyayı hayata geçiren Yeşilay Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, “Sanılanın aksine, nargile sigaradan bile daha fazla zararlı” dedi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir nargile 50 sigara ile aynı zararı veriyor.

Haberin Devamı

Yeşilay nargileyle ilgili algı ve alışkanlığı ölçmek için 18-64 yaş arasındaki, 1282 kişiyle bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, her yüz kişiden 7.3’ü, erkeklerin yüzde 11.5, kadınların ise yüzde 3.1’i nargile içicisi. Kentte yaşayanların yüzde 8.5, kırsaldakilerin yüzde 3.2’si nargile tüttürüyor. Yüzde 57 arkadaş ve tanıdıklarıyla nargile içiyor. Yüzde 88’si aromalı nargileyi tercih ediyor. Her yüz kişiden 31’i nargilenin içindeki suyun zararlı maddeleri yıkadığı, aromalı olanların ‘bitkisel’ olduğu için sakıncalı olmadığı gibi pek çok efsaneye inanıyor.

MASUM DEĞİL

Nargilenin bir tütün ürünü olduğunu belirten Prof. Dr. Karaman, “Kime sorsanız sigaranın çok zararlı olduğunu söyler. Ama nargileyle ilgili benzer bir bilinç yok” dedi. Nargilenin de kalp ve damar, beyin ve damar, solunum yolu hastalıkları ve ölümlere neden olduğunu belirten Prof. Dr. Karaman, şunları söyledi: “Yüksek oranda zehirli maddeler içeriyor. Akciğer kanseri, mesane ve ağız kanserleri gibi hastalıklara yol açtığı da bilimsel olarak kanıtlandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir araştırmaya göre bir nargile seansında çekilen duman hacmi 50 sigaraya eşit. Nargile dumanı, çok yüksek oranda zehirli ve uçucu kimyasallar içeriyor. Nargile içerken uzun süre dumana maruz kalınıyor ve bu da KOAH riskini arttırıyor. Aromatik tütünlerde bulunan şekerin yanmasıyla ortaya çıkan toksik maddeler ve bunların nikotinle olan etkileşimi bağımlılığı arttırıyor.”

GENÇLER HEDEF

Yeşilay’ın araştırmasına göre 18-24 yaşları arasındaki nargile içim oranı yüzde 11.2. Prof. Dr. Karaman şöyle devam etti: “Tütün endüstrisi özellikle gençleri hedef alıyor. Mentol, likör, vanilya gibi katkı maddeleri, gençler tarafından tercih edilmesinin en önemli etkenlerinden. Maksat tütünün içimini genç damak zevkine uygun hale getirmek.Nargile, hepatit A, tüberküloz, herpes gibi bulaşıcı hastalığın bulaşmasına neden olabiliyor. ‘Sipsi’ denen değiştirilebilir ağızlıklar hastalık bulaşma riskini sıfırlanmıyor. Çünkü aynı marpuç yıllarca, onlarca kişi tarafından kullanılıyor. Ayrıca nargilede dumanın sudan geçmesi tütünün zararlı etkilerini yok etmiyor. İki veya daha fazla kişi tarafından paylaşılarak içilen nargilenin dumanında karbon monoksit, ağır metaller ve kimyasal var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!