Karar 1 ayı bulmayabilir

Güncelleme Tarihi:

Karar 1 ayı bulmayabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2014 01:01

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ‘Adalet Nöbeti’ni sürdüren avukatları dün makamına davet ederek 1 saat görüştü. Kılıç, dosyaya yeni raportörler atandığını belirterek, “Adalet Bakanlığı savunmasını sundu. Karar 1 ayı bulmayabilir” dedi. Kılıç’ın eylem nedeniyle oluşan gürültüye dikkat çektiğini vurgulayan Avukat Murat Ergün, “Eylemimizi ‘Adaleti Sessizce Bekliyoruz’ şeklinde sürdüreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 4 gündür mahkemenin önünde ‘Adalet Nöbeti’ni sürdüren Balyoz davası sanıklarının avukatlarıyla bir araya geldi. Başkan Kılıç, avukatlara hukukun üstünlüğüne duydukları saygıdan tereddüt etmemeleri gerektiğini söyledi. Avukatların, “Karar 1 aydan
önce çıkar mı” sorusuna Başkan
Kılıç “1 ayı bulmayabilir” yanıtı verdi. ‘Adalet Nöbeti’nin 4’üncü gününde sürpriz bir gelişme yaşandı. Kılıç, eylemi sürdüren avukatlar Şule Nazlıoğlu Erol, İlkay Sezer ve Murat Ergün’ü makamına davet ederek yaklaşık 1 saat görüştü. Görüşmede Kılıç, kişisel hak ve özgürlüklerin uluslararası kabullerinin üzerinde bir düzeye kavuşturulması yönünde bir anlayışa sahip olduklarını bildirdi.

YENİ RAPORTÖRLER GÖREVDE

Başkan Kılıç, çok ağır bir dosya yükü altında bulunduklarını belirterek, “Her dosyayı, başvuru sahibi kim olursa olsun aynı ciddiyetle takip ediyoruz. Bunu bilmeniz gerekiyor. Adaletin hızlı bir şekilde tecelli edilmesi konusunda imkânlar çerçevesinde çalışmaları sürdürüyoruz. Balyoz davası çok kapsamlı bir dosya. Dosyanın hızlı bir şekilde sonuçlanması için yeni raportörler görevlendirildi” dedi. Kılıç, yapılan bazı başvurular için Adalet Bakanlığı’nın savunmasını sunduğunu da belirtti. Dosyadaki somut deliler üzerinden incelemelerin sürdüğünü kaydeden Kılıç, “Hukukun üstünlüğünden taviz verilmeyecek” mesajını da iletti.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Görüşmenin ardından avukatlar eylemi sürdürdükleri parkta bir basın açıklaması yaptı. Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Avukat Murat Ergün, şunları söyledi: “Sayın Başkan’a hassasiyetimizi doğrudan iletme fırsatı yakaladık. Görüşmede eylem sebebiyle AYM’de herhangi bir sıkıntı olmadığı, içerde bu eylemin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği belirtildi. Bununla birlikte, eylemin hacmini, eyleme katılan sayısının artması ve trafikten doğan gürültü sebebiyle mahkemenin fiziki çalışma koşullarının olumsuz şekilde etkilendiği tarafımıza bildirildi. Biz bu değerlendirme üzerine özgürlükler elde edilinceye kadar eylemimizi ‘Adaleti Sessizce Bekliyoruz’ şeklinde devam ettirmeye kararı aldık. Görüşme gayet faydalı oldu. En azından bir Anayasa Mahkemesi Başkanı, medeni bir şekilde konunun taraflarıyla medeni bir görüşme cesaretini göstermiştir.”

BAKAN BİZE SÖZ VERDİ

Eylemi başlatan Avukat Şule Nazlıoğlu Erol da, esas çözümü hükümetten beklediğini vurguladı. Erol, şöyle konuştu: “Bu davanın delilerinin sahte olduğu ve sanıklara kumpas kurulduğu yönünde açıklamalar yapılmıştır. Adalet Bakanı ile yapılan görüşmeyi hatırlatıyorum. Bakan bize söz vermişti, yeniden yargılama paketi hazırladıklarını söylemişti. ‘Ancak seçime kadar yetişmez, seçimden sonra bunu kamuoyuna açıklayacağız’ demişti. O açıklamayı bekliyoruz. Yeniden yargılama paketinin süratle devreye sokulmasını ve cezaevlerinin kapılarının açılmasını bekliyoruz. Avukatlar olarak eylemi sessizce sürdüreceğiz.”

İftiralar kırılacak
CHP milletvekilleri ile Ergenekon davası hükümlüsü, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Anayasa Mahkemesi önünde ‘Adalet Nöbeti’ tutan avukatlara destek ziyaretinde bulundu. CHP’liler adına açıklama yapan Bülent Tezcan, “Anayasa Mahkemesi’nin, sahte deliller ve hukuka aykırı soruşturma yöntemleri ile ortaya atılan bu iftiranın kırılması konusunda gerekli, ihtiyaç duyulan kararı vermesini bekliyorum” dedi. Eyleme önceki gece CHP milletvekili Mahmut Tanal da eşlik etti. Tanal, İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer ile birlikte sabahladı. Dün sabah, Mamak Askeri Cezaevi’nde beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in ölümünün 7’nci günü nedeniyle AYM önünde tutuklu eşlerinin yaptığı helva dağıtıldı. Öğlen saatlerinde ise Ankara Fenerbahçe Derneği üyeleri destek ziyaretinde bulundu. Eyleme destek veren Perinçek ise daha sonra Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in Maltepe Askeri Cezaevi’nde kalan eski koğuş arkadaşı komutanları ziyaret ederek başsağlığı diledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!