Umut Oran: “Duru’nun yüzüne nasıl bakacaksınız?”

Güncelleme Tarihi:

Umut Oran: “Duru’nun yüzüne nasıl bakacaksınız”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2014 00:00

Balyoz davası hükümlülerinin Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları bireysel başvurular yanıt beklerken, dava için verilen araştırma önergesi de 5 aydır Meclis’te bekliyor.

Haberin Devamı

Davadaki delillerle ilgili Meclis araştırması istediklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Hukuk şehidi Albay Murat Özenalp’in ailesine, evladı Duru’nun yüzüne nasıl bakacaksınız? Yarbay Ali Tatar’ın anasına, kardeşlerine, çocuklarına hangi yüzle bakacaksınız” diye sordu. Oran ve 22 CHP’li milletvekilinin 29 Kasım’da verdiği araştırma önergesi ile ilgili Oran şunları söyledi:

ÇELİŞKİLİ SAÇMALIK

“Balyoz adı verilen bu davayı başından bu yana CHP adına görevli olarak izledim. Kanıt diye ortaya konulan binlerce tutarsız, çelişkili saçmalık var dosyada. Anayasa Mahkemesi de bu konuda üzerine düşeni artık yapmalı, dosyayı inceleyip başvurulara artık gereken yanıtı vermeli. Geciken adalet adalet değildir. Yetmedi mi artık bu haysiyet cellatlığı, bitsin bu davalar artık. Yatağa başlarını koyduklarında aramızdan ayrılıp giden bu subaylarımızın ailelerinin yüzlerini görmüyorlar mı? Bir masumun ölümü bütün insanlığın ölümü ise artık bu gidişe birileri dur demeli. Görev hepimize düşüyor.”

Haberin Devamı

DELİLLER SAHTE

TBMM’ye sunulan araştırma önergesinde, “İlgili dava sırasında, ulusal ve uluslararası 30’a yakın adli tıp kuruluşu davayla ilgili delillerin sahte olduğunu ifade etti. Milli Savunma Bakanlığı bir yazılı soru önergesine verdiği cevapta o tarihte TSK bünyesinde darbe planı olduğu iddia edilen dijital belgeleri 2007 formatıyla oluşturacak bir program bulunmadığını belirtti. Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu (UNGWAD), dava sürecinde ‘Mahkeme öncesi uzun tutukluluk süreleri, masumiyet karinesinin eksikliği, lehte ve aleyhteki delillerin savunma tarafına verilmemesi, savunmaya tanık çağırma olanağı tanınmaması, mahkemenin dijital delillerin geçerliliğini değerlendirmek üzere bilirkişi atanmasını reddetmesi ve sanık-avukat mahremiyetinin eksikliği’ nedeniyle temel insan haklarının ihlal edildiğini hükümete bildirdi. Bu nedenlerle, var olduğu iddia edilen bu müdahale ile ilgili bütün gerçeklerin açığa çıkartılması, zarar görenlerin sorunlarının tespiti ile çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmasının gereğini arz ediyoruz” denilmişti.

Haberin Devamı

SESSİZ ÇIĞLIK MAMAK’TA

Balyoz davasından hapis yatan asker ailelerinin “Sessiz Çığlık” eylemi bu cumartesi Deniz Kurmay Albay Murat Özenlp’in beyin kanaması geçirdiği Mamak Askeri Cezaevi’nin önünde yapılacak. Balyoz hükümlüsü Özenalp, burada geçirdiği beyin kanamasının ardından 5 gün sonra GATA’da hayatını kaybetmişti. Aynı gün Kanada ve ABD’de de Sessiz Çığlık eylemleri düzenleneceği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!