Rüşvet, nüfuz sahtecilik suçu

Güncelleme Tarihi:

Rüşvet, nüfuz sahtecilik suçu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2014 01:13

4 eski bakanla ilgili soruşturma önergesini yenileyen AK Parti, rüşvet, nüfuz ticareti, sahtecilik, görevi kötüye kullanma gibi ceza maddelerini de soruşturma kapsamına dahil etti.

Haberin Devamı

Yine tek önerge hazılanarak, ‘lekelenmeme hakkı, özel hayatın korunması, haberleşme özgürlüğü’ gibi gerekçeler de çıkarıldı.AK Parti, 4 eski bakanla ilgili soruşturma fezlekesindeki iddialara yer verilmediği gerekçesiyle içtüzüğe uygun bulunmayan soruşturma önergelerini silbaştan düzenleyerek Meclis Başkanlığı’na verdi. Eski önergedeki ‘lekelenmeme hakkı, özel hayatın korunması, haberleşme özgürlüğü’ gibi gerekçeleri çıkaran AK Parti, İranlı işadamı Reza Zarrab’a bakanlar tarafından imtiyaz sağlanması, işlerine aracılık yapılması, kişiye özel imtiyazlı imar planı gibi suçlamaları tek tek saydı. Rüşvet, Türk Ceza Kanunu’ndan nüfuz ticareti, sahtecilik, görevi kötüye kullanma gibi ceza maddeleri de soruşturma kapsamına dahil edildi.

YİNE TEK ÖNERGE

Haberin Devamı

CHP’nin eski bakanlarla ilgili 4 ayrı önergede saydığı iddialara karşın AK Parti’nin ilk önergesinde sadece ‘yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama ve görevi kötüye kullanma’ suçlamalarıyla ilgili soruşturma istenmişti. Yeni önergede ise ‘görevleriyle ilgili işlerden dolayı işlendiği iddia edilen ve cezai sorumluluğu gerektiren eylemlerinin soruşturularak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması’ talebiyle fezlekedeki suçlamalar net şekilde yazıldı. Eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar için yine tek olarak düzenlenen önerge özetle şöyle:

ZARRAB’LA SUÇ İLİŞKİSİ

“Anayasa’nın 38’inci maddesine göre ‘Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz.’ Buna göre; her türlü suçun sanıkları, Anayasa ve yasaların korumasında olan suçsuzluk varsayımından yararlanması gereken kişilerdir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Narkotik Suçlar Bürosu’nun 2012/120653 nolu soruşturma dosyası ile hakkında suç örgütü kurmak ve yönetmek, resmi belgede sahtecilik, kaçakçılık, rüşvet alıp vermek ve benzeri suçları işlediği iddia edilen şüpheli Reza Zarrab ve bu suçlarla bağlantılı olduğu iddia edilen bir kısım şahıslar 17 Aralık 2013 günü gözaltına alınmış, haklarındaki soruşturma halen devam etmektedir. Bakanlık görevini yürüttükleri sırada şüpheli Reza Zarrab ile bir suç ilişkisine girdiklerine dair iddialar kamuoyu gündeminde yer almıştır. Yine 25 Aralık 2013 günü ‘Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, nüfuz ticareti, suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama, resmi belgede sahtecilik’ iddialarıyla gözaltına alman bazı şüphelilerle; Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapan Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar’ın, bu eylemlerin bilgisi dahilinde olduğu iddia edilmektedir.”

Haberin Devamı

Neler soruşturulacak

- Zafer Çağlayan Reza Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı iddia edilmektedir.
- Muammer Güler Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği, koruma polisi görevlendirdiği. Bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği iddia edilmektedir.
- Egemen Bağış Zarrab’ın turizm belgeli otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize için aracılık ettiği, soruşturma olup olmadığı yönünde araştırma yapılmasını sağladığı, bu şahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunduğu iddia edilmektedir.
- Erdoğan Bayraktar Kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları iddia edilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!