Memleketten icat manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Memleketten icat manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2014 01:59

RİZE’nin İkizdere ilçesinde, Meşeköy sakinlerinin yazın çıktıkları 2 bin 100 metre rakımlı Karzavan Yaylası'nda inşa edilen cami için, üst üste konulan çelik varillerin birleştirilmesi ile 7 metre uzunluğunda minare yapıldı. Ancak kış şartlarının zorlu geçtiği yaylada çığ tehdidi ile yıkılma riski taşıyan minare sorun oldu. Bunu üzerine köylüler, 'Ancak Rize'de olur' dedirtecek ilginç bir çözüm geliştirdi.

Haberin Devamı

MAKARALI SİSTEM

Elle çevrilebilen makaralı bir sistem ile çelik tel bağlanan minare, kış aylarında çığdan korunması için yere yatırıldı, yaz geldiğinde de yine aynı sistemle kaldırıldı. Meşeköy Muhtarı Ahmet Tığcı, kış mevsiminde çığın minareyi yıkmaması için böyle bir yöntem bulduklarını belirterek, "Mayıs ayında yaylaya çıkınca kaldırıyoruz, eylül ayında da yayladan ayrılırken yatırıyoruz. Üstünü de örtüyle kapatıyoruz" dedi. İlginç çelik minareyi inşa eden Fikri Kurt ise, "Böyle çok güvenli oluyor. Minareyi yatırmasak çığ alıp götürür" diye konuştu.

Akıllı pabuç

Memleketten icat manzaraları

ŞANLIURFA’da özel güvenlik görevlisi İbrahim Halil Boz (34), kullanıcının yerini ileten ‘akıllı ayakkabı’ üretti. Kars’ta bir çocuğun kaçırılarak öldürülmesinin ardından akıllı ayakkabı yapmaya karar veren Boz, spor ayakkabısının taban kısmına sensör ve GPS programı yerleştirdi. Tehlike anında ayakkabının yanındaki düğmeye basıldığında kişinin yer konumu bilgisayara sinyal gönderiyor. Şu anda 5 kilometrelik alanda etkili olan sistemi geliştirmeyi amaçladığını anlatan Boz, “Akıllı telefon varsa akıllı ayakkabının da olabileceğine kanaat getirdim” dedi. / Ömer ŞULUL/DHA

Memleketten icat manzaraları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!