‘Sistematik işkence’ iddiasına takipsizlik

Güncelleme Tarihi:

‘Sistematik işkence’ iddiasına takipsizlik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2014 01:31

12 Eylül darbesinin hayattaki mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında ‘sistematik işkence’ suçundan soruşturma sürdüren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu, darbe mağduru öğretmenin yaptığı suç duyurusuna ‘delil bulunmadığı’ gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

Haberin Devamı

Bursa’da yaşayan öğretmen Sait Özdemir, 12 Eylül darbesinin hemen ardından çalıştığı okul askerlerce kuşatılarak, öğrencilerinin önünde gözaltına alındı. Ağır işkencelere maruz kalan Özdemir, bu nedenle yüzde 48 oranında engelli duruma geldi. Özdemir, 29 Mart 2012’de ‘siyasi düşüncelerinden dolayı sistematik işkenceye maruz kaldığı’ iddiasıyla, Evren ve Şahinkaya hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Bursa savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Genel Soruşturma Bürosu ise Özdemir’in gördüğü işkencelerle şüphelilerin ilgisi bulunduğuna dair ‘delil olmadığı’ gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Özdemir’in avukatı Arif Ali Cangı, karara itiraz etti. İtirazı görüşen Sincan 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de 1 Nisan 2014’te yapılan itirazı reddetti ve verilen kararın hukuka uygun olduğuna hükmetti.

Haberin Devamı

DİĞER SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Ancak Evren ve Şahinkaya’nın darbe suçundan yargılandığı davada mahkeme, 2 sanık hakkında ‘sistematik işkence’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine 2012/707 sayılı dosya ile soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturmayı, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu (eski TMK 10. madde ile yetkili savcılık) yürütüyor. Sistematik işkence suçuna ilişkin soruşturmanın sürmesine rağmen Özdemir’in yaptığı suç duyurusuna başka savcılığın takipsizlik kararı vermesi tartışma yarattı. Özdemir, 16 Nisan’da avukatı Arif Ali Cangı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda, yaşam hakkı ve adil yargılama hakkının ihlal edildiği belirtilerek, şöyle denildi:

İNCELEMEDEN KARAR VERDİ

“Savcılık müvekkilin uğradığı işkencelerle ilgili açılan dava ve soruşturma dosyalarını incelemeden karar vermiştir. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, bu haliyle araştırma ve soruşturma yapılmadan, Sayın Savcı’nın şahsi kanaati ile verilmiş bir karardır. Sincan 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de bu yöndeki itirazımızı dikkate almadan gerekçesiz reddetmiştir.

Haberin Devamı

ÇOK SAYIDA DELİL VAR

Sistematik işkence iddialarıyla açılan soruşturma dosyasından habersiz kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir. Sayın Savcılık tarafından 12 Eylül darbe davası dosyası incelenmediğinden Ankara (TMK 10. madde ile yetkili) Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2012/707 soruşturma No’lu dosya ile şüpheliler hakkında açılan sistematik işkence soruşturmasından habersiz soruşturma bitirilmiştir. 12 Eylül darbe davası dosyası da incelenmemiştir. Sunulan iddianame ve mütalaada belirtildiği gibi bu dava dosyasında, şüphelilerin 12 Eylül döneminde yapılan işkencelerin tamamında sorumlu olduklarına dair çok sayıda delil bulunmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!