Can veren Nazlı asli kusurlu sayıldı

Güncelleme Tarihi:

Can veren Nazlı asli kusurlu sayıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 10:46

DİYARBAKIR’da 19 yaşındaki Nazlı Urkun’un yaşamını yitirdiği trafik kazasıyla ilgili adli tıp kurumu raporunda ölen genç kız asli, aşırı hızla çarpan otomobil sürücüsü ise kısmi kusurlu sayıldı. MOBESE kayıtlarında, Şeyhmus Taş’ın kullandığı aracın aşırı süratli olduğu ve 55 kilo ağırlığındaki Nazlı Urkun’u 27 metre fırlattığı görülüyor.

Haberin Devamı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makina Mühendisliği bölümü öğrencisi Nazlı Urkun, geçen 20 Kasım’da alışveriş merkezinin karşısında servis otobüsünden inip karşıya geçtiği sırada, Şeyhmus Taş yönetimindeki otomobilin çarpması sonucu ağır yaralandı. Nazlı Urkun, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirirken, cenazesi memleketi Tunceli’de toprağa verildi. Aşırı hız nedeniyle Urkun’un ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuklanan sürücü Şeyhmus Taş ise 2 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.

SERVİS ŞOFÖRÜNE DE DAVA

Savcılık, Nazlı Urkun’a çarpan sürücü ile birlikte yanlış yerde indiren servis şoförünün de kusurlu olduğunu belirtti. İddianemede Nazlı’yı yanlış yerde indiren sürücü Sertaç İlhan ve çarpan sürücü Şeyhmus Taş’ın ’Taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Haberin Devamı

Diyarbakır 5’inci Asliye Mahkemesi’nde Şeyhmus Taş ve Sertaç İlhan’ın yargılandığı davada Nazlı Urkun’un annesi Derman Urkun, "Kızım 19 yaşındaydı. Evlere temizliğe giderek Nazlı’yı okutmaya çalışıyordum. Sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. Bu kaza değil, resmen cinayettir" dedi.

BİLİRKİŞİ: ŞOFÖR YÜZDE 60, NAZLI YÜZDE 40 KUSURLU

Duruşmada Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde görevli trafik polisi Metin Eren’in hazırladığı bilirkişi raporu da okundu. Raporda Nazlı’ya çarpan Şeyhmus Taş’ın kazadan önce frene bastığını söylediği, ancak olay yerinde yapılan incelemede fren izine rastlanmadığı belirtildi. Nazlı’nın transit yol üzerinde otobüsten indirildiği için üst geçidi kullanamadığını belirten bilirkişi, "Çarpmanın etkisiyle havaya fırlamış ve 27.50 metre ileriye düşmüştür" dedi. Kazaya sebep olan aracın sürücüsü Şeyhmus Taş’ı hızını azaltmadığı için yüzde 60 asli kusurlu bulan bilirkişi, Nazlı Urkun’u ise aracın uzaklık ve hızını göz önüne almadığı için yüzde 40 oranında kısmi kusurlu saydı.

ADLİ TIP NAZLI’YI ’ASLİ KUSURLU’ SAYDI

Duruşmada Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Trafik İhtisas Dairesi’nin kazaya ilişkin raporu da okundu. Mahkemeye gönderilen raporda sürücü Şeyhmus Taş yola gereken dikkatini vermemesi ve hızını mahal şartlarına göre ayarlamaması nedeniyle kısmi kusurlu sayıldı. Adli Tıp, Nazlı Urkun’un indiği servis aracının sürücüsü Sertaç İlhan’ın ise yolcuları güvenli bir şekilde karşıya geçemeyecekleri noktada indirdiği için alt derecede kısmi kusurlu olduğunu belirtti. Raporda kazada hayatını kaybeden Nazlı Urkun’un ise can güvenliğini tehlikeye atacak şekilde aniden taşıt yoluna çıkmasından dolayı dikkatsizlik, tedbirsizlik ve kurallara aykırı davranışıyla asli kusurlu olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Urkun ailesinin avukatlarından Fuat Hayri Demir, kazanın olduğu yolda hız sınırının 50 km/s olduğunu belirterek, "Ancak sanık 120- 130 km hızla geçmiştir. Bu hız dikkat edilmesi gereken bir durumdur" dedi.

Ara kararlarını açıklayan mahkeme, çağrılmasına rağmen gelmeyen sanık Şeyhmus Taş’ın zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!