Gece boyu taktik savaşı

Güncelleme Tarihi:

Gece boyu taktik savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2014 00:54

TÜRKİYE’nin nefesini tutarak izlediği yerel seçim sonuçları, seçmenlerin parti tercihlerini önemli ölçüde değiştirmediğini gösterdi. İktidar partisi, seçim öncesinde yaşanan siyasi kaostan etkilenmedi, önceki yerel seçimlere kıyasla oyunu artırdı. Sonuçlar, partilerin belediye başkanlarını gösteren illerin haritasında önemli bir değişikliğe neden olmadı. Ortaya çıkan fotoğraf, partilerin geleneksel tabanlarını koruduklarını gösterdi.

Haberin Devamı

MİLİMETRİK
81 ilin belediye başkanlık seçim sonuçlarına göre, AK Parti 48 ilde başarı kazanarak belediye başkanlığını aldı. Bunlar arasında İstanbul ve Ankara’nın bulunduğu 30 büyükşehir belediyesinden 17’si iktidar partisinin oldu. Büyükşehirlerden Balıkesir ve Ordu’yu muhalefetten alan AK Parti, Hatay ve Mardin’i ise kaybetti. Anamuhalefet partisi CHP, Türkiye genelinde 7’si büyükşehir 15 ili, MHP 3’ü büyükşehir 8 ili, BDP bloğu 3’ü büyükşehir 10 ili kazandı. AK Parti bir önceki yerel seçime kıyasla 45 olan il sayısını 3 artırmış oldu. Bir önceki seçime göre kazandığı il sayısını CHP 2, BDP ise 1 artırdı. Bu tablo, seçmenlerin 2009 seçimlerine göre tercihlerinde önemli değişiklik olmadığını ortaya koydu.
NE YAPTILAR
CHP milletvekillerinden aday olan Volkan Canalioğlu Trabzon’da, Özgür Özel Manisa’da, Rıza Yalçınkaya Bartın’da başarılı olamadı. Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ise Eskişehir Odunpazarı’nda başkanlığı aldı. MHP’den aday olan milletvekillerinden Alim Işık, Kütahya’da başarı gösterirken, Mehmet Erdoğan Muğla’da, Ali Uzunırmak Aydın’da kaybetti. BDP bloğundan yarışa giren milletvekillerinden ise Gültan Kışanak ile Ahmet Türk Diyarbakır ve Mardin’i alırken, Sırrı Sakık ile Sırrı Süreyya Önder Ağrı ve İstanbul’da kaybetti.
LİDER KARNESİ
Siyasi parti liderlerinin adıyla anılan illerdeki durum ise farklılık gösterdi. Başbakan Tayyip Erdoğan memleketi Rize’de AK Partili aday, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de MHP’li aday kazanırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de CHP’li aday kazanamadı. Bu ilde yine BDP başarılı oldu. Türkiye kamuoyunca tanınan popüler isimler yine başarı gösterdi. İstanbul’da Kadir Topbaş, Ankara’da Melih Gökçek, İzmir’de Aziz Kocaoğlu, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen, Kayseri’de Mehmet Özhaseki koltuklarını korudu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!