Bu kuraklık geçici değil

Güncelleme Tarihi:

Bu kuraklık geçici değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2014 01:41

Türkiye’de yağışlar bu kış mevsim normallerinin altında kalıp ‘Yaz susuz mu geçecek’ diye endişelendirirken, Dünya Su Günü’nde Antalya Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bülent Şık uyardı: Bu kuraklık geçici değil ve tarımı kötü vuracak.

Haberin Devamı

YAĞIŞSIZ geçen kış mevsiminin ardından kuraklık endişesinin baş gösterdiği Türkiye için, 22 Mart Dünya Su Günü’nde acı bir uyarı daha geldi. Antalya Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bülent Şık, Türkiye’de bu yıl yaşanan kuraklığın geçici bir durum olmadığını belirtti. Şık, dünya genelindeki yer altı ve yer üstü su kaynaklarındaki azalma nedeniyle önümüzdeki 30 yılda buğday ile soya ürünlerinin üretiminde yüzde 30 oranında azalma yaşanmasının beklendiğini söyledi. 22 Mart Dünya Su Günü’nün bu yılki temasının ‘su ve enerji’ olarak belirlendiğine değinen Şık, ‘kuraklık’ üzerine yapılan çalışmaların endişe verici olduğunu belirtti.

İKLİM, AŞIRI NÜFUS ETKİLİ

NASA’nın gözlem uydularından GRACE’ten elde edilen verilerin ocak ayında değerlendirildiği çalışmada, dünyadaki yer altı ve yer üstü su havzalarında hızla küçülme belirlendiğini söyleyen Şık, kullanılabilir su miktarının tüm dünyada giderek azaldığını söyledi. Şık, bu azalışın en önemli nedeninin tarımsal sulama, aşırı endüstriyel kullanım, nüfus artışı, devasa ölçekteki kentleşme olgusu ve iklim değişikliği olarak gösterildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dicle ve Fırat alarmda

BÜLENT Şık, uydu verilerini şöyle yorumladı: “Uydu görüntülerine göre Türkiye, Suriye, Irak ve İran’ı kapsayan bölgedeki yer altı su havzalarındaki küçülme nedeniyle, en önemli iki ırmak olan Dicle ve Fırat’ın 2003’ten bu yana taşıdığı su miktarı yüzde 60 oranında azalmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!