Örgütmüş

Güncelleme Tarihi:

Örgütmüş
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2014 02:20

İlki reddedilen, Taksim Dayanışması Platformu üyelerine yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ikinci iddianame, İstanbul 33’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede suç işlemek için 5 kişinin örgüt kurduğu ve bu örgütü Taksim Dayanışma Platformu diye isimlendirdiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Gezi Parkı’nı açtığı 8 Temmuz 2013’te meydana gelen olaylarda gözaltına alınan Taksim Dayanışması Platformu üyelerine yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame, İstanbul 33’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Şüphelilere yönelik suçlamaların net olarak belirtilmediği gerekçesiyle mahkeme tarafından iade edilen ilk iddianamenin ardından 2’nci iddianame Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan tarafından hazırlandı. Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu 2. Başkanı Ayşe Mücella Yapıcı ile İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında yer aldığı 26 kişi hakkındaki iddianamede, suçlamalar‘Hükümete karşı gelenler’, ‘Toplantı ve yürüyüşe silahla katılanlar’, ‘Tahrikçiler ve suç ortaklığı’ başlıklarıyla yer aldı. İddianamede suç işlemek amacıyla 5 kişinin örgüt kurdukları ve bu örgütü ‘Taksim Dayanışma Platformu’ olarak isimlendirdikleri belirtildi. İddianamede yer alan bazı ifadeler şöyle:

TAHRİK HABERLERİ

Haberin Devamı

Güvenlik kuvvetleri ile kamu görevlilerinin düşman gibi lanse edildikleri ve masumane başlayan Taksim Yayalaştırma Projesi’ne karşı duruş zamanla marjinal gruplar ile terör örgütlerinin provokasyonlarına zemin hazırladı.

Platformun çağrıları üzerine KESK, Halk Evleri, Dev-Lis, TMMOB, Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği gibi kuruluşlar ile bazı siyasi parti grupları bir araya geldi. Gezi Parkı içerisinde bekleyen güvenlik kuvvetlerine taş ve şişelerle saldırı başladı. Parka yakın birçok ticari işletmenin cam ve çerçeveleri kırıldı. Ayrıca kamu ve özel mülkiyete ait araçlar yakıldı, parkın etrafına barikatlar kuruldu. “Direne direne kazanacağız, Taksim bizimdir, bizim kalacak”, “O... çocuğu polis parktan defol”, “Hükümet istifa” diye sloganlar atıldı.

Polis tarafından gerçek mermi kullanıldığı, polis panzeri altında kalarak can verenlerin bulunduğu şeklinde halkın duygularını tahrik edecek şekilde haberler yayıldı ve bu haberler aracılığıyla herkes Taksim’e çağırıldı.

BEZDEN SİLAH

Haberin Devamı

Bazı şüphelilerden ele geçirilen baret, kask, eldiven, çift filtreli gaz maskesi, güneş gözlüğü ve gaz maskesi, üzerinde “Taksim Dayanışması” yazan beyaz renk önlük, “Kudurmuş” yazılı resimli afiş, limon suyu gibi eşyalar kanunsuz gösteri ve toplantıya katıldıklarına dair delil teşkil etmektedir.

Hakkında dava açılan E.A.’dan ele geçirilen kask, 2 demir saplı sapan, 1 tahta saplı sapan ile 67 cam bilye ve yüz kapatmak için kullanılan 2 bez ise 2911 Sayılı Yasa’da yazan silahlardandır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!