Mahkeme kararındaki şok ayrıntı

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme kararındaki şok ayrıntı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2014 02:11

Ergenekon davası avukatlarından Celal Ülgen 'Avukatlara haber vermeden, sanıklardan doğrudan infaz koruma memurlarını gönderip dilekçe almışlar...'

Haberin Devamı

Silivri'de Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkileri, TBMM'nin son kabul ettiği, Cumhurbaşkanı Gül'ün de onayladığı 22 maddelik demokratikleşme paketi ile sona erdirildi. Aynı paketle, tutukluluk süresi de 5 yılla sınırlandırıldı. Ancak buna rağmen mahkeme, bugün Ergenekon sanığı üç kişi hakkında, Kemal Kerinçsi, Veli Küçük ve Yalçın Küçük'ün tahliye taleplerini reddettiği açıkladı.

Ergenekon davasındaki sanık avukatlarından Celal Ülgen, 13. Ceza Mahkemesi'nin kararını "darbe" olarak nitelendirdi. Ülgen, Hürriyet'e yaptığı açıklamada bir de şok ayrıntı verdi.

MAHKEME KARARINDAKİ ŞOK AYRINTI

Ülgen, Silivri'deki Ergenekon sanıklarından, avukatların bilgisi dışında, cumartesi ve pazar günleri, infaz koruma memurları aracılığıyla "tahliye isteği dilekçeleri" toplandığını söyledi. Ülgen, "cumartesi ve pazar günleri, Silivri'deki sanıklara infaz koruma memurlarını göndermişler. 'sizleri tahliye edeceğiz' diyerek, dilekçe istemişler. Ve bugün de, avukatlara bile haber verilmeden alınan bu dilekçeleri görüşmüşler" dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme kararındaki şok ayrıntı
"DARBE DAVASINA BAKAN MAHKEME DARBE YAPTI..."

Yürürlüğe giren Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin kanun çerçevesinde, özel yetkili konumdaki 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dağıtıldığını, bu mahkemenin yetkilerinin de Çağlayan Adliyesi'ndeki diğer ağır ceza mahkemelerine bölüştürüldüğünü anlatan Ülgen, "Avukatlar olarak, bizlerin bilgisi dışında cezaevindeki sanıklardan dilekçeler toplanmış. Yani darbe davasına bakan mahkemenin kendisi darbe yapmış. Biz ise, Çağlayan Adliyesi'ndeki, davalara bakmakla yeni görevlendirilen ağır ceza mahkemelerine yaptık tahliye başvurularını. Nitekim, 3. ağır ceza, 20. ağır ceza, 21. ağır ceza mahkemeleri, kendilerine bölüştürülen dosyaları, biz avukatların talepleri doğrultusunda halen görüşüyorlar" dedi.

"MAHKEMENİN İDDİASI ABSÜRD..."

Ülgen, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliyelere red kararı verirken ortaya koyduğu, "TBMM, özel yetkili mahkemeleri kaldıramaz. Bu Anayasa aykırıdır" gerekçesini ise, "absürd, absürd, absürd" olarak nitelendirdi. Ülgen şöyle konuştu;
"Özel yetkili mahkemeler nasıl kuruldu? HSYK tarafından kuruldu. Peki HSYK nasıl kuruldu? TBMM'den çıkan bir kanunla kuruldu. Yani kanunla kurulmuş olan mahkeme, şimdi TBMM'den çıkan, kendini geçersiz kılan bir kanunu tanımadığını açıklıyor. Böyle birşey olabilir mi? buna darbe denir."

Haberin Devamı

22 MADDELİK PAKETTEKİ İKİ KRİTİK MADDE

Ergenekon'un tutuklu sanıklarının tahliye edilmelerinin önünü, TBMM'de kabul edilen 22 maddelik son demokratikleşme paketi açtı. Paket, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesinden çok kısa bir süre sonra, geçen hafta Perşembe günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmış, Cuma günü de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Paketteki iki kritik madde ise, tahliyelerin önünü açtı;

Bu maddelerden ilki, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasın öngörüyor. Ergenekon, Balyoz, Oda TV gibi son dönemde kamuoyu tarafından çok tartışılan tüm davalara, özel yetkili mahkemeler bakmıştı. Yasanın yürürlülük maddesi uyarınca, yasa yürürlüğe girer girmez, Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldı.

Haberin Devamı

Yasa değişikliğindeki ikinci kritik madde ise, tutukluluk süresine sınırlama getirilen madde; Bu madde uyarınca da tutukluluk süresi en çok 5 yılla sınırlanıyor. Ergenekon sanıklarının bir kısmı 5 yıldan fazladır tutuklu olarak yargılanıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!