Bozdağ hakkında fezleke hazırlandı

Güncelleme Tarihi:

Bozdağ hakkında fezleke hazırlandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 01:28

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında 14 Ocak’ta ‘Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs’ gerekçesiyle fezleke hazırlandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Fezlekenin Adalet Bakanlığı’nda olduğunu kaydeden Tezcan, Bozdağ’ın 7 Ocak’ta eski İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş’ı arayarak “Soruşturmayı ilgili savcıdan al, sen yürüt” dediğini aktardı. Meclis’te milletvekilleriyle basın toplantısı düzenleyen Tezcan, İzmir’deki operasyon kapsamında Bakan Bozdağ ile ilgili 14 sayfa 34 klasör evraktan oluşan bir fezlekenin Adalet Bakanlığı’na gönderildiğini kaydetti. Tezcan, fezleke dosyasında yer alan İzmir Valisi Mustafa Toprak ile İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ın İzmir Mali Suçlar Şube Müdürü Bora Köklü’yle yaptığı telefon görüşmesinin tapelerini de açıkladı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan fezlekenin örneğini gösteren Tezcan, Bakan Bozdağ’ın 7 Ocak’ta Cumhuriyet Başsavcısı Baş’ı arayarak, “Soruşturmayı savcıdan al sen takip et” dediğini belirtti. Tezcan, şöyle konuştu:

SORUŞTURMAYI SAVCIDAN AL

“7 Ocak’taki tutanaktan anlaşılacağı üzere, Bozdağ’ın yargı görevini yapanın görevini etkilemeye teşebbüs ettiğine ilişkin iddialar yer almaktadır. Fezlekede, ‘3 yıldan bu yana devam eden, 32 klasör eki olan bir soruşturmayı tam operasyon arifesinde, o güne kadar o soruşturmayı yürüten savcının elinden almak, doğrudan doğruya, soruşturmayı etkilemek içindir’ yorumu yapılıyor. Fezlekede suç, ‘Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs’ olarak tanımlanıyor. Fezlekede, ‘Soruşturma savcısına, Emniyet’e müdahale edilmiştir. Bakan ve müsteşar tarafından yapılmıştır. Müsteşar’ın müdahalesinin, Bakan’ın bilgi ve talimatı doğrultusunda olduğu kanaatine ulaşılmıştır’ deniliyor. Ses kayıtları alınmış, dökümleri evrakın içerisinde. 6 Ocak, operasyona 7 Ocak’ta başlanmasına karar verilen gün. Savcılık operasyon yapma kararı alıyor. Teknik takipler yapılmış, 3 yıl süren soruşturmanın deşifre olma tehlikesi ortaya çıktığından 6 Ocak’ta savcılık operasyon düğmesine basıyor. Gizlilik kararı alınmış dosya. İzmir Sulh Ceza Mahkemesi’nden arama izinleri ve yakalama kararları alınıyor. 6 Ocak’ı, 7 Ocak’a bağlanan gece baskılar başlıyor. Müdahaleyi yapanlar sırasıyla Müsteşar Kenan İpek, İzmir Valisi, İzmir İl Emniyet Müdürü, Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı ve en son Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Bunların tamamı tutanağa bağlanmış, konuşmaların bir kısmı kayda alınmış.

GECE YARISI MÜDÜRÜ ARADILAR

İlk müdahale 6 Ocak’ta saat 19.38’de Baş’ı arayan Müsteşar İpek’ten geliyor. Daha sonraki müdahale İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay ve İzmir Valisi’nden geliyor. 6 Ocak’ı 7 Ocak’a bağlayan gece yarısı İzmir İl Emniyet Müdürü Bilkay, 00.21’de aramaları yapacak Mali Suçlar Şube Müdürü Bora Köklü’yü arıyor. Köklü, görüşmeyi cep telefonuyla kayda alıyor. Köklü, Mali Şube’ye 23 Aralık’ta gelmiş. Yani hükümetin değiştirdiği emniyet müdürleri arasında.”

Bacanak itirazına ret
İZMİR Liman İşletmeleri’ne yönelik ‘İmbat Dalgası’ operasyonunda ifadesi alınan Cemalettin Haberdar’ın nöbetçi mahkemece serbest bırakılmasına yapılan itiraz 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Olayı soruşturan Kaçakçılık Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Ali Çelik, Binali Yıldırım’ın bacanağı Haberdar’ın serbest bırakılmasına itiraz etmişti. Bahri KARATAŞ/DHA

Haberin Devamı

2 başsavcıyı aradım tutanak göndermişler

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın fezleke olarak açıkladığı belgenin tutanak olduğunu söyledi. Bozdağ, şöyle konuştu: “Eksik söylemişler. Camiadan mı servis ediliyor, başkaları mı servis ediyor onu da bilmiyorum. Adana Cumhuriyet Başsavcısı ile de böyle bir konuşmam var. Onlara gerek kalmadan onu da söyleyeyim. 2 savcı da bir tutanak tutmuşlar, gönderdiler. Suç oluşturacak bir şey kesinlikle yoktur. Yargı görevini yapana ‘Görevini yapma’ diye bir talimatım asla yoktur. Benim görüşmem tamamiyle hukukun uygulanması, insanların lekelenmeme hakkına riayet edilmesi, soruşturmanın gizliliğine ilişkin yasal hükümlerin ve anayasal teminatların dikkate alınması.”

Ya kardeşim Ankara Ankara

Haberin Devamı

CHP’li Tezcan, 6 Ocak’ı 7 Ocak’a bağlayan gece saat 00.21’deki telefon görüşmesinin tapelerini şöyle aktardı:
İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay: O şeyi hemen çağırmıyoruz, çalışıyoruz. O konuyla ilgili birşey sorarsa savcı. Çalışıyoruz alacağız diyeceksiniz. Ama herhangi bir operasyon yapmıyorsunuz.
Mali Suçlar Şube Müdürü Bora Köklü: Savcı bunu doğrudan takip ediyor, bu adli iştir.
Bilkay: Tamam çalışıyoruz, gereğini yapmıyoruz. Tamam mı? Şey yapmıyoruz. Operasyona adam çıkartmıyoruz. Adam göndermiyoruz tamam mı?
Arka fondan Vali’nin sesi: Kesinlikle.
Bilkay: Vali Bey’in talimatı ‘Kesinlikle’ diyor.
(Telefonu İzmir Valisi Mustafa Toprak’a veriyor)
Vali: Bu iş artık ülke meselesi haline geldi. Dolayısıyla İstanbul’da da aynı şeyler oldu. Diyeceksiniz ki ‘Talimatınız ulaştı, üzerinde çalışıyorsunuz.’
Köklü: Mahkemenin vermiş olduğu talimatlar var. Savcı şimdi birebir kendisi bu konuyu takip edecek. ‘Ben oraya geleceğim’ diyor.
Vali: Nasıl, nasıl, nasıl, nasıl gelecek anlamadım ben. Kendisi takip yaparsa yapsın. Kapınız açık, gelir çayını içer gider kardeşim. Seni zoraki şuraya gidelim diyemez ki. Talimatını vereceksin tüm personeline, ‘Talimat ulaştı üzerinde çalışıyoruz’ diyecek. Tüm iller var doğru mu? Savcı buradan kalkıp her bir ile mi gidecek. Ankara’nın çok net tavrı bu anlatabildim mi? Ya şimdi kardeşim Ankara, Ankara. Bu ifade ettiğim gibi söylüyorlar. Anlatabildim mi?
Köklü: Evet doğru Ankara’dan da aradılar, başkanımız olsun başkan yardımcımız olsun.
Vali: Bu seçim öncesinde bir yerle ilişkilendirilerek mide bulandırmak istenildiğinden kaynaklanıyor. Ankara da böyle bir şey düşünüyor.
(İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay tekrar telefonu arıyor)
Bilkay: Vali Bey’in talimatını aldın değil mi?
Köklü: Doğrudur efendim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!