Askeri Casusluk davasında 12 tahliye

Güncelleme Tarihi:

Askeri Casusluk davasında 12 tahliye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2014 20:38

"Devlete ait gizli belgeleri temin etme” suçlamasıyla 59’u tutuklu 357 sanığın yargılandığı davada, 12 tahliye kararı çıktı.

Haberin Devamı

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen hafta görülen ve tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkemenin kararı kısmen bozuldu. İtirazları değerlendiren ve İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararlarını inceleyen Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamayla ilgili tahliye kararı verdi. Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararlarını, 23 Ocak 2014'te vermesine rağmen bu kararı bir gün sonra, 24 Ocak 2014'te açıklaması dikkat çekti.

Tutuklu sanıkların avukatları bu bir günlük geçikmeye karşı, yasal haklarını kullanacaklarını ve gerekli suç duyurularında bulunacaklarını kaydetti.
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde geçtiğimiz hafta görülen son dava celsesinde, mahkeme başkanı Atilla Rahman’ın 31 tutuklu sanık hakkında tahliye istemi yönündeki oyuna karşın, diğer iki üyenin red oyuyla, tahliye çıkmamıştı.

Askeri Casusluk davasında 12 tahliye
Astsubayın isyanı
Hürriyet, İzmir'de ‘Askeri Casusluk’ diye de bilinen ‘Gizli bilgi ve belge bulundurma’ davasının tutuklu sanıklarından astsubay Davut Yıldız'ı 'Beni içeride unuttular' başlığı ile manşetine taşımıştı.

Haberin Devamı

Avukatların itirazı üzerine Bursa'daki mahkeme tutuklu sanıklardan İdris Acartürk, Davut Yıldız, Yavuz Pehlivan, Tamer Nalbant, Mehmet Metin Turan, İrfan Bulut, Erdal Özkan, Erdal Şener, Emin Uğur Özüaçık, Anıl Bilgin, Özcan Özgür Altınbulak ve Asuman Ünlütük'ün tahliyesine karar verdi.
Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi söz konusu kararında şu görüşlere yer verdi:

“Sanıkların tutuklu kaldığı sürelerin, tutukluluk mahiyetinden çıkıp bir yaptırıma dönüşmesi, belirtilen kurumlar itibariyle sanıkların toplanacak delillere müdahale etme risklerinin somut olarak bulunmaması, konumları itibariyle bu delillere müdahale etme imkanları olabilecek tutuksuz yargılanan sanıklar da bulunması itiarıyla tutuklu yargılanan bu sanıkların ne şekilde delillere müdahale edebileceği, somut olarak belirtilmeden tutukluluk hallerinin devamı kararı verilmesi yerinde görülmemiştir." Sanık avukatlarından Atillla Ertekin, Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının bir gün sonra açıklanmasının, hürriyeti “tahdit” suçu oluşturduğunu söyleyerek, “Bunun izahı mümkün değildir. Bu gelişmeye karşı, yasal haklarımızı kullanacağız ve gerekli suç duyurusunda bulunacağız” dedi.Avukat Ertekin diğer tutuklu danıkların itirazda bulunmadığını öğrendiklerini,itirazda bulunanların tamamına yakınının tahliye edildiğini ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!