Eroğlu: Su için A, B, C planlarımız var

Güncelleme Tarihi:

Eroğlu: Su için A, B, C planlarımız var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2014 12:00

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’de su sıkıntısı çekilmeyeceğini, kuraklığa karşı önlem aldıklarını belirterek, "Hiçbir şehrimizi susuz bırakmayacağız. Bununla ilgili A, B, C planlarımız var" dedi.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, memleketi Afyonkarahisar’ı ziyaret etti. Kentteki temaslarına Afyonkarahisar Belediyesi’yle başlayan Eroğlu, Başkan Burhanettin Çoban’ı çalışmalarından dolayı kutladı. Bir gazetecinin, "Türkiye’de kuraklık tehlikesi var mı?" sorusunu yanıtlayan Bakan Eroğlu, 2014 yılında yağışın az olacağını daha önceden tahmin ettiklerini, bu yönde tedbir aldıklarını belirtti. Eroğlu, "Barajların doluluk oranı önemli değil, ama doluluk oranı yüzde 45 dolaylarında. İçme suyu temin edilen barajlar var, sulama suyu temin edilen barajlar var, aynı zamanda enerji üretimi maksatlı barajlar var. Bunlar da hemen hemen Türkiye ortalamasında yüzde 45’ler civarında. Kasım-Aralık-Ocak ayları başlarında yağışlarda azalma meydana geldi. Bazı bölgelerde yüzde 25’e kadar azalma, bazı barajlarda yüzde 10 civarında azalma meydana geldi" diye konuştu.

’GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDIK’

Türkiye’nin kuraklık tehlikesiyle karşılaşmaması için Bakanlık olarak planlama yaptıklarını söyleyen Eroğlu, şöyle konuştu:

"Gerekli tedbirleri aldık. İçme suyu için büyük bir eylem planı hazırlamıştık. Hiçbir şehrimizi susuz bırakmayacağız. Bununla ilgili A, B, C planlarımız var. Türkiye’de bazı yıllar kurak, bazı yıllar da sulak. 1972 yılında büyük kuraklık olmuş. Arkasından İSKİ Genel Müdürü olduğumda, 1994 çok şiddetli kuraklığın olduğu bir yıldı. Biz İstanbul’a kuraklığa rağmen 1995’te su verdik. 2000 yılında, 2007 yılında kuraklık oldu. 2014 yılında kuraklık olabileceğini tahmin ederek, bütün illerin su meselesini baştan sona ele almak için 30-40 yıllık büyük bir eylem planı hazırladım" diye konuştu.

'SUYU İYİ YÖNETİYORUZ’

Su sıkıntısı çekilmeyeceğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bütün illerin problemini çözdük. Şu anda inşaatı devam eden, 2040 yılına kadar suyu eksik olan illerimiz var, onları da tamamlıyoruz. Biz her yıl nisan ayında sulama suyu durumunu ele alıyoruz. Bu maksatla şu anda bir şey söylemek için erken. Sulama suyu için barajlarımızda yüzde 45 doluluk var. Biz modern sulama sistemleri kuruyoruz. Hazırlığımızı yaptık, suyu iyi yönetiyoruz."

ADAYLAR HAFTA SONUNA KADAR AÇIKLANABİLİR

Bir gazetecinin "Siz yatırımlarda tarih verirsiniz. İlçe başkan adaylarının açıklanması için de tarih ve saat verecek misiniz?" sorusunu tebessümle karşılayan Eroğlu, "Benim tahminim bu hafta sonuna kadar açıklanacak. Ben kendime bağlı işlerde saat veriyorum. Bu açıklamayı biliyorsunuz Genel Merkez yapıyor. Genel Merkez bana bağlı değil, biz Genel Merkez’e bağlıyız. Bana sorarsanız, çok sayıda baraj ve gölet temeli atacağız. Dere ıslahları yapacağız. Onları sorarsın, onları söyleriz" dedi.

Bakan Eroğlu, belediye ziyaretinin ardından kentteki sivil toplum örgütlerini ziyaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!