17 Aralık kararnamesi

Güncelleme Tarihi:

17 Aralık kararnamesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2014 01:16

HSYK 1. Dairesi, 19 savcı ve 1 hâkimi kapsayan 20 kişilik kararnameyle, İstanbul ve İzmir’de yolsuzluk operasyonlarını yürüten savcıların görev yerlerini değiştirdi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Çolakkadı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Çolakkadı’nın 2. dalga operasyonu yapılınca dosyayı elinden aldığı İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş da, Tekirdağ’a savcı olarak gönderildi. Ergenekon savcıları ise İstanbul dışına atandı.

17 Aralık’taki İstanbul merkezli rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Devlette paralel yapı kurmak isteyenler, devletin kurumları içine sinenler şunu bilesiniz ki ininize gireceğiz ininize. Devletin içindeki bu örgütleri temizleyeceğiz” çıkışının ardından Emniyet’ten sonra yargıda operasyon yapıldı. İstanbul ve İzmir’de yolsuzluk operasyonlarını yürüten savcıların görev yerleri değiştirildi. Eski Ergenekon savcıları ise İstanbul dışına tenzili rütbe ile düz savcı olarak gönderildi.

19 SAVCI, BİR HÂKİM

TURAN ÇOLAKKADI: İstanbul Bölge Adliye Mahkamesi Başsavcısı oldu. 17 Aralık operasyonunun 2. dalgasını yürüten Muammer Akkaşt’tan dosyayı almıştı. 7 yıldır sadece kağıt üzerinde kurulu adliyeye gönderilerek pasifize edildi.

MUAMMER AKKAŞ: Tekirdağ’a düz savcı olarak gönderildi. 2. yolsuzluk dalgasının dosyası elinden alındı, öldürülen gazeteci Hrant Dink soruşturmasını da yürütüyordu.

FİKRET SEÇEN: İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden Gebze’ye atandı. Dink’in cinayeti, Ergenekon ve Askeri Casusluk soruşturmalarına bakıyodu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın KCK soruşturmasında ifadeye çağırınca özel yetkileri alınmıştı.

CİHAN KANSIZ: İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden Sakarya Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’u tutuklamaya sevk etti. Odatv ve Zirve Yayınevi davalarına ilişkin soruşturmaları tamamladı. Özel yetkili savcı iken İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine atanmıştı.

ERCAN ŞAFAK: İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden Kocaeli savcılığına gönderildi. Ergenekon, Kafes, Poyrazköy ile İrticayla Mücadele Eylem Planı gibi soruşturmaları yürüttü.

ALİ GÜNGÖR: Başsavcıvekiliğinden İstanbul Anadolu yakasında düz savcı oldu. Savcı Öz’le Dubai’ye gittiği iddia edilmişti.

OKTAY ERDOĞAN: Başsavcıvekilliğinden Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne getirildi. HSYK hakkında inceleme istemiş ancak bakan “olur” vermemişti.

ALİ HAYDAR: İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden Karşıyaka Savcılığına atandı. Balyoz Davası’na ilişkin soruşturmayı yürüttü. İzmir’de liman operasyonunu başlattı ve eski bakan Binali Yıldırım’ın bacanağı Cemalettin Haberdar’ı da sorguladı.

SAVAŞ KIRBAŞ: İstanbul Anadolu Başsavcıvekilliğinden Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Balyoz Davası’nda duruşma savcısıydı.

ADNAN ÇİMEN: İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan Büyükçekmece Cumhuriyet savcılığına atandı. KCK soruşturmasını yürüten Çimen, Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu gibi isimlerin tutuklanmasını talep etmişti. Çimen, Gezi eylemlerinin simgesi haline gelen ve “Kırmızılı kadın” olarak tanınan Ceyda Sungur’a biber gazı sıkan polis hakkında iddianame düzenlemişti.

ÖZCAN ŞİŞMAN: Adana Cumhuriyet Savcılığından Mersin’e düz savcı oldu. Hatay-Kırıkhan’da MİT’in eşlik ettiği ortaya çıkan TIR’ı durdurup, aranma talimatı vermişti.

MUSTAFA ALPER: Van Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığından Malatya Başsavcılığı’na atandı. İHH’nın da adının karıştığı El Kaide bağlantılı operasyonu yürütüyordu.

HATIRAN ALPER: Kararnamedeki tek hâkim. Van hâkimliğinden Malatya hâkimliğine getirildi.

Abdülkadir Gündem, Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne; Hikmet Gülay, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na; Selami Hatipoğlu, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na; rhan Usta, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’na; Bülent Bingöl, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na; Atif Özgün, Adalar Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!