Altı ayda 300 çocuk gelin doğum yaptı

Güncelleme Tarihi:

Altı ayda 300 çocuk gelin doğum yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2014 12:24

CHP, Siirt'in Pervari ilçesinde çocuk yaşta evlendirilip, önceki gün evinde ölü bulunan Kader Erten'i meclise taşıdı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, 11 yaşında evlendirilen ve 14’ünde ikinci çocuğunu erken doğurduktan sonra tüfekle vurulmuş halde bulunan Kader Erten’i anımsatarak, ““Çocuklara dini nikâh kıyılmaması için imamlara niçin talimat vermiyorsunuz? En az 3 çocuk beklentiniz nedeniyle mi çocuk gelinlere göz yumuyorsunuz? Çocuk geline yol açan 4+4+4 den 8 yıl kesintisiz eğitime dönecek misiniz” diye sordu.

10 YAŞINDA EVLENDİRİLİYOR

Oran, Başbakanın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde evlendirilen kız çocuklarının yüzde 20'sinin 10-14 yaş aralığında bulunduğuna dikkat çekti.

DAVALAR YÜZDE 94 ARTTI

Oran, Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre 2011 yılında, yaşı küçük çocukları için mahkemede 'evlenmeye izin' davası açan ailelerin sayısının 2010 yılına göre yüzde 94 artarak 18 bin 434’e çıktığını vurguladı.

Haberin Devamı

6 AYDA 300 ÇOCUK DOĞUM YAPTI

Oran, Hacettepe Nüfus Etüdleri Enstitüsü’ne göre Türkiye’de 5 milyonun üzerinde çocuk gelin bulunduğunu ve kız çocuklarının yaklaşık yüzde 32'sinin küçük yaşta evlendirildiklerini belirtti.

2011’in ilk yarısında Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 300 çocuk gelinin hastane ortamında doğum yaptığını belirtti.

Umut Oran, bu 'vahim tablo' karşısında Başbakan Erdoğan’ın şu sorulara yanıt vermesi gerektiğini bildirdi:

- Her ailenin en az 3 çocuk yapması beklenti ve talimatınız nedeniyle mi 11-12 yaşındaki çocukların evlenmesini önlemeyip, bu duruma göz yumuyorsunuz?

- İmamlara niçin 18 yaş altındaki çocuklara dini nikah 'kıymayın' talimatı vermiyorsunuz?

- 18 yaşın altındaki kız çocuğunu evlendirdiği için hakkında işlem yapılan imam var mıdır? 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren cami imamları hakkında hangi suçlardan hangi adli işlemler yapılmıştır, yıllar itibariyle hakkında işlem yapılan imam sayısı ve işlem türlerinin dağılımı ve sonucu nedir?

YASALARDAKİ ÇELİŞKİYE DİKKAT ÇEKTİ

Oran, önergesinde Medeni Kanun’a göre 17 yaşını doldurmamış kızların; Çocuk Koruma Kanunu’na göre 18 yaşını doldurmamış kızların; Türk Ceza Kanunu’na göre ise 15 yaşını doldurmamış kızların çocuk gelin sayıldığını anımsattı.

Haberin Devamı

Hâkim kararıyla evlilik için de '16 yaşını doldurma şartı' arandığına dikkat çeken Oran, Başbakana erken yaşta evlilik konusundaki bu çelişkiyi gidermek için yasa değişikliği girişiminde bulunup bulunmayacağını da sordu.

"ÇOCUK GELİNİN NEDENİ 4+4+4"

Oran, Başbakanı kesintisiz 8 yıllık eğitimi, hiçbir bilimsel eleştiriyi kabul etmeksizin 4+4+4 şeklinde kesintili eğitime çevirmekle eleştirerek, "İlk 4 yıllık eğitim sonrasında kız çocuklarının okula gönderilmeyerek 'çocuk gelin' yapılması uygulamasının artması karşısında bu sistemden geri adım atarak yeniden 8 yıllık eğitime dönülmesini düşünüyor musunuz" sorusunu yöneltti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!