Dağda, nehirde ve barajda çılgın fark

Güncelleme Tarihi:

Dağda, nehirde ve barajda çılgın fark
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2014 17:15

Aslında bu bir hava durumu haberi. Ancak gözünüzde iyi canlansın diye uzun boylu bir basketbolcumuz üzerinden kapak yaptık. 1 metre 88 santimetre olan Milli basketbolcumuz Ender Arslan geçen yıl bugün Uludağ'a gitmiş olsaydı boyuyla birlikte kara gömülecekti. Bugün Uludağ'da olsa kar sadece ayak bileklerini örterdi. Barajlardaki durum ise daha da kritik.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının geçmiş kışlara göre mevsim normallerinin üzerinde devam etmesi ısınmaya parası açısından vatandaşı sevindiriyor. Ancak yaşananların farklı bir boyutu daha var. O da dağda, nehirde ve barajlarda ölçüler rakamlar.

Beyaz Cennet Uludağ’da şuandaki kar kalındığı sadece 15 santimetre. Oysa 2012’in aynı tarihinde bu rakam 170, 2013’te ise 185 santimetre olarak ölçülmüştü.

KARTALKAYA’DA DA DURUM FARKLI DEĞİL

2012’de kar kalınlığı Kartalkaya’da 170, Bayraktepe'de 110, Palandöken'de 55 santimetre, Saklıkent'te 5 metre, Davraz'da 2 metre olarak ölçülmüştü. Bugün ölçülen rakamlar ise çok daha düşük. Kar kalınlıkları Nemrut’ta 65, Kartalkaya’da 45 Palandöken’de 30, Sarıkamış’ta 26, Davraz’da 20 Hazarbaba’da ise 5 santimetre olarak ölçüldü.

Haberin Devamı

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ


BARAJLAR YAĞIŞA HASRET KALDI

Yurt genelinde kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen barajlar, alarm veriyor.

Belediyelerin su ve kanalizasyon idareleri ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden (DSİ) alınan bilgiye göre, İstanbul'daki Ömerli Barajı yüzde 49,7, Pabuçdere Barajı yüzde 0,24, Sazlıdere Barajı yüzde 19,35, Büyükçekmece Barajı yüzde 31,29, Alibey Barajı yüzde 20,6, Terkos Barajı yüzde 42.08, Kazandere Barajı yüzde 1,87, Elmalı Barajı yüzde 5,73, Darlık Barajı yüzde 35,48 ve Istrancalar Barajı yüzde 48,13 doluluğa sahip, toplam doluluk ise yüzde 34,29'a düştü.

Ankara'daki Kavşakkaya Barajı yüzde 12, Akyar Barajı yüzde 16, Eğrekkaya Barajı yüzde 31, Çubuk Barajı yüzde 36, Çamlıdere Barajı yüzde 37 ve Kurtboğazı Barajı yüzde 74 olmak üzere başkentteki barajların toplam doluluğu yüzde 36'ya geriledi.

İzmir'de ise Balçova Barajı yüzde 34,44, Güzelhisar Barajı yüzde 50,10, Tahtalı Barajı yüzde 56,68, Ürkmez Barajı yüzde 50,47, Gördes Barajı yüzde 22,11'lik; Bursa'da Nilüfer Barajı yüzde 62,16, Doğancı Barajı yüzde 25,54 doluluğa sahip bulunuyor.
Adana'da barajların toplam doluluğu yüzde 65,55'e, Gaziantep'te de yüzde 27'ye düştü.

TÜRKİYE’Yİ KURAK BİR YIL BEKLİYOR

Türkiye'de 2014 yılında yağışlarda yüzde 25 ile 50 oranında azalma meydana gelmesinin bekliyor.

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin her yıl biraz daha fazla kendini hissettirdiğini söyledi.

Küresel ısınmanın çok ciddi boyutlara ulaştığını belirten Kadıoğlu "Sıcaklıkla birlikte yağış artsa sorun yok. Ancak yağmur artışı sadece Karadeniz'de olacak. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu kavrulacak" ifadelerini kullandı.

Kadıoğlu, Türkiye'nin büyük bölümünde 2014'te kuraklık beklediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kar tabii ki yağacak ama bu yağış yeterince olmayacak. Aralık ayında İstanbul ve Ankara'ya yağan yağmurlar, su oranları iyice düşen barajları belirli bir süre doldurmak için iyi ama özellikle Anadolu'ya kar lazım. 1 Ekim tarihinden beri hava kurak gidiyor. 2014'te yağışlarda yüzde 25 ile 50 oranında bir azalma meydana gelecek ve bu da Türkiye'de kuraklık yaşanacağı anlamına geliyor. Oysa eylül, ekim, kasım, aralık normalde en çok yağış olan zamanlardır. Ama bu ayların üçte biri kurak geçti, bu da endişelenmek için yeterli."

Haberin Devamı

“KIŞLAR ILIK VE YAĞIŞLI OLMASA BAŞIMIZ DERTTE”

Bu yıl kışın sıcaklıkların Karadeniz kıyıları ve Marmara'nın bir kısmı hariç mevsim normallerinin üzerinde diğer bölgelerde ise 1-2 derece üzerinde olacağını vurgulayan Kadıoğlu, insanların bunu günlük yaşantı içinde fark etmeyebileceğini söyledi.

Kadıoğlu, esas problemi yağışların oluşturduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Akdeniz ikliminde yaşadığımız için bizim topraklarımız kışın yağış alıyor. Kışlar ılık ve yağışlı olmazsa başımız dertte demektir. Trakya, Marmara'nın Batı Karadeniz'e yakın kısımları, Batı Karadeniz'den başlayarak Doğu Karadeniz'e kadar ve İç Anadolu'nun çok az bir bölümünde yağış olacak. Hatta mevsim normallerinin biraz üzerinde gerçekleşecek. Ama diğer tüm bölgeler Marmara, Akdeniz Antalya'dan Ege'ye kadar olan kuşak ve Konya'dan Mersin'e kadarki kuşakta ayrıca Doğu Anadolu'da kuraklık bekleniyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!