Meclis’te HSYK yumruklaşması

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te HSYK yumruklaşması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2014 01:14

TBMM Adalet Komisyonu’ndaki HSYK teklifi görüşmelerine, 17 Aralık’taki “Büyük Rüşvet” soruşturması ve HSYK temsilcilerinin toplantıya davet edilmemesi damgasını vururken, AK Partili ve CHP’li vekiller arasındaki yumruklu kavga yaşandı.

Haberin Devamı

İNTİKAM YASASI

HSYK’nın yapısını değiştirecek 52 maddelik teklifinin görüşmelerine geçilmesini engelleyemeyen CHP’liler sloganlar attı, teklifi sıralara vurarak protesto ettiler. AK Parti ve CHP’li vekillerin 4.5 saat gerginlik yaşayıp sonunda yumruklaşmasına rağmen toplantı ertelenmedi. Muhalefet sözcüleri, AK Parti’yi, yargıdan intikam yasası çıkarmakla suçladılar ve “Başbakan’ın oğluna soruşturma açılıyor diye bir HSYK’yı görevden almaya çalışıyorsunuz. Bunun adı anayasa ve yargı darbesi” diye bağırdı.

İki salon değiştiren komisyon 15.00 yerine 15.30’da başladı. Komisyonda önce yer tartışması, sonra usul ardından da Başkan Ahmet İyimaya ve Komisyon üyesi Hakkı Köylü’nün ceketlerini çıkarmaları yüzünden krizi yaşandı. CHP’li vekiller “HSYK üyelerinin çağrılıp çağrılmayacağını öğrenemedik” dediler. Başkan İyimaya, “Sayın Bakan’ın etik olarak çağrımızı HSYK’ya bildirmesi gerekirdi, bildirmemiş” dedi. Teklifin görüşmelerine AK Parti oylarıyla geçildi. CHP’liler sıra kapaklarına vurarak İyimaya’yı protesto etti. İki partinin vekillerinin kürsüyü işgal etmesiyle gerginlik kavgaya dönüştü, yumruklaşmalar oldu. Adalet Bakanı, Komisyon Başkanı’yla birlikte salonu terk etti.

4 YIL ÖNCE YANLIŞ YAPTIK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ komisyondaki konuşmasında ise sürpriz anayasa değişikliği çağrısı yaptı. Bozdağ, HSYK’nın yapısı konusunda muhalefetle uzlaşma içinde bir anayasa değişikliği yapmaya hazır olduklarını belirterek, dört yıl önceki değişikliğin yanlış olduğunu söyledi. Bozdağ, “‘Elalem ne der’ diye yanlışta da ısrar etmeyiz. Yargı hukukun emrinde olsun. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı çerçevesinde yapılması gereken en doğruyu uzlaşarak beraber yapabiliriz. Gelin HSYK ve hukuk devleti konusunda, hukuk devleti içinde birlikte daha iyisini beraber yapalım diyoruz” dedi. Muhalefet partileri, Bozdağ’ın sözlerine, “Yaptıklarına bak, söylediklerine bak”, “Hiç yüzün kızarmıyor mu”, “Bilal nerede” diye tepki gösterdi. CHP’li Engin Altay ise Bozdağ’a Komisyon’da söz alarak yanıt verdi ve “Sayın Bakan biz samimiyetle bu konuda kurulacak bir masaya üye vermeye hazırız. Samimiyseniz bu teklifi çekin, yarın görüşmeye başlayalım” dedi.
?
CHP’liler ayakta kaldı

Haberin Devamı

ADALET Komisyonu küçük olduğu için toplantı yeri olarak KİT Komisyonu salonu seçildi. CHP’li vekiller ve izleyiciler ayakta kalırken, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya bile yerine güçlükle oturdu.

KOMİSYONDA SLOGAN

Haberin Devamı

Görüşmelere geçilmesini engelleyemeyen CHP’liler “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk”, “Faşizme geçit yok” sloganları attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!