‘Yanlış yaptık’ demek ayıp değil

Güncelleme Tarihi:

‘Yanlış yaptık’ demek ayıp değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2014 01:06

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni HSYK ile yargıda ‘tek adam’ haline geleceği eleştirilerinin doğru olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Geçmişte yapılan soruşturmalarla ilgili açıklamalarının gürültü ve patırtı arasında duyulmadığını belirten Bozdağ, “Başbakan Tekirdağ’da ‘HSYK konusunda yanlış yaptık’ dedi. ‘Yanlış yaptık’ demek ayıplanacak bir şey değil” dedi. Hâkimevi’nde dün gazetecilerle sohbet eden Bozdağ, özetle şu mesajları verdi:

HUKUK DIŞINA ÇIKAN KAHRAMAN İLAN EDİLEMEZ

Hukuku çiğneyerek, hukuku işletirsek o zaman yargıya inanç ortadan kalkar. Böylesi görüntüler o kararların üzerine gölgeler düşürür. Hukukun dışına çıkanları kahraman ilan edersek, hukuku çiğneyen insanları başka başka noktalara koyarsak, bu tür olayların önüne geçme imkânı olmaz. Geçmişte yaşanan soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili bizim, Başbakan’ın açıklamaları var. O gürültü patırtı sırasında duyulmadı. Bu, bugün konuyu daha yüksek sesle dile getirmemizi engellememeli. Başbakan Tekirdağ’da, ‘HSYK konusunda yanlış yaptık’ dedi. ‘Yanlış yaptık’ demek ayıplanacak birşey değil. Sabahın köründe ev aramalar, gözaltı, ifade alınması konusunda tavrımız açık. Bir davet çıkarmadan yakalama kararı çıkarmak hukukun açık açık ihlalidir. Yasalarda bu yetki var, ama bunu usulü dahilinde kullanmak gerek. ‘Ben yaptım’, doğru yaklaşım olmaz. Çağırmadan insanları yakalıyorlar. O zaman lekelenmiş oluyor. Masumiyet ilkesine, hukuku uygulayanların herkesten fazla hassasiyetle dikkat etmesi lazım.

Haberin Devamı

DOSYALARI İNCELETİYORUZ

(Geçmişteki benzer uygulamaların) Hepsi yanlış. Cumhuriyet savcılarının başlattıkları soruşturmalarla ilgili inceleme talimatı verdim. Geçmişte başlatılan soruşturmalardan kaçı takipsizlikle, kaçı itiraz edilerek sonuçlandı? Kaç iddianame yazıldı, kaçı mahkemelerde kabul edildi, kaçı beraatle sonuçlandı? Kaçı bozma sonucu beraat oldu? Sonuç, bu noktadaki standardımızı gösterecek. Neticelerini açıklayacağım. Yüzlerce kişi hakkında soruşturma başlatıyorsunuz, çok büyük kısmı takipsizlikle sonuçlanıyorsa, iddianame tanzim ediyor ve büyük kısmı beraat ile sonuçlanıyorsa bu sistemin işleyişinde sorunlar var demektir.

ALLAH ŞİRK, DEVLET ŞERİK KABUL ETMEZ

İzmir’de ‘operasyon yapan polisler görevden alındı’ algısı insanların bazılarında olabilir. Oluşması içi gayret de gösterilebilir. Ancak ‘devam eden soruşturmalarla ilgili hiçbir yasama çalışması yapılmaz’ diye kural koyarsak Meclis’i kapatmamız lazım. Emniyet’te yapılan atamalar hükümetin takdiri. İdare yapılan işlere bakar ona göre tasarrufta bulunur. İdare, yasaya uygun atadığı gibi, yasaya uygun olarak da alabilir. İdare hukukunda müktesep hak olmaz. Devletin içinde farklı farklı yapılanmalara izin verirse devlet, herkese ait olma özelliği de sona erer. Allah şirk, devlet de şerik (ortak) kabul etmez.

ONLAR İÇİN SORUŞTURMA İZNİ VERMEYECEĞİM

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Başsavcıvekili Oktay Erdoğan ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ile ilgili izin vermeyi düşünmüyorum. Diğerleriyle ilgili izni ise vereceğim.

YENİDEN YARGILAMA HEMEN OLMAZ

Başbakan bu konuya sıcak baktığını ve çalışma yapılması talimatı verdiğini söyledi. Arkadaşlar çalışıyor. Baro Başkanı ile önümüzdeki hafta görüşeceğim. Darbeye teşebbüs etmiş, demokrasi hukuk devletini yok etme teşebbüsünde bulununlarla ilgili ilkesel tutumumuzda değişiklik yok. Ancak, hükümet olarak mağduriyetlerle ilgili bu tartışmalara kulağımızı tıkamayız.

HSYK HESAP VEREBİLİR OLACAK

Bu HSYK düzenlemesi çok tartışılacak, ancak bu düzenleme anayasaya aykırı değildir. Bizim yaptığımız anayasanın kanunla düzenleme yetkisi verdiği alanda düzenleme yapmaktır. Biz HSYK’nın hesap verebilir bir yapıya dönüşmesine imkân sağlayacağız. Hem Venedik, hem de AB kriterleri açısından son derece önemli. Yapılacak düzenlemeyi yürütmenin HSYK’yı ele geçirmesi olarak görmüyorum. Hukuk devletini inşa edeceksek yargı ideolojik bagajlarından kurtulmalı. Anayasayı değiştirirek bütün siyasi partilerin üzerinde mutabık kalacağı sağlıklı bir yapı kurulmasına da açığız. Muhalefet, anayasayı değiştirerek daha iyisini yapalım derse birlikte çalışmaya hazırız. HSYK’da kurul kararlarına şekil verme imkânımız yok. Sayısal yapı ortada. Adalet Bakanlığı Müsteşarı tek başına, 21 kişiden biri. Daire başkanı olmasını arzu etmeyiz, onun da isteyeceğini sanmayız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!