Sadece Engin Alan kaldı

Güncelleme Tarihi:

Sadece Engin Alan kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2014 13:53

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dün iki, bugün de üç vekili tahliye etmesinin ardından hapiste "tutuklu vekil" olarak sadece MHP'li Engin Alan kaldı.

Haberin Devamı

Sadece Engin Alan kaldı
2011 Genel seçimlerinde, çeşitli partilerden ve bağımsız olarak toplam 9 tutuklu milletvekili adayı olarak gösterildi.

CHP, Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanan Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ı, yine aynı davadan tutuksuz yargılanan Sinan Aygün'ü, MHP ise Balyoz davasında tutuklu olarak yargılanan Engin Alan'ı aday gösterdi.

BDP, KCK ve çeşitli davalardan tutuklu yargılanan Hatip Dicle, Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş'ın milletvekili adaylığını destekledi.

HATİP DİCLE'NİN VEKİLLİĞİ SON ANDA İPTAL EDİLDİ

Bu isimlerden Diyarbakır'dan aday olan Hatip Dicle seçilecek oyu aldı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu, ismi kesin aday listesinde yer alan Dicle'nin hakkındaki hüküm kesinleştiği gerekçesiyle milletvekilliğini iptal etti. Dicle'nin yerine de AK Partili Oya Eronat milletvekili olarak parlamentoya girdi. Dicle, resmen vekil değil ve halen cezaevinde.

İLK ÇIKAN HABERAL OLDU

CHP'nin aday gösterdiği isimlerden Sinan Aygün, tutuksuz yargılandığı için seçimlerden sonra diğer tüm vekiller gibi TBMM'ye gelerek yemin etti ve milletvekili görevine başladı.

Haberin Devamı

Tutuklu olarak seçime giren ve seçilen vekillerden ilk çıkan ise, CHP'li Mehmet Haberal oldu. Mehmet Haberal, Ergenekon davasında hükmün açıklandığı 5 Ağustos 2013'te tahliye edildi. Mahkeme Haberal'ı 12.5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ancak yattığı sürenin dikkate alınması ve kaçma şüphesinin olmaması nedeniyle Haberal hakkında tahliye kararı verildi.Seçildikten 27 ay sonra TBMM'nin bu yasama yılının ilk gününde 2 Ekim 2013'te TBMM'de yemin eden Haberal, vekillik görevlerine resmen başladı.

Mehmet Haberal'ın tahliyesini, Mustafa Balbay'ınki izledi. Ergenekon davasına bakan mahkeme, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı ve Balbay'ın tutukluluğunun devamına hükmetti.

Ancak Balbay, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullandı. Balbay'ın başvurusunu olumlu bulan Anayasa Mahkemesi, "seçme ve seçilme hakkının ihlaline" hükmetti. Anayasa Mahkemesi'nin kararını göz önüne alan mahkeme de, Balbay'ı 9 Aralık 2013'te tahliye etti. Balbay, 10 Aralık 2013'te yemin ederek, TBMM'deki milletvekili görevlerine resmen başladı.

BDP'LİLERİN TAHLİYESİ


Tutuklu BDP'li vekiller de Balbay hakkındaki tahliye kararını örnek göstererek, yargılandıkları mahkemeye tahliye başvurusunda bulundular. Ancak bu başvuruları kabul edilmedi. Bunun üzerine Balbay'ın gittiği yolu takip ederek, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapan vekiller, bu kez sonuç aldı. Anayasa Mahkemesi'nin "tutuklu vekillerin hakları ihlal edildi" kararı üzerine BDP'lilerin yargılandıkları Diyarbakır 5 Ağır Ceza mahkemesi, dün iki vekilin, BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın tahliyesine karar verdi.
Diğer vekillerin yargılandıkları Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi de bugün BDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliyesine karar verdi.

Haberin Devamı



BİR TEK ENGİN ALAN KALDI


Birbiri ardına gelen bu tahliye kararlarının ardından hapiste sadece MHP İstanbul milletvekili Engin Alan kaldı. Alan, Balyoz davasından 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış, cezası Yargıtay tarafından da onanmıştı. Yargıtay'ın cezasını onamasının ardından Alan'ın durumu, "tutuklu vekil"den, "hükümlü vekil" haline dönüşmüştü.

ALAN'IN DURUMU NE OLACAK?

Diğer vekillerin tümü için mahkumiyet ve tutukluluk kararları alt mahkemeler tarafından verilmiş durumda. Dolayısıyla hem CHP'liler, hem de BDP'liler "tukuklu vekil" durumundaydılar. CHP'li vekillerin yargılandığı Ergenekon davası halen Yargıtay'da. KCK davasında ise alt mahkeme hala hükmünü vermedi. Bu nedenle, tahliye edilen tüm vekillerin hukuki durumu resmen "hükümlü" değil, "tutuklu" idi.

Haberin Devamı

Engin Alan'ın cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından, mevcut yasalar uyarınca aldığı ceza nedeniyle milletvekilliğinin de düşmesi gerekiyor.
Bunun prosedürü ise şöyle işliyor; Yargıtay'ın onama kararının ardından cezayı veren alt mahkeme, kararı Adalet Bakanlığı üzerinden TBMM'ye gönderiyor. İlgili hüküm kararı TBMM Genel Kurulu'nda okunduğunda ise, kişinin milletvekilliği otomatik olarak düşüyor.

Anadolu Ajansı, geçen haftaki haberinde Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Engin Alan'ın vekilliğinin düşmesi konusundaki yazıyı Adalet Bakanlığı aracılığıyla Meclis'e gönderdiğini duyurdu. Ancak Alan hakkındaki hüküm halen TBMM Genel Kurulu'nda okunmadığından Alan resmen "tutuklu vekil" statüsünde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!