Tutuklu 3 BDP'li vekile tahliye

Güncelleme Tarihi:

Tutuklu 3 BDPli vekile tahliye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2014 12:36

KCK davalarında tutuklu yargılanan BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliyesine karar verildi.3 isim de cezaevinden çıktı. Hafta sonu olmasına rağmen avukatlar pazartesiyi beklemeden dilekçelerini yazdı. Katip dilekçelerle savcının evine gitti. Savcı evinden 'tahliye' yönünde mütalaa verdi. Karar mahkeme başkanına götürüldü. Mahkeme Başkanı, üye hakimleri telefonla arayıp görüşlerini sordu. Derhal tahliye görüşü çıktı. Hakimler dijital imza attı.

Haberin Devamı

AVUKATLARDAN PAZARTESİYİ BEKLEMEYİN BAŞVURUSU

Anayasa Mahkemesi’nin dün akşam saatlerinde BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Van bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’a ilişkin verdiği karar üzerine avukatları harekete geçti. Kararın açıklanmasının ardından 3 milletvekilinin yargılandığı Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile temas kuran avukatlar, kararın haftasonu verilmesini istedi. Mahkemenin talebi yerinde görmesi üzerine bugün sabah saatlerinde milletvekillerinin avukatları mahkemeye tahliye taleplerini içeren dilekçeleri verdi. Bunun üzerine mahkeme dosyaları görüşünü sunmak üzere Cumhuriyet Savcısı’na gönderdi. Cumhuriyet Savcısı hafta sonu olması nedeniyle dosyaları evinde inceledi.

TAHLİYEDEN EN SICAK KARELER - FOTO GALERİ

Haberin Devamı

SAVCI MÜTALAASI EVİNDEN ALINDI

Mütalaanın hazırlanması üzerine mahkemeden bir katip Diyarbakır Barosu Başkan yardımcısı Avukat Nahit Eren ile birlikte Cumhuriyet Savcısı’nın evine gönderildi. Savcının lojmanından elden alınan mütalaa, resmi görevli tarafından getirilerek Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’na verildi. Cumhuriyet Savcısı mütalaasında Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru sonucu verdiği karar dikkate alınarak milletvekillerinin adli kontrol kapsamında serbest bırakılmasını talep etti.

ÜYE HAKİMLER EVLERİNDEN DİJİTAL İMZA ATTI

Mütalaanın mahkemeye ulaşmasının ardından Adliye binasında bulunan Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, evlerinde bulunan iki üye hakime telefonla ulaşarak görüşlerini sordu. Üye hakimlerin görüşünün alınmasının ardından mahkeme başkanı tahliyelere ilişkin kararını yazdı. Anayasa Mahkemesi’nin Milletvekilleri Selma Irmak, Kemal Aktaş ve Faysal Sarıyıldız’ın haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararına vurgu yapan mahkeme, bu kararın dikkate alınarak sanıkların derhal tahliye edilmelerine karar verdi. Mahkeme sanıkların milletvekili olması nedeniyle adli kontrol tedbiri uygulamaya gerek görmedi.

Mahkemenin tahliye kararını oybirliğiyle alındığı belirtilirken, üye hakimlerin kararı evlerinden UYAP sistemi ile dijital ortamda imzaladıkları öğrenildi. Mahkeme kararının ardından milletvekilleri hakkında hazırlanan tahliye müzekkereleri de Selma Irmak’ın bulunduğu Diyarbakır E Tipi, Kemal Aktaş ve Faysal Sarıyıldız’ın bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne faks yoluyla gönderildi.

Haberin Devamı

Milletvekillerinin akşam saatlerinde serbest bırakılmaları bekleniyor.

DÜN DE 2 VEKİL TAHLİYE EDİLMİŞTİ

BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar üzerine dün cezaevinden tahliye edilmişlerdi.

BDP'LİLER CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliyesine karar verilen BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinden, BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarı Yıldız ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş ise tutuklu bulundukları Diyarbakır D Tipi Cezaevinden tahliye edildi.

TUTUKLU VEKİLLER BÖYLE TAHLİYE OLDU / Foto Galeri

Milletvekili Irmak, cezaevi çıkışında BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, annesi Emine Irmak, yakınları ve partililer tarafından çiçeklerle karşılandı.

Irmak, gazetecilere yaptığı açıklamada, cezaevinden çıktığını ancak buruk bir sevinç yaşadığını belirterek, çok sayıda arkadaşının halen tutuklu olmasının üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Annesi Emine Irmak ise sevinçli ve heyecanlı olduğunu vurgulayarak, cezaevindeki diğer tutukluluların da serbest bırakılmasını temenni etti.

Haberin Devamı

SALI GÜNÜ YEMİN EDECEKLER

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla dün tahliye edilen BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, "Serbest kalan arkadaşlarımızın da katılımıyla salı günü yeminimizi edeceğiz" dedi.

BDP İl Teşkilatında partililerin "geçmiş olsun" ziyaretinde bulunduğu milletvekili Yıldırım, kadınlarla bir araya gelerek bir süre sohbet etti.

Aynı davadan yargılanan ve geçen yıl tahliye edilen cezaevi arkadaşlarıyla da görüşen Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, bundan sonra daha fazla sorumluluk hissederek çalışacağını söyledi.

Farklı duygular içinde olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bazı duygular gerçekten ancak yaşanır, hissedilir. O hissiyatın ifadesi olamaz diye düşünüyorum. Mesela annelerin beni kucaklayıp öpmesi ve bana, 'seni tekrar aramızda görmek ne kadar güzel' demelerini dünyanın bütün maddiyatına değişemem. Şu an gerçekten iki yönlü bir duygu yaşıyorum. Bir taraftan yüreğimin yarısı cezaevinde, bir taraftan da yine bu halkın arasında olmak, bu demokrasi, eşitlik, özgürlük mücadelesini vermek de başlı başına bir gururdur."

Yıldırım, vekilliğinin uzun bir süresini cezaevinde geçirdiğini, bunun telafisi için de daha fazla çalışacağını bildirerek, "Pazartesi Ankara'ya gidiyoruz, toplantımız var. Salı günü de gurup toplantımız var. Serbest kalan arkdaşlarımızın da katılımıya salı günü yeminimizi edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!