Aslan kuirler

Güncelleme Tarihi:

Aslan kuirler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2013 01:40

Türkiye’deki devlet üniversitelerinde resmen tanınan ilk LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) kulübü, Galatasaray Üniversitesi’ndeki Lion (aslan) Kuir Çalışmaları Grubu oldu. Kurucuları, karar için “Diğer üniversitelere emsal olacak” diyor.

Haberin Devamı

GALATASARAY Üniversitesi’nin muhteşem Boğaz manzarasına sahip kantinindeyiz. Burası, Türkiye’de bir devlet üniversitesinde ilk defa resmiyet kazanan LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) kulübü olan Lion Kuir Çalışmaları Grubu’nun merkez üssü. Kulüp geçen ay resmiyet kazandı ama kuruculardan Seçil U., fikrin yaz sonunda ortaya çıktığını anlatıyor: “Okulda daha önce böyle bir grup kurulması için kimi girişimler olmuş ama hayata geçmemiş. Geçen Eylül’de, farklı bölümlerden beş kişi bir araya geldik ve ilk toplantımızı yaparak Lion Kuir’i kurduk.”

KAPILARI HERKESE AÇIK

Grubun ismi için Galatasaray Üniversitesi’ne atıfta bulunan, Fransızca ve İngilizce ‘aslan’ anlamına gelen Lion’dan esinlendiler. Ancak ‘LGBTİ’ yerine ‘Kuir Çalışmaları’ denmesini tercih ediyorlar. Seçil bunun sebebini, “Kuir, heteronormatif düzene karşı çıkan bir felsefe. Karşı olduğumuz şey heteroseksüelliğin kabul edilmiş tek norm olması. Bu nedenle kuir’in savunucularının illa eşcinsel olması gerekmiyor. “Ben bu düzenin içine girmek istemiyorum” diyen herkese açığız.” Çalışmalara önce bir nabız yoklaması yaparak başladılar: “Okuldaki görünürlüğü ölçmek için bahçede bir stant açtık. Herhangi bir izin almadık ama kimse müdahale etmedi. Masamıza kavramları açıklayan broşürler ve kitapçıklar dizdik. Ziyaretçiler genelde bizi desteklediklerini ama ‘Şimdi buraya oturursam beni eşcinsel zannederler’ diyerek daha fazlasını yapmayacaklarını söylüyordu. Sert hiçbir tepkiyle karşılaşmadık” diyor Seçil. Resmiyet için başvururken pek ümitleri yokmuş: “Resmi olarak kabul görünce afiş asabilme, sınıf talep edebilme ve okula birilerini çağırabilme olanağına kavuşuyoruz. Ayrıca okulun verdiği ödenekten faydalanabiliyoruz ama dilekçemizi ‘Yüzde 95 ihtimalle kabul edilmeyiz’ diye düşünerek yazdık. 15 öğrenci imzalayıp verdik. Üç hafta sonra olumlu yanıt gelince inanamadık! 18 Kasım’da resmi olarak kurulduk.”

YALNIZ HİSSETMESİNLER

Peki bundan sonra ne yapacaklar? Kuruculardan Yiğit A., “Okuldaki görünürlüğümüzü artıracağız” diye cevaplıyor: “Okuldaki herkes heteroseksüel olmak zorunda değil. Galatasaray Üniversitesi’nde diğer okullara kıyasla daha rahat bir ortamda olsak bile arkadaşlarına bile açılamayan insanlar var. Ailesinden ayrılıp okula gelen LGBTİ bireyler tamamen yeni bir ortama giriyor ve baskı altında hissediyor. Lion Kuir’in varlığı onları rahatlatacak. İnsanların kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlayacağız.”

‘Bizim okulda eşcinsel yok’

Haberin Devamı

Türkiye’deki özel üniversitelerin bir kısmında resmiyet kazanmış LGBTİ kulüpleri var. Ancak Seçil, devlet üniversitelerinde LGBTİ çalışmaları yapan resmi kulüplere sıcak bakılmadığını anlatıyor: “Bazı okullarda yönetim ‘Bizim okulumuzda eşcinsel yok!’ diye tepki veriyor. Galatasaray Üniversitesi’nin kararı bir emsal olacak.”

‘Yönetim anlamakta zorlandı’

Haberin Devamı

Lion Kuir’in danışmanlığını Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi İdil Engindeniz yapıyor. Engindeniz, üniversite yönetiminin doğrudan olumsuz hiçbir tepki vermediğini anlatıyor: “Başta anlamakta biraz zorlandılar. Ama grubun çok iyi bir başvuru dilekçesi vardı. Heteroseksist düzenle mücadelenin sadece kadın-erkek veya toplumsal cinsiyet meselesi olmadığını anlatmaya çalıştık.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!