Kabinede 10 değişiklik

Güncelleme Tarihi:

Kabinede 10 değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2013 01:56

Başbakan Tayyip Erdoğan, büyük rüşvet operasyonu sonucu üç bakanın istifasının ardından beklenen kabine değişikliğini dün gece yaptı. Üç bakan istifa, üç bakan belediye başkan adaylığı, üç bakan da Erdoğan’ın takdiri ile kabine dışı kaldı. 10 bakan değişikliği yapılırken kabinede 9 yeni isim yer aldı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Dışişleri Konutu’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaklaşık 1.5 saat süren görüşmesinin ardından Başbakanlık’ta yeni kabine listesini açıkladı. Erdoğan, “Kabine değişikliğini ay sonunda yapabileceğimi zaten önceden açıklamıştım. Arkadaşlarımın bir kısmı mevcut gelişmeler nedeniyle görevlerinden affını istediler. Bir kısmı, adaylıklarıyla ilgili bakanlıklarından aynı şekilde ayrılmış oluyorlar. Bir kısmı da takdirim içinde cumhurbaşkanına teklif ettiğim, kendilerinin de onadığı böyle bir değişiklik oluyor” diyerek, yeni kabineyi açıkladı.

İSTİFACILARIN YERİNE GELENLER

Büyük rüşvet operasyonu nedeniyle istifa eden Zafer Çağlayan’ın yerine TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı ve Erdoğan’ın yakın arkadaşı Nihat Zeybekci Ekonomi Bakanlığı’na; Erdoğan Bayraktar’ın yerine Başbakan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki ekibinden Meclis Bayındırlık Komisyonu Başkanı İdris Güllüce Çevre Bakanlığı’na; Muammer Güler’in yerine ise Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala İçişleri Bakanı olarak atandı. Çankaya Köşkü ve Başbakanlık arasında dün geç saatlere kadar süren kararname trafiği yaşandı. Gül’ün, Ala’nın, Meclis dışından getirilmesine sıcak bakmadığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

ADAYLARIN YERİNE GELENLER

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, adaylığı nedeniyle Sadullah Ergin’den boşalan Adalet Bakanlığı’na kaydırıldı. Bozdağ’ın yerine ise Erdoğan’ın eski danışmanı ve Ankara Milletvekili Emrullah İşler getirildi. Belediye başkan adayı Binali Yıldırım’ın yerine Ulaştırma Bakanlığı’na, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan; Fatma Şahin’in yerine Aile Bakanlığı’na Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam atandı.

TAKDİRLE GİDENLER

Operasyonda adı geçen AB Bakanı Egemen Bağış’ın yerine ise Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu getirildi. Bilim , Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yerine Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yerine de Akif Çağatay Kılıç görevlendirildi.

KARAKUTUSU

37yaşındaki Akif Çağatay Kılıç, Almanya’nın Ziegen şehrinde doğdu. Üniversite eğitimini İngiltere’de University of Hertfordshire’da tamamladı. Erdoğan’a yakın isimlerden Cüneyd Zapsu’nun danışmanlığından sonra Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcılığı’na getirildi. Çok iyi derecede İngilizce ve Almanca’sıyla Erdoğan’ın tercümanlığını yaptı. 8 yıl boyunca Erdoğan’ın kara kutusu olarak kapalı görüşmelerin tanığı oldu. Eski CHP Samsun Milletvekili İlyas Kılıç’ın torunu.

Haberin Devamı

Kabinede 10 değişiklik

Tayyip Erdoğan bakanları açıklarken öksürük tutunca su istedi.

Yeni yüzler

Emrullah İşler: Ortadoğu konusunda uzman olarak biliniyor. Başbakan danışmanlığı döneminde Erdoğan’ın Arapça tercümanlığını yaptı, yakın çalışma ekibi içinde yer aldı.

Ayşenur İslam: Kabinede yer almasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de etkisi oldu. Bürokratlığı sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile birlikte çalıştı. Sosyal politikalar konusunda uzman olan bir akademisyen.

Nihat Zeybekci: Erdoğan, yaz tatillerini birlikte geçirdiği yakın arkadaşlarından biri. Denizli eski belediye başkanı.

Efkan Ala: Diyarbakır valiliğinin ardından Başbakanlık Müsteşarlığı’nda yıldızı parladı. Erdoğan’a yakınlığıyla “Bakanlar üstü müsteşar” olarak görüldü. Bürokrasideki hakimiyeti ile tanınıyor. Rüşvet operasyonunun sonrası yapılan görev değişikliklerinin arkasındaki kilit isim.

Haberin Devamı

İdris Güllüce: Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yakın ekibindeydi. Tuzla Belediye Başkanlığı yaptı.

Mevlüt Çavuşoğlu: AK Parti’nin dış dünya ile ilişkilerini yürüten en önemli isimlerden biri. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı’na seçilen ilk Türk vekil oldu.

Fikri Işık:Eğitimci kökenli. Nabi Avcı Milli Eğitim Bakanı olunca TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı’na getirildi.

Lütfi Elvan: DPT kökenli. Bir dönem Erdoğan’ın partide danışmanlığını yürüttü. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki çalışmaları ve uzlaşmacı kimliği ile takdir toplayan bir isim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!