Başbakan da istifa etmeli

Güncelleme Tarihi:

Başbakan da istifa etmeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2013 01:56

‘Büyük Rüşvet Operasyonu’nda adı geçen İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar istifa etti. Güler ve Çağlayan operasyonun kirli bir tezgâh olduğunu vurguladı. Bayraktar ise milletvekilliğinden de istifa ettiğini duyururken, “Tarafıma baskı yapılmasını kabul etmiyorum. Soruşturma dosyasında var olan imar planlarının büyük bölümü Başbakan’ın talimatıyla yapıldı. Bu milleti ve vatanı rahatlatmak için Başbakan’ın istifa etmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘BÜYÜK Rüşvet Operasyonu’, dün kabineden 3 istifa getirdi. Operasyon kapsamında oğulları tutuklanan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile oğlu gözaltına alınarak serbest bırakılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar görevlerinden istifa ettiler. Bayraktar, bakanlığın yanı sıra milletvekilliğinden de istifa ettiğini duyururken gündemi sarsacak şok açıklamalarda bulundu. İstifasını NTV’nin canlı yayınında açıklayan Bayraktar, suçlandığı işlemleri talimatıyla yaptığını belirttiği Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da istifa etmesi gerektiğini savunarak şunları söyledi:

BASKIYI KABUL ETMİYORUM

17 Aralık’ta yapılan operasyon dosyasında şahsımı rencide edecek veya izah edemeyeceğim hiçbir husus yok. Ancak Sayın Başbakan’ın istediği bakanla çalışmak veya istediği bakanı görevden almak en tabii hakkı ve yetkisidir. Fakat ‘Rüşvet ve yolsuzluk ifadelerinin bulunduğu bir operasyon sebebiyle istifa ediniz ve beni rahatlatacak deklarasyon yayınlayınız’ şeklinde tarafıma baskı yapılmasını kabul etmiyorum. Etmiyorum, çünkü soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Sayın Başbakan’ın talimatıyla yapıldı. Bu minvalde bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ettiğimi açıklıyorum. Bu milleti ve vatanı rahatlatmak için Sayın Başbakan’ın istifa etmesi gerektiğine inandığımı ifade ediyor, yüce milletime saygılar sunuyorum.”

Haberin Devamı

AYNI CÜMLEYİ 2 KEZ OKUDU

Bayraktar’ın, açıklamasında yer alan ve ‘Başbakan’ı rahatlatacak bir deklarasyon yayınlaması konusunda kendisine baskı yapıldığına’ ilişkin cümleyi 2 kez okuyarak özel vurguda bulunması da dikkat çekti.

ÇAĞLAYAN: GERÇEK ÇIKMALI

Operasyonda oğulları tutuklanan Bakanlar Çağlayan ve Güler ise istifalarını dün sabah yaptıkları yazılı açıklamalarla duyurdular. Çağlayan, “17 Aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgâh olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım” dedi.

Haberin Devamı

GÜLER: ŞİFAEN SUNMUŞTUM

Güler ise şöyle dedi: “17 Aralık tarihinde İstanbul’da gerçekleşen operasyon, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı düzenlenen kirli bir tezgâhtır. Oğlumun dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak için bakanlık görevimden affımı, Sayın Başbakanımıza aynı gün şifaen arz etmiştim. Söz konusu istifa talebimi, 25 Aralık 2013 günü yazılı olarak Başbakanlık makamına sunmuş bulunuyorum. Kamuoyuna saygılarımla arz ederim.”

GECE ZİRVESİ

Düne damgasını vuran istifalarla ilgili düğmeye ise önceki gece Başbakan’ın Keçiören Subayevleri’nde özel konutunun da bulunduğu binadaki çalışma ofisinde basıldı. Önceki akşam Pakistan dönüşü kendisini karşılayan partililere hitap eden Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile soruşturma kapsamında suçlanan 4 ismin de aralarında yer aldığı bakanlarıyla birlikte saat 22.30 sıralarında çalışma ofisine geçti. Edinilen bilgiye göre, operasyon ilk duyulduğunda kendisine sözlü olarak istifalarını ilettiklerinde, ‘zamanı gelince gereğini yapacağını’ söyleyen Erdoğan, gece yarısına kadar süren bu toplantıda bakanlarından yazılı istifalarını istedi. Dün sabah Çağlayan ve Güler, yazılı açıklama ile sadece bakanlıktan istifa ederken Bayraktar, ‘Rahatlatacak deklarasyon yayınla’ talebini yerine getirmeden önce milletvekilliği ve bakanlıktan ayrılmakla kalmadı, Erdoğan’ı da istifa etmeye çağırdı. Soruşturma kapsamında adı geçen AB Bakanı Egemen Bağış’ın istifasının da hazır olduğu, Başbakan’ın talebine göre gereğini yapacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!