BDP'nin Diyarbakır adayı Gültan Kışanak

Güncelleme Tarihi:

BDPnin Diyarbakır adayı Gültan Kışanak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2013 12:01

BDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak oldu.

Haberin Devamı

BDP Genel Merkezince seçime girilecek bazı il ve ilçelerin kadın belediye başkan adaylarının tanıtılması amacıyla BDP Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenlendi. Kışanak, burada yaptığı konuşmada, bugünün önemli ve tarihi bir gün olduğunu belirterek, tarihin yazılmasında emeği geçen kadınlara teşekkür ettiğini bildirdi.

Kadınların özgürlük yürüyüşünde ve demokratik mücadelesinde halkın kendileriyle olduğunu kaydeden Kışanak, bu mücadeleyi ilerletmek için büyük emek ve çaba sarf ettiklerini anlattı.

Kışanak, şöyle konuştu:
"22 yerde kota uygulamasıyla yola çıktık. Halkımız bize 'eşitlik için söz vermiştiniz. Biz bunu bekliyoruz' dedi. 22 yerden, 32 yere çıktı, ardından her yerde eş başkanlık sistemi getirildi. Bu Kürt halkının Kürt kadınlarına duyduğu güvenin eseridir. Bizler de kadınlar olarak buna sahip çıkacağız. Halkımızla özgür bir gelecek için mücadele edeceğiz. Kadınlara teşekkür ediyorum. İnanılmaz bir çabayla, özveriyle, gece gündüz demeden bu çalışmayı örgütlediler. Arkamızda çok güçlü bir kadın hareketi var. Demokratik özgür kadın hareketinin başarısıdır bu. Adaylarımızın büyük bir kısmı ön seçimlerle belirlendi. Yasal olarak bir zorunluluk olmadığı halde ön seçime gittik. Söyleyecek çok sözümüz, yapacak çok işimiz var. Çok yoğun bir çalışma içerisine giriyoruz."

Kışanak, Kürtçe, "Bundan sonra kadın, yaşam, Diyarbakır diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

BDP Kadın Meclisi Sözcüsü Pelin Yılmaz da uyguladıkları kota sistemini yakın dönemde eşit temsiliyet kararı ile aştıklarını anlatarak, yaşamın her alanında partilerde, yerel yönetimlerde, bütün politik alanlarda kadının da erkekle eşit temsiliyetini esas alan yaklaşım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Seçime girdikleri her yerde eş başkanlık sistemini uygulayacaklarını dile getiren Yılmaz, bunun için Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'ı pilot il olarak belirlediklerini, bu illeri kadın kenti olarak ilan ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Toplantıda, BDP'nin Diyarbakır ve Hakkari merkez ile ilçelerin belediye başkanı adayları ile eş başkan adayları tanıtıldı. Diyarbakır'ın Lice ilçesinde aday olan 25 yaşındaki Rezzan Zuğurlu'nun Türkiye'nin en genç belediye başkanı adayı olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Kadın adayların büyük çoğunluğunun yöresel kıyafet giydiği görülürken, bazı eşbaşkan adaylarının ise başörtülü olduğu dikkati çekti.

Toplantıya BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile çok sayıda kadın katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!