Adli kolluk düzenlemesine AK Parti’den de itiraz geldi

Güncelleme Tarihi:

Adli kolluk düzenlemesine AK Parti’den de itiraz geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2013 13:09

Soruşturmalarda emniyet müdürü, kaymakam ve valilerin bilgilendirmesine ilişkin adli kolluk yönetmeliğinde yapılan değişikliğe AK Parti’den de itiraz geldi.

Haberin Devamı

Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, değişikliğin endişe verici olduğunu savunarak, “Demokratik toplum açısından daha iyiye değil daha kötüye gidişi ifade ediyor” dedi. Özdalga, yazılı açıklamasında, bu değişiklikle emniyet müdürlerinin adli kolluk görevi yapanlar üzerinde “Gözetim, denetim, planlama ve iş bölümü” yapmalarına olanak sağlandığını da vurgulayarak şöyle dedi:

HUKUK DEVLETİNE AYKIRI

“Yürütmenin bu kadar geniş müdahalesine imkan sağlanması, yargı bağımsızlığının ağır bir şekilde zedelenmesi anlamına gelir. Bu düzenlemeyle, kendisiyle doğrudan ilgili olsun veya olmasın, siyasi iktidarların arzu etmediği bir soruşturmanın yürütülebilmesi, hele kapsamlı delil toplama ihtiyacı olan dosyalarda imkansız hale geliyor. İçişleri Bakanlığına bağılı emniyet müdürlerinin, savcılık soruşturması için adli kolluk hizmeti veren görevliler üzerinde gözetim ve denetim yetkilerine sahip olması kuvvetler ayrılığına aykırı. Hukuk devletinin özüne de sözüne de uymuyor.

TUZU KURULAR SORUŞTURULAMAZ

Bu düzenlemeyle adli soruşturmaların gizliliği de fiilen ortadan kalkıyor. Bu da pek çok bakımdan vahim bir durum. Emniyet müdürleri, jandarma komutanları, kaymakamlar, valiler, İçişleri Bakanlığı bürokratları gibi çok sayıda makamın elinde bulunan bilgilerin gerçek anlamda gizli kalacağı varsayılamaz. Mesela eli pek çok yere uzanabilen etkili, tuzu kuru kişilere ve gayri meşru işlere bulaşmış çetelere dönük soruşturma yürütmek zorlaşacak. Çünkü bu kesimler için önceden haber alma ve öylelikle soruşturmayı değişik yöntemlerle engelleme ve delilleri karartma yolları hayli genişlemiş oluyor. Adalet için hayati önem taşıyan sağlıklı soruşturma yapılması, savcıların ve hakimlerin iradesi dışındaki nedenlerle zora girecek. Yapılan değişiklik üye olmak istediğimiz AB’nin ilke ve uygulamalarıyla da bağdaşmıyor. Mevcut durum dahi yeterli değildi. Merkezi idareden bağımsız, savcılara bağlı ayrı bir adli kolluk teşkilatı kurmamız gerekiyordu. Tersini yaptık ve adli kolluk hizmetini İçişleri Bakanlığının gözetim ve denetimine bağlı kıldık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!