Tek sıra Metris’e

Güncelleme Tarihi:

Tek sıra Metris’e
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2013 01:50

17 Aralık’ta yolsuzluk ve rüşvet konulu 3 ayrı soruşturmayla ilgili düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 71 kişiden işadamı Reza Zarrab, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 24 kişi tutuklandı.

Haberin Devamı

Soruşturmayı yürüten savcılar ve sonradan atanan 2 savcı, tutuklama taleplerini oy birliğiyle aldı. Nöbetçi 25. Sulh Ceza Mahkemesi’nin tutukladığı Barış Güler, Kaan Çağlayan, Reza Zarrab ve Süleyman Aslan dahil 14 kişi dün saat 09.00’da İstanbul Adalet Sarayı’ndan çıkartıldı. Adliyeye getirildikten 25 saat sonra tek sıra halinde adliye koridorunda yürütülen 14 kişi minibüslerle Metris Cezaevi’ne götürüldü.

YASAKLI SERBEST

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de arasında bulunduğu 33 kişi ise adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. İşadamı Ali Ağaoğlu ile 23 kişi ise savcılıktan serbest kaldı. 17 Aralık’ta İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in talimatıyla başlatılan operasyonda ilk tutuklama, aralarında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in Güngören Belediyesi’nde çalışan kardeşi Sebahattin Demir’in de olduğu 8 kişiye yapıldı. Rüşvet için anlaşmak suretiyle rüşvet almak suçlaması yöneltilen Sebahattin Demir, Kader Demir, Mustafa Bayhan, Yene Çavdar, Selim Velioğlu, Ümit İsa Döğer, İmren Özbey ve Hasan Yılmaz tutuklanırken 2 kişi serbest kaldı.
Reza Zarrab’la ilgili soruşturmada, Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Süleyman Aslan’ın da arasında bulunduğu 21 kişinin ifadelerini Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ile soruşturmaya sonradan dahil edilen savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol aldı.

Haberin Devamı

GEREKÇE: RÜŞVET

Savcıların oy birliğiyle tutuklanmasını talep ettiği Zarrab, Güler, Çağlayan ve Aslan’ın da arasında bulunduğu 14 kişi altın kaçakçılığı, kara para aklama, rüşvet suçlarından tutuklandı. 7 kişi ise savcılık sorgusunun ardından serbest kaldı. Ali Ağaoğlu ile Oğuz Bayraktar dahil 23 kişiyle ilgili soruşturmayı ise Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yüzgeç yürüttü. Yüzgeç ifadeleri, savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol ile aldı. Bayraktar dahil 14 kişinin örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyeliği, nüfuzu kötüye kullanmak, resmi belgede sahtecilik, imar kirliliği iddiasıyla tutuklanmaları, savcıların oy birliğiyle talep edildi. Ağaoğlu dahil 9 kişi serbest bırakıldı. Ağaoğlu’na yurt dışına çıkış yasağı, 3 kişiye ise adli kontrol şartı getirdi.

Haberin Devamı

3 hâkim karar verdi

Reza Zarrab’ın da arasında bulunduğu 14 kişi 20 Aralık 2013 günü gündüz nöbetçisi olan 25. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Faruk Aydın tarafından sorgulandı. Hakim Aydın 14 kişinin de tutuklanmasına karar verdi. TOKİ grubunu ise akşam nöbetçisi Hakim Selahattin Elitaş sorguladı. Hakim Elitaş Bakan Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar’ın da arasında bulunduğu 14 kişiyi adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı koyarak serbest bıraktı. Bir diğer akşam nöbetçisi Hakim Kadriye Meral Yolmaz ise Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de arasında bulunduğu 21 kişiyi sorguladı; Demir dahil 19 kişiyi adli kontrol hükmü uygulayarak serbest bıraktı, 2 kişiyi ise tutuklayarak cezaevine gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!