Cinayette dokunmadılar yolsuzluk operasyonunda attılar

Güncelleme Tarihi:

Cinayette dokunmadılar yolsuzluk operasyonunda attılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2013 13:23

İstanbul’da Bakanların çocuklarının da aralarında bulunduğu "yolsuzluk ve rüşvet" iddiaları ile ilgili operasyonun başlaması ile birlikte önce İstanbul Emniyeti'nde kar yumağı şeklinde başlayan süreç, adeta bir çığa dönüşerek Türkiye çapına ulaştı.

Haberin Devamı

Bugün, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli 14 Daire Başkanı'nın görevden alınması ile tekrar ivme kazanan süreç önümüzdeki günlerde başta İzmir ve Ankara Emniyet Müdürlükleri gibi büyük şehirler başta olmak üzere İl Müdürleri düzeyine çıkacak.

EN DİKKAT ÇEKİCİ ATAMA

En dikkat çekici atamalardan biri ise dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır tarafından sicil notuna, "Fethullah Gülen cemaatine mensup. Dikkat edilmesi gereken bir kişi" notu düşülen, Hrant Dink cinayetinde ihmal ve kusuru bulunduğu iddialarına rağmen uzun süre İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürüten sonrasında ise Teftiş Kurulu Başkanlığı'na atanan Ramazan Akyürek. İşte, Emniyette son 4 günlük atamaların bilançosu ve yaşananların dünü bugünü ve yarını...

ATAMALAR 6 AYLIK BİR SÜRECİN ÜRÜNÜ

Haberin Devamı

Cinayette dokunmadılar yolsuzluk operasyonunda attılar
"Yolsuzluk ve rüşvet" iddiaları ile ilgili operasyonların başlaması ile son 4 gün içinde Tüm Türkiye'yi saran "atama" rüzgarı aslında hükümetin son 6 aydır yapmak istediği ancak bir türlü sonuç alamadığı bir sürecin de sonucu.

İLK İŞARET FİŞEĞİ GEÇTİĞİMİZ NİSAN AYI

Tüm Türkiye'yi bir anda saran ve sarsan atamaları anlamak için aslında geçtiğimiz Nisan ayına uzanmamız gerekiyor. Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın görevden alınarak yerine Engin Dinç'in getirildi. Aslında bu atama sonrasında gelecek büyük revizyonun da ilk işaret fişeği olacaktı. Temmuz ayında ise İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere 3 büyük ilin İstihbarat Müdürleri değiştirildi. İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde müdür yardımcıları düzeyinde görevden almalar oldu. İstihbarat Daire Başkanlığı'nda ise şu müdürü düzeyinde değişikliklere gidildi.

KARARNAMELER CUMHURBAŞKANI'NDAN DÖNDÜ

O günlerde bu haberlerin satır aralarında yer alan bir bilgi ise şuydu; "Temmuz ayı sonunda 40'a yakın İl Müdürü'nün değiştirilmesi bekleniyor" İşte hükümetin bu öncelikli revizyonu bir türlü gerçekleşemedi. İstanbul, İzmir ve Ankara Emniyet Müdürleri başta olmak üzere 40 emniyet müdürünün görevden alınmasına ait kararname Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nden geri döndü. Kasım ayı gelene kadar Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne önce 40 daha sonra 25 ve son olarak da 8 İl Emniyet Müdürü'nün görevden alınması için hazırlanan kararnameler gitti. Kulislere yansıyan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu kararnameleri hep geri gönderdi. Hatta İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da adının yazılığı olduğu kararnamenin üzerine, "Mevcut emniyet müdürü ile devamı" şeklinde not bile düştü.

Haberin Devamı

ATAMALARIN ALTINDAKİ İKİ İMZA MUAMMER GÜLER VE BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN

İstanbul'da "yolsuzluk ve rüşvet" iddiaları ile ilgili soruşturmanın başlaması ile birlikte ise hükümet Cumhurbaşkanı onayı gerektiren atamaları yerine öncelikle alt kadrolarda sadece Bakan ve Başbakan onayı ile gerçekleştirebileceği atamaları bir yöntem olarak belirledi. Burada tabi kritik bir uygulamada gözden kaçmamalı, operasyonda gözaltına alınan Barış Güler'in babası İçişleri Bakanı Muammer Güler, bu atamalara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte imza atan isim olarak kayda geçti.

İLK HEDEF İSTANBUL

İstanbul Emniyet Müdürlüğü atama rüzgarından ilk nasibini alan İl oldu. Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile ilgili operasyonu yapan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı, Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürü Tuğrul Turhal Hassas ve Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı görev yerleri ilk anda değiştirilen müdürler oldu. Bu değişimin hemen ardından İstanbul'da 2'nci atama dalgası geldi. Emniyet Müdür Yardımcıları Mahir Çakallı, Hamza Tosun, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şenol Demir, Ahmet Kalender, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcıları Yasin Topçu ve Kazım Aksoy'da görevden alındı.

Haberin Devamı

DALGA DALGA TÜRKİYE'YE YAYILDI

İstanbul'daki bu değişimlerin ardından, atama dalgaları Türkiye çapına yayıldı. Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Trabzon'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürleri başta olmak üzere 46 emniyet müdürünün görev yerleri değiştirildi.

EMNİYETİN KARARGAHI LAĞVEDİLDİ

Ülke çapında şube müdürleri düzeyinde başlayan bu rüzgar sürerken dün İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de onayı ile görevinden alındı. Bugün sabah saatlerinde ise Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 14 Daire Başkanı görevlerinden alınması ile süreç giderek büyüyen bir ivme kazandı.

Görevden alınan Daire Başkanları aslında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bir nevi karargahını oluşturan isimlerdi. Bu değişim ile birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü'nün karargah kadrosu adeta lav edilmiş oldu.

Haberin Devamı

EN DİKKAT ÇEKİCİ İSİM: RAMAZAN AKYÜREK

Görevden alınan isimlerden en dikkat çekici olanı ise tabi ki Teftiş Kurulu Başkanı Ramazan Akyürek. Ramazan Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptığı dönemde siciline dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır tarafından, "Fethullah Gülen Cemaati'ne mensup. Dikkat edilmesi gereken bir isim" notu düşülen bir kişi. Ramazan Akyürek'in bir diğer özelliği ise Trabzon Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde Rahip Santoro cinayetinin meydana gelmesi, Mc Donalds bombalamasından sonra bombalama olayında aktif rol oynayan Erhan Tuncel'i suç dosyasından çıkartarak emniyete ajan yapan isim olması. Hrant Dink cinayeti olduğu sırada İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürüten Ramazan Akyürek, bu cinayette "İhmal ve kusurları" bulunduğu yönündeki iddialara rağmen uzun süre görevinden alınmamış, daha sonra Teftiş Kurulu Başkanlığı görevine getirilmişti.

Haberin Devamı

ATAMALAR İL MÜDÜRLERİNE SIÇRAYACAK

Peki bu atama rüzgarı duracak mı ? Emniyet içinden ve bürokrasiden kulislere göre, emniyet içindeki atama rüzgarı artarak devam edecek. Alt kadroları da kapsayacak bir şekilde genişleyecek olan bu atama rüzgarı Türkiye tarihindeki en büyük değişikliklere sebep olacak. Önümüzdeki günlerde başta İzmir olmak üzere İl Emniyet Müdürleri düzeyinde atamalara sahne olacak olan atamalar Emniyet Genel Müdürü ve yardımcılarının değişimleri ile son bulacak.

BAKMADAN GEÇME!