Gereği Meclis’e

Güncelleme Tarihi:

Gereği Meclis’e
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2013 03:34

Büyük Rüşvet Operasyonu’nda çocukları gözaltına alınan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve yine soruşturmada ismi geçen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la ilgili bilgi notu UYAP üzerinden Meclis’e gönderildi.

Haberin Devamı

Savcılık yetkilisi, “Anayasa’nın ilgili maddesi gereğince delil ve dokümanları ‘gereğini yapması için’ Meclis’e gönderdik” dedi.

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 3 ayrı dosya üzerinden yürütülen yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında çocukları gözaltına alınan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile yine soruşturma kapsamında ismi geçen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış hakkındaki iddialara ilişkin hazırlanan ‘bilgi notu’ TBMM’ye gönderildi. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden Adalet Bakanlığı aracılığı ile gönderilen bilgi notunda soruşturma kapsamında yapılan fiziki ve teknik takip ile yapılan aramalar sonucu 4 bakan hakkında elde edilen ve suç unsuru taşıdığı tespit edilen delillere yer verildi. Soruşturmayı yürüten savcılık yetkilileri, “Anayasa’nın ilgili maddesi gereğince delil ve dökümanları ‘gereğini yapması için’ Meclis’e gönderdik” dedi.

YARGITAY YÜRÜTECEK

Haberin Devamı

Savcılık yetkilileri, operasyonun yapıldığı 17 Aralık’tan itibaren isimleri gündeme gelen 4 bakana ilişkin TBMM’ye gönderilen yazının ‘fezleke’ olmadığı, yapılan soruşturma kapsamında suç unsuru taşıdığı tespit edilen delillere ilişkin bilgi notu olduğunu belirtti. Yasa gereği bakanlar hakkında herhangi bir işlem ya da soruşturma yapamadıklarını, soruşturma izni isteyemediklerini ve fezleke düzenleyemediklerini belirten savcılık yetkilileri, bakanlar hakkında soruşturma izninin TBMM tarafından verildiğini ifade ettiler. Anayasa’nın 100’üncü maddesi gereğince TBMM üye tam sayısının en az 10’da 1’inin vereceği önerge sonucu bakanlar hakkında soruşturma yapılabiliyor.TBMM’nin izin vermesi durumunda 4 bakan hakkında iddialara ilişkin soruşturma yapılabilecek. Bakan olmaları nedeniyle haklarındaki soruşturma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülecek. Soruşturma sonunda haklarında iddianame düzenlenerek dava açılması durumunda ise Yüce Divan’da yargılanacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!