Adliyelik adliye

Güncelleme Tarihi:

Adliyelik adliye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2013 02:05

Ankara Adliye Sarayı’nın 2 milyon lira bedelli tadilat ihalesi ile yıllık 120 bin liraya kiraya verilen kafeterya-çay ocakları ihalesi soruşturma konusu oldu. Gizli yürütülen soruşturmayı, Başsavcı Fethi Şimşek doğruladı.

Haberin Devamı

İHALELER ile ilgili soruşturma, ihbarlar üzerine başladı. Başsavcı Fethi Şimşek, iddiaların araştırılması için talimat vererek memur suçları savcılığını görevlendirdi. Normalde, başlatıldığı an Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Yargı Ağı (UYAP) sistemine girilmesi gereken soruşturma, adli personel sözkonusu olduğu için gizli yapıldı. Başsavcı Şimşek de, “İçimizde yürütülen bir soruşturma, ayrıntı veremem” diyor. Ancak başsavcılık kaynaklarına göre soruşturma, ihalede imzası olan başsavcı vekilinden ihaleyi yapan birimlerdeki müdür ve memurlar ile ihaleyi kazanan firma yetkililerine kadar kapsamlı şekilde yürütülüyor.

MECLiS GÜNDEMiNE GELMiŞTi

İhale ile ilgili iddiaları, bir süre önce CHP’li Hüseyin Aygün de gündeme getirmişti. Aygün, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle kapsamlı bir soru önergesi verdi. Adliye binasındaki tadilat, kafeteryaların işletilmesi ve malzeme alımına ilişkin sorular yöneltirken, ihalelerin hangi koşullarda, hangi firmalara verildiğinin açıklanmasını istedi. Ergin, önergeye 4 Eylül’de yanıt verdi. Tadilatın gerekçelerini anlattı ve bunun için 2 milyon 98 bin 500 lira harcandığını, bu işin de Kamu İhale Kanunu’na göre yapıldığını söyledi. Ancak tadilat ve kafeteryalar ihalesini alan firmaları açıklamadı. 20 çay ocağı ile iki kafetarya ve bir kantin için kira bedeli belirlenirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Ticaret Odası’nın kira tespit tutanaklarındaki değerlerin esas alındığını, pazarlık usulü ihale yapıldığını, ihalenin KDV hariç 120 bin 100 lira bedelle en avantajlı teklifi sunan firmada kaldığını belirtti. Ancak bakanlık, kira bedelinin aylık mı yıllık mı olduğu bilgisine yanıtta yer vermedi.
günde 20 bin lira kazandırıyor

Haberin Devamı

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, başsavcılıkla işletmeci firma arasındaki sözleşme yıllık. Günde ortalama 25 bin kişinin girip çıktığı, üç bin personelin çalıştığı adliye binasında bulunan kantin, kafeterya ve çay ocaklarının günlük cirosu ise 20 bin lirayı buluyor. Çay 1, Türk kahvesi 4, değişik ızgara türü yiyecekler 15 liraya satılıyor. Yani ihaleyi alan firma, günde 20 bin lira kazandığı işletmeler için yılda 120 bin lira kira ödüyor.

Haberin Devamı

Anadolu Adliyesi de davalık olmuştu

İSTANBUL Kartal’da inşa edilen, 1 Şubat 2013’te hizmete giren “dünyanın en büyük adalet sarayı” Anadolu Adliyesi’nin resmi açılışı da müteahhit firma taahhütlerini yerine getirmediği için yapılamıyor. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın müteahhit hakkında eksik taahhüt ve sahtecilik iddiasıyla dava açtığı, binlerce kişinin çalıştığı, sirkülasyonun günde 50 bin kişiye ulaştığı dev binadan avukat, hâkim, savcı, adliye personeli, vatandaş, kimse memnun değil. Geçen Mayıs kalitesiz elektrik aksamının aşırı ısınması sonucu çıkan yangında havalandırma sistemi hasar görünce, adliye bütün yaz saunaya döndü; Başsavcılık, savcı/hâkim odalarına, kalemlere ve salonlara vantilatör dağıttı. Ancak rekortmen binadaki tek sorun bu değil:
- Binalar arasında geçiş yok. Sıfır katından bütün bloklara ulaşabiliyorsunuz ama aynı bloklara sıfır katına inmeden ulaşmak mümkün değil.
- Zeminler kaygan olduğu için sakatlananlar var.
- Yağmurlu havalarda alt katları su basıyor.
- Bir yandan inşaat sürüyor, bastığınız karoların kırıldığı oluyor.
- Engelli tuvaleti çay ocağı yapılmış. - Ali DAĞLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!