F klavye genelgesi yayınlandı

Güncelleme Tarihi:

F klavye genelgesi yayınlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2013 07:49

Başbakanlık, Türkçe'ye en uygun klavye olan F klavyenin kamu kurum ve kuruluşlarında yaygınlaştırılması için bir genelge yayınladı. Genelge bugün Resmi Gazete'de de yayınlandı.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yayımladığı genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanılması talimatını vererek, kamu kurum ve kuruluşlarında 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesinin sağlanacağını bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan “F klavye” konulu genelge resmi Gazete’de yayımlandı.

Genelgede şu ifadelere yer verildi:
''Ülkemizde bilgisayar ve internet kullanım oranlarında son yıllarda önemli artışlar kaydedilmiştir. Bilgisayar giriş birimlerinden biri olan klavyeyi etkin kullanma ve hızlı yazma becerisi, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde bilgi üreten bireylerin gelişimine katkı sağlayan unsurlardan biridir. Günümüzde bir çok ülke tarafından kendi dillerinin özelliklerine uygun çeşitli harf ve sembol yerleşim düzenine sahip klavyeler geliştirilmiş, ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucunda, Türk dili ve alfabesinin özelliklerine uygun ve hızlı yazmaya elverişli bir tasarıma sahip bulunan F klavye düzeni oluşturulmuştur.

Haberin Devamı

Yazım kolaylığı ve verimliliği bakımındna F klavyenin getirdiği avantajlardan yararlanılması ve ülkemizde F klavye kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, TSE tarafından hazırkanan TS 2117 'Alfasayısal Türkçe Klavyelerin Temel Yerleşim Düzeni' standardına uygun F klavyeye kademeli olarak geçiş sağlanacaktır.

2017 SONUNA KADAR

Kamu kurum ve kuruluşlarınca genelgenin yayımından itibaren, alım süreci başlatılmış olanlar dışında temine dilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacaktır.''

F klavyenin yaygınlaşması için kamu kurum ve kuruluşlarındaki personellerin eğitime alınması talimatınıda verildiği genelgede şu ifadeler aktarıldı:
“Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyeye geçiş sürecinde en önemli husus olan kamu personeline verilecek eğitime ait içerik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilecektir. Bu eğitimin sağlanmasında uzaktan eğitim öncelikli olacaktır. Bu kapsamda kurulacak www.fklavye.gov.tr internet sitesinde eğitim içeriği kullanıma sunulacaktır. Eğitimin alınması, değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli yönlendirme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Vatandaşa doğrudan hizmet sunan veya iş sürecinde yoğun klavye kullanan personelin eğitimi öncelikli olarak tamamlanacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye eğitiminin planlanması, uygulanması, takibi ve raporlanması konusunda sorumlu olacak birimler tespit edilerek, Milli Eğitim Bakanlığına bildirilecektir. Kamu kurum ve kuruluşları F klavyeye geçiş planlarını; kurumsal işleyişi aksatmayacak şekilde ve personelinin F klavye eğitim takvimini dikkate alarak kendileri oluşturacaktır. Ayrıca, bilgisayar kullanımının yoğun olduğu özel sektöre ait kamuya açık alanlarda (internet salonu vb. toplu kullanım sağlayıcıları) ve özel sektör kuruluşlarında F klavyenin teşvik edilerek yaygınlaştırılması sağlanacaktır.”

Haberin Devamı

F klavye genelgesi yayınlandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!