Hürriyet yazarları tahliyeyi yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet yazarları tahliyeyi yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2013 19:52

Ergenekon davasında 4 yıl 277 gündür tutuklu bulunan Mustafa Balbay'ın tahliyesine karar verildi. Kararı Hürriyet yazarları değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Taha Akyol:

"Davanın başladığı ilk günden itibaren yetkili mahkeme 13. Ağır Ceza Mahkemesi’dir. Tahliye kararını vermesi gereken de aynı mahkemedir. Anayasa Mahkemesi kararı herkesi bağlar, mahkemeleri de bağlar. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına cemaat gibi, siyaset gibi etiketler yapıştırılması ayıptır. Anayasa Mahkemesi bu kararıyla tamamen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarını uygulamıştır. Bu karar bir beraat değil tahliye kararıdır. Geçmiş olsun diyorum."

Sedat Ergin

Mustafa Balbay’ın serbest kalması kuşkusuz çok sevindirici. Sevinelim ama meselenin düşündürücü tarafını da unutmayalım. Bireysel başvuru mekanizması işlemeseydi, Anayasa Mahkemesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi adına bu hak ihlalini değerlendirmeseydi, Balbay’ın maruz kaldığı hukuksuzluk muhtemelen çok daha uzun bir süre devam edecekti. Karar, bu yönüyle Türkiye’deki özel yetkili mahkemelerin oluşturduğu “özel hukuk sistemi”nin Avrupa hukuk ölçülerinden, daha doğrusu evrensel hukuktan ne kadar uzaklaştığını göstermesi bakımından göz açıcı olmalıdır. İyi ki Türkiye’deki hak ihlallerine karşı vatandaşları güvence altına alan düzenlemeler var. Türkiye’yi evrensel hukuka yaklaştıran her adımı sevinçle karşılamalıyız.

Akif Beki:

Haberin Devamı

“Uzun tutukluluk başından beri tartışılan, benim de eleştirdiğim bir konuydu. Ancak istisnai şartlarda başvurulması gerekirdi. Ayrıca seçimlere girmesine mani bir hal yokken, milletvekili olduktan sonra Meclis’e girmesinin engellenmesi anlamakta güçlük çektiğim bir konuydu. Bir yanlıştan dönüldü. Memnuniyetle karşılıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!