Balbay kararına hukukçulardan yorumlar

Güncelleme Tarihi:

Balbay kararına hukukçulardan yorumlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2013 16:41

Anayasa Mahkemesi'nin CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın bireysel başvurusu hakkında verdiği, "uzun tutukluluk, hak ihlali" kararı, hukukçular arasında "Balbay tahliye olur mu?" tartışması başlattı.

Haberin Devamı

AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı vermesi halinde, Balbay'ın tahliyesinin önünün açılacağını söyledi.
İyimaya, Hürriyet'in sorusu üzerine, "öncelikle kararın muhtevasını okumadan yorum yapmak doğru değil. O nedenle olasılıklar üzerinden gidebiliriz" diyerek başladığı açıklamasına, şöyle devam etti;

İYİMAYA : "2010 ANAYASA REFERANDUMUNUN İLK CİDDİ MEYVESİ..."

"İhlal kararı verildiğine göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin çiğnendiği anlamına gelir. Türkiye, 2010 yılında yaptığı Anayasa değişikliğinin ilk ciddi meyvesini alıyor. Anayasa'nın 148. maddesi, kişisel başvurularda mahalli mahkemenin ne yapacağını düzenliyor. Anayasa 153. maddeye göre Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı ilkesi yorumlandığında, Mahkeme'nin ihlali ortadan kaldırıcı çözüm oluşturması gerekiyor" dedi.

"ÇÖZÜMÜ MAHKEME BULACAK..."

İyimaya, "bunun tahliye anlamına gelip gelmeyeceği" konusunda yorum yapmazken, "Mahkeme, ihlali ortadan kaldırıcı çözüm oluşturmalı" vurgusunda bulundu.

"TAHLİYE OLABİLİR"

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Hasan İşgüzar, Anayasa Mahkemesi'nin "icra yetkisi" olmadığını, kararlarının "hak ihlallerinin tespiti" olarak görülmesi gerektiğini söyledi
Ancak Anayasa Mahkemesi'nin tespitleri doğrultusunda da ilgili mahkemenin, durumu değerlendirip karar vermesi gerektiğini vurgulayan Hasan İşgüzar, "Mahkemenin Balbay'ı tahliye etmesi durumunda bile, tahliye kararının "suçlu ya da suçsuz olduğu anlamına gelmeyeceğini" de vurgulayarak, durumu şöyle anlattı;
"Mahkeme tahliye kararı verirse, bu yargılamanın tutuksuz yapılması anlamına gelir. Yargılama devam eder. Sonuçta, alt mahkemenin Balbay hakkında verdiği karar Yargıtay tarafından onanırsa da, verilen cezayı çekmek üzere yeniden tutuklanır."

HİKMET SAMİ TÜRK: BALBAY SERBEST BIRAKILMALI

Adalet eski Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk ise, Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı vermesi halinde, Balbay'ın serbest bırakılması gerekeceğini söyledi. Türk, "serbest bırakılmayı Balbay kendisi isteyebilir, Cumhuriyet Savcısı ya da Mahkeme, CMK'nın 108. maddesi gereği, yeni bir durum ortaya çıktığı gerekçesiyle bu kararı verebilir" dedi.
Balbay hakkında alt mahkemenin verdiği 34 yıl cezanın "henüz kesinleşmemiş bir karar olduğunu" belirten Hikmet Sami Türk, "Anayasa 38. maddesindeki 'suç, hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılmaz' hükmü gereği, Yargıtay aşaması tamamlanıncaya kadar, kişi tutuklu sayılır. Balbay şu anda tutukludur. Tutukluluk ise bir ceza değildir" diye konuştu.

ÖRNEK KARAR MI, DEĞİL Mİ ?

Hürriyet'e görüşlerini açıklayan Prof. İşgüzar ve Prof. Türk, Anayasa Mahkemesi'nin kararının diğer uzun tutuklular için de, "emsal karar niteliğinde" olduğunu vurguladılar.
Prof. İyimaya ise, bunun "emsal bir karar olmadığını" belirterek, "emsal çok farklı bir şey. Bu yönlendirici, ışık tutucu bir karardır" dedi.

Kararın "emsal" kabul edilmesi halinde, başta Ergenekon ya da KCK gibi kamuoyu gündeminde geniş yer tutan davalar olmak üzere, uzun süre haklarında kesin hüküm verilmeden hapishanede tutuklu tutulan kişiler için de geçerli

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI KILIÇ : 'VEKİLLER TAHLİYE EDİLMELİ' DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, daha önce yaptığı açıklamalarda uzun tutukluluk konusundaki kişisel görüşlerini paylaşarak, tutuklu vekillerin tahliye edilmesi gerektiği söylemişti. Ancak Kılıç, Balbay'ın başvurusuna ilişkin Anayasa Mahkemesi'ndeki karar oturumunda yer almıyor. Dolayısıyla bu görüşleri "kişisel değerlendirmenin" ötesine geçmiyor.
Anayasa Mahkemesi Balbay'ın başvurusu hakkındaki kararı, Mahkeme üyesi Serruh Kaleli başkanlığındaki oturumda değerlendiriyor.

HABERAL TAHLİYE EDİLDİ, BALBAY HALA TUTUKLU

Aynı davada yargılanan iki CHP milletvekilinden Mehmet Haberal, 4.5 yıllık tutukluluğunun ardından tahliye edilirken, Balbay yaklaşık 5 yıldır tutuklu bulunuyor.
İki vekilin yargılandığı Ergenekon davasına bakan mahkeme, Balbay'ı 34 yıl, Haberal'ı ise 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etmişti.

ANAYASA MAHKEMESİ 10 YIL TUTUKLULUĞU İPTAL ETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi daha önce de aldığı bir kararla, örgütlü suçlar için 10 yıllık tutukluluk düzenlemesini iptal etmiş, yeniden düzenlenmesi için de Meclis’e 1 yıllık süre tanımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!