İzmir için karar günü: Geri sayım başladı... Dubai ve İzmir favori...

Güncelleme Tarihi:

İzmir için karar günü: Geri sayım başladı... Dubai ve İzmir favori...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2013 12:17

Bugün, dünyanın en önemli uluslarararsı organizasyonlarından olan ve ortalama 30 milyon ziyaretçi çeken Expo 2020 Fuarı’nda yarışan İzmir için karar günü.

Haberin Devamı

İzmir için karar günü: Geri sayım başladı... Dubai ve İzmir favori...
Uluslararası Sergiler Bürosu BIE’nin 167 delegesi bugün Türkiye’den İzmir, Rusya’dan Ekaterinbourg, Brezilya’dan Sao Paolo ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai arasında geçen Expo 2020 yarışına son noktayı koyacak. Yarışın favorisi İzmir ve Dubai gösteriliyor.

BİE oylaması öncesinde, dün gece İzmir EXPO 2020 komitesine başkanlık eden İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu evsahipliğinde BIE delegelerine resepsiyon verildi. Resepsiyona Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, BIE Genel Sekreteri Vincente Gonzalez Loscartales, çok sayıda büyükelçi ve delege katıldı. Paris’in en ünlü mekanlarından Pavillon d’Armenonville’de verilen resepsiyonda Sertab Erener de bir konser verdi.

Haberin Devamı

Son kulis çabaları
İzmir için verilen resepsiyona çok sayıda delegenin katıldığı gözlenirken, İzmir’in en yakın rakibi Dubai’nin, Emirates Grup’un CEO’su Şeyh Ahmed evsahipliğinde verilen resepsiyona da Arap ülkeleri büyükelçilerinin toplu desteği dikkat çekti. Sıkı kulis yapan İngiltere ve Kanada da Expo’nun Dubai’ye gitmesi için son temaslarda bulundular. Rusya’nın adayı Ekaterinbourg için ise görünürde yoğun bir kulis faaliyeti olmasa da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bizzat ilgilendiği ve delegelerle daha ketum bir kulis yürütüldüğü de kulislerde konuşuldu. Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Brezilya’nın adayı Sao Paolo’yu ise daha çok komşu Latin Amerika ülkeleri destekliyor.

Oylama Türkiye saati ile 15.30’da başlıyor
Expo için 2005 yılından bu yana mücadele veren ve “Herkes için sağlık” temasıyla yarışan İzmir bu sefer ipi göğüslemeyi umud ediyor. Bugün Türkiye saati ile 11.30’da başlayan programda önce Dubai, ardından Sao Paolo, Ekaterinbourg ve son olarak da İzmir sunumunu yapacak. Verilecek öğle arasından sonra 15.30’da (TSİ) oylamaya geçilecek. İlk tur oylamada 4 adaydan birisi oyların 3’te 2’sini alırsa kazanacak. Ancak hiçbir adayın bu çoğunluğu elde edememesi durumunda, en az oy alan aday elendikten sonra yeniden oylama yapılacak. Geriye iki aday kalana kadar oylama devam edecek. İki adaydan en çok oy alan kazanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!