EXPO 2020'de seçiminde İzmir ikinci turda elendi

Güncelleme Tarihi:

EXPO 2020de seçiminde İzmir ikinci turda elendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2013 11:17

Paris'ten üzücü haber geldi. EXPO 2020 oylamasının ikinci turunda İzmir elendi. İlk turda Dubai 77, Ekaterinburg 39, İzmir 33, Sao Paulo 13 oy aldı. İlk tur sonucuna göre Sao Paulo elendi. Bu sonuçla Dubai, Ekaterinburg ve İzmir ise ikinci turda yarışmaya hak kazanmıştı. İkinci turda ise Dubai 81, Ekaterinburg 41 aldı. İzmir ise 36 oyda kalarak elendi. Üçüncü tur oylamada Ekaterinburg'u 116'ya 47 ile geride bırakan Dubai Expo 2020'ye ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

Haberin Devamı

EXPO 2020'nin hangi kentte düzenleneceğini belirlemek üzere toplanan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada ikinci turda 36 oy alan İzmir elendi.

PARİS'TE HEYECANLI BEKLEYİŞ... İŞTE TOPLANTIDAN KARELER

BIE üyesi 167 ülke delegesinin katıldığı Paris'teki OECD binasındaki toplantıda yapılan oylamada Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai 87, Rusya'dan Ekaterinburg 41, Türkiye'den İzmir 36 oy aldı.

İkinci turda en az oyu alan İzmir bu sonuçla elendi.

BAKAN YILDIRIM: İZMİR KAYBETMEDİ KAZANDI

EL ELE TUTUŞUP TOTEM YAPTILAR

İzmir heyeti uğur getirmesi için ele ele tutuşarak oylama sonucunu bekledi. Sonuçların açıklanmasıyla Paris'te bulunan heyet üyeleri büyük üzüntü yaşadı.

İZMİR'DE HÜZÜN

İzmir'in EXPO 2020 oylamasının ikinci turunda elenmesi şehirde üzüntüyle karşılandı.

İzmirli iş adamları oylamayı Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) meclis toplantısında kurulan dev ekrandan takip etti.

İlk turda Brezilya'nın aday şehri Sao Paulo 'nun elenmesiyle heyecanlanan İzmirliler, İzmir'in yarıştan nasıl birinci çıkacağına dair yorumlarını birbirleriyle paylaştı. İkinci turdan ikinci şehir olunması halinde İzmir'in EXPO'yu kazanacağını ifade eden işadamları, ikinci tur sonucunu heyecanla bekledi.

İkinci turda İzmir'in 36 oy ile elenmesi oylamayı izleyenleri üzdü.

Haberin Devamı

KAZANAN DUBAİ OLDU

Üçüncü turda 47 oy alan Rusya'nın Ekaterinburg şehrini 116 oy alarak geride bırakan Dubai, Expo 2020'ye ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

PARİS'TE GÜN BOYU NELER YAŞANDI

İzmir'in ikinci kez aday olduğu dünyanın en önemli organizasyonlarından EXPO'nun 2020 yılında hangi şehirde düzenleneceğinin belirleneceği Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurul toplantısı, Paris'teki OECD binasında sabah saatlerinde başladı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

167 üye ülkeden delegelerin katıldığı genel kurulda sıkı güvenlik önlemleri dikkati çekti. Sınırlı akreditasyon nedeniyle yaka ve kimlik kartları kontrol edilen ziyaretçiler genel kurulun yapılacağı bölüme alınırken diğer ziyaretçiler lobi bölümünde bekletildi.

Haberin Devamı

DÜN GECE DELEGELERE RESEPSİYON VERİLDİ

Organizasyon deneyimlerine göre aday ülkelerin son resepsiyonları büyük önem taşıyor. Dün geceki İzmir’in ev sahipliğindeki resepsiyon oldukça başarılı olarak değerlendirildi. Resepsiyona BIE üyelerinin büyük çoğunluğu olan 130 ülke delegesi katıldı.

İŞTE EXPO'YA ADAY GÖSTERİLEN İZMİR'DEN FOTOĞRAFLAR

İki yıldır 'Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık' ana teması ile EXPO 2020’ye ev sahipliği yapmaya hazırlanan İzmir’in ev sahipliğindeki davette Sertap Erener konseri ise geceye damga vurdu. İzmir ekibiyle delegeler eğlenceye doydu.

AFRİKA ÜLKELERİNE YOĞUN MARKAJ

Bu arada lobi faaliyetleri de devam ediyor. Özellikle Afrika ülkelerine yoğun bir markaj var.

Haberin Devamı

Özellikle Dubai’ye dönük oy verme ihtimali olan Afrika ve Arap ülkeleriyle Rusya’ya oy verebileceği düşünülen Orta Asya ülkelerine yönelik çalışmalar halen sürüyor.

Bir de aşamalı ikinci oylamaya yönelik çalışmalar var. Kulis çalışmaları bu yönde yoğunlaştı.

OYLAMA 15.30'DA BAŞLADI

EXPO’ları düzenleyen 167 ülkenin üye olduğu BIE Genel Kurul toplantısı, Paris’teki OECD binasında yapılıyor. EXPO 2020’nin hangi şehirde yapılacağının belli olacağı oylama ise Türkiye saati ile 15.30’da başladı.

İzmir, listede 3'üncü sırada yer alıyor. Bu sene ilk kez elektronik sistem yerine sandık başında oy kullanılacak.

İLK SUNUMU DUBAİ, SON SUNUMU İZMİR YAPTI

Oylamadan önce 11.30’dan itibaren aday ülkeler sunumlarına başladı. İlk sunumu Dubai yaptı. Dubai’nin ardından Sao Paulo, Ekaterinburg ve en son da İzmir sunum yaptı.

Haberin Devamı

Dubai adına sunumu aynı zamanda projenin yöneticilerinden de olan Reem Al Hashimy yaptı.

EXPO 2020de seçiminde İzmir ikinci turda elendi

MİNİ CANLI KONSER

Dubai, Sao Paulo ve Ekaterinburg, sunumlarında kentlerinin avantajlarını, EXPO'yu neden istediklerini, konuşmalar ve video gösterileriyle anlattı. Sao Paolo'nun sunumu sırasında, mini bir canlı konser de delegelere verildi.

EXPO 2020de seçiminde İzmir ikinci turda elendi

İZMİR 20 DAKİKALIK SUNUM YAPTI

Sunuculuğunu Defne Samyeli’nin yapacağı 20 dakikalık sunumda İzmir’in avantajları, sağlık temasının önemi ve adaylık çalışmaları anlatıldı.

EXPO 2020de seçiminde İzmir ikinci turda elendi

Haberin Devamı

EXPO 2020de seçiminde İzmir ikinci turda elendi
ERDOĞAN'IN GÖRÜNTÜLÜ MESAJI YAYINLANDI

Sunumda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüntülü mesajı yayınlandı.

Erdoğan mesajında şunları söyledi:
"Sizleri en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum. EXPO 2020 İzmir, başta Ortadoğu, Akdeniz, Balkanlar ve Kafkaslar olmak üzere bölge açısından da büyük önem taşıyor. İzmir, 48 ülkeye, 1,5 milyar insana sadece üç saatlik mesafede olması hasebiyle de EXPO 2020 için son derece ideal bir konumda bulunuyor. Hükümet olarak bizler EXPO 2020 için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Şundan emin olunuz ki, 8 bin 500 yıllık tarihi, kültürel zenginlikleri ve harikulade iklimiyle Ege'nin incisi olan İzmir, sizleri asla unutamayacağınız bir misafirperverlikle en iyi biçimde ağırlayacaktır. Sizlerden tek bir ricamız var. İzmir'den desteğinizi esirgemeyin. Herkes için sağlık idealini gelin birlikte gerçekleştirelim."

Sunumda ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu ile dünyada beyin araştırmalarıyla tanınan İzmir doğumlu Ordinaryüs Profesör Ogün Güntürkün konuşma yaptı.

İZMİR'İN TANITIM FİLMİ BÜYÜK ALKIŞ TOPLADI

Bakan Müezzinoğlu'nun ardından İzmir'in ikinci tanıtım filmi, barkovizyonlar aracılığıyla salona sunuldu, büyük alkış topladı.

HER TURDA EN AZ OY ALAN ŞEHİR ELENECEK

Sunumlardan sonra başlayan oylamada ilk iki turda oyların üçte ikisini alan şehir kazanacak. Her turda en az oy alan şehir elenecek. Üçüncü ve final turunda ise çoğunluğu alan şehir ve ülke EXPO 2020’yi düzenlemeye hak kazanacak. Genel Kurul salonunda dört ayrı sandık kuruldu, delegeler kabinlerde kapalı şekilde oylarını kullanıyor.

İLK TURDA ELENEN SAO PAOLO OLDU

İzmir, Paris'teki BİE Kongresi'nde 2020 EXPO oylamasında ilk turu başarıyla geçti. Dubai 77, Ekaterinburg 39, İzmir 33, Sao Paolo 13 oy aldı. İlk tur sonucuna göre Sao Paulo elendi.

Dubai, Ekaterinburg ve İzmir ise ikinci turda yarışmaya hak kazandı.

İZMİR İKİNCİ TURDA ELENDİ

İkinci tur oylama sonucunda Dubai 81, Ekaterinburg 41, İzmir ise 36 oy aldı. İzmir bu sonuçla elendi.

KOCAOĞLU: EN DENEYİMLİ ADAY İZMİR

Sunum öncesi açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir'in 2005 yılından bu yana EXPO'ya hazırlandığını, adaylar arasında en deneyimli ekip olduklarını belirtti.

"İzmir hangi kritere bakarsanız bakın daha avantajlıdır" diyen Kocaoğlu, kent güvenliği, doğal güzellikler, tarihi zenginlik, insanların EXPO organizasyonuna yatkınlığı ve EXPO felsefesine uyum konusunda diğer adaylardan daha iyi olduklarını söyledi.

Kocaoğlu, "İzmir'in en iyi aday olduğunun BIE delegelerince de onaylanmasını bekliyoruz. Bunun için çok çalıştık. Başaracağımıza inanıyoruz, vicdanen müsterihiz, elimizden geleni yaptık" dedi.

Dün düzenlenen resepsiyona katılımın çok iyi olduğunu, aldıkları geri dönüşlerin moral verdiğini de anlatan Kocaoğlu, bugünü zaferle tamamlamak istediklerini kaydetti.

'YAKIŞIR İZMİRİME'

EXPO 2020 için Paris'te bugün yapılan oylama öncesi Türkiye'de nefesler tutuldu. Tarihi Saat Kulesi çevresinde "Yakışır İzmirime" sloganlı afişler yer alıyor.

EXPO 2020de seçiminde İzmir ikinci turda elendi



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!