Oktay Ekşi'den ilginç TBMM anketi

Güncelleme Tarihi:

Oktay Ekşiden ilginç TBMM anketi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2013 17:31

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, milletvekillerinin çoğunluğunun TBMM İçtüzüğü'nden memnun olmadığını ve Meclis'in çalışmalarını verimsiz bulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Ekşi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, milletvekillerine, Meclis'in işleyişinden memnun olup olmadıklarına yönelik yaptığı 12 soruluk anketin sonuçlarını açıkladı.


Form gönderdiği 550 milletvekilinin 70'inden yanıt geldiğini belirten Ekşi, bu yanıtların 550 milletvekilini esas alacak şekilde değerlendirildiğinde çoğu milletvekilinin Meclis'in işleyişinden memnun olmadığı ve Meclis'te en çok "iletişim" sorunu yaşandığı sonucunun ortaya çıktığını kaydetti.


Genel Kurul çalışmalarına ne konuşulacağını bilmeden gelenlerin oranının 70 yanıt içinde yüzde 66 olduğunu, bunun 363 milletvekiline tekabül ettiğini ifade eden Ekşi, "bilerek" geldiğini söyleyenlerin oranının ise yüzde 34 olduğunu, yani 187 milletvekilinin gündemden haberdar olduğu sonucunu gösterdiğini belirtti.

Haberin Devamı


TBMM çalışmalarını verimsiz bulanların oranının yüzde 78 olduğunu bunun da 429 milletvekiline tekabül ettiğini ifade eden Ekşi, yüzde 70'in de Meclis İçtüzüğü'nün değiştirilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.


Ekşi, kendisini "işlevsiz", bir diğer ifadeyle "işe yaramaz" hissettiğini ifade edenlerin oranının da 60 yanıt içinde yüzde 44 olduğunu, bunun 248 milletvekili anlamına geldiğini ifade ederek, yine ankete göre milletvekillerinin çok büyük bir kısmının yazılı sorulara bakanlar tarafından verilen yanıtları çok yetersiz bulduğunu kaydetti.


Bir parlamentoyu iyi ve verimli hale getiren en önemli mekanizmalardan birinin komisyon çalışmaları olduğuna dikkati çeken Ekşi, ancak iletişim zaafının komisyonlarda tekliflerin, tasarıların pişmesini, irdelenmesini, yeterince olgunlaşmasını engelleyen bir tablo oluşturduğunu belirtti.


Genel Kurul Salonu'nun akustik sorununa da değinen Ekşi, salonda önde oturan ilk 3 sıranın kürsüde ne söylendiğini duyup, izleyebildiğini, orta ve arka sıradaki milletvekillerinin ise salonda önde cereyan eden hususlardan hiçbirini bilmediğini iddia etti. Ekşi, "Ertesi gün sizin yazdıklarınızdan öğreniyoruz. O nedenle bir kısım milletvekilleri hoparlörlerin altına sığınıyoruz,
öbekleniyoruz. Meclis'in Genel Kurul Salonu Türkiye'de akustiği en kötü
salonlardan biridir. Söylenenleri ya hoparlör altında ya kürsüye yakınsanız ya da televizyondan izliyorsanız anlayabilirsiniz" dedi.

Haberin Devamı


Ekşi, Genel Kurul'daki görüşmeleri milletvekillerinin ne oranda izleyebildiğine ilişkin soruya yanıt veren 69 milletvekilinden, "izlerken zorlanıyorum" diyenlerin, tüm vekillerin yüzde 29'una yani 160 milletvekiline tekabül ettiğini belirtti. Ekşi, anket sonuçlarının 270 milletvekilinin görüşmeleri izleyebildiği, 120 milletvekilinin de çok kolay izlediği sonucunu ortaya koyduğunu kaydetti.


Ankete cevap verenlerin siyasi parti dağılımının nasıl olduğu yönündeki soru üzerine Ekşi, milletvekillerinin vicdanının sesini ve kendi gerçeğini yansıtabilmesi için özellikle kimliklerini açıklamamalarını istediğini bildirdi.


Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları süresince 3 milyon lira harcama yapıldığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Ekşi, "Böyle bir
hesabı yapana ben üzülürüm. Bu tür meseleler 'bir günde, 5 ayda filan çözüme
ulaşır' diye bekleyenler kendi aceleciliklerine baksınlar. Yine bu tür meselelerde paranın hesabı yapılmaz. Paranın hesabını yapana zerzavat almak düşsün, başka bir şey yapmak düşsün" diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!