İşkence komisyonu geliyor

Güncelleme Tarihi:

İşkence komisyonu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2013 08:35

GÖZALTILARDA işkence, taciz ve kötü muamele iddiaların araştırılması için ‘Kolluk Gözetim Komisyonları’ oluştulacak.

Haberin Devamı

Komisyonlar 2014’te göreve başlayacak. Komisyonda, jandarma ve polis müfettişleri ile hukukçular görev alacak. Komisyon üyeleri, gözaltındayken veya gözaltına alındığı sırada, polis ve jandarma karakollarında yaşanan işkence ve taciz olaylarını araştıracak. Vatandaşların yaşadığı insan hakları ihlalleriyle ilgili başvurularını da değerlendirecek komisyon üyeleri, gerekli rapor hazırlayacak. Bakanlık, komisyondan gelen rapor doğrultusunda işkence ve taciz olayında sorumlu bulunan personele cezai yaptırım uygulayacak.

Özellikle İstanbul Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan gösterilerde gözaltına alınan yüzlerce kişi, İçişleri Bakanlığı’na ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvurarak mağdur olduklarını belirtmişti. İçişleri Bakanı Muammer Güler, işkence ve insan hakları ihlallerine ‘sıfır tolerans’ sloganıyla yola çıktıklarını belirterek, “Ancak yapılan tüm çalışmalara rağmen bu konularda sık sık şikayetler geliyor ve iddialar ortaya atılıyor. Kurulan komisyon ile bu iddiaların önüne geçilecek ve varsa bir ihlal kısa sürede tespit edilerek gerekli cezalar uygulanacak” dedi.

Haberin Devamı

İşkence, taciz iddialarının önüne geçilmesi için Türkiye genelindeki Jandarma ve Polis merkezlerindeki nezarethaneler de yeni kamera sistemiyle desteklenecek. Nezarethanelerin yanı sıra polis ve jandarma merkezlerinin giriş, koridorlar, müracaat alanları ve ifade alma odaları başta olmak üzere, vatandaşa hizmet verilen tüm alanlarda kamera sistemi kurulacak. Görüntü ve ses kaydı da yapabilen kamera sistemiyle kayıtlar 30 gün süreyle muhafaza edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!