Öğrenci evleri için 'Açık' mesaj

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci evleri için Açık mesaj
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2013 09:52

İçişleri Bakanı Muammer Güler'den kızlı erkekli öğrenci evleri ve yurtlar hakkında bir açıklama daha geldi. Güler "Kimsenin evine hiç kimse; hangi yetkili olursa olsun hakim kararı olmadan giremez. Bu açık" dedi. YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya ise "Belki bu tartışma, sorunların çözülmesine, bir yurt seferberliğine vesile olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, öğrenci evleri tartışmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. NTV’de ‘45 Dakika’ programına katılan Güler, "Hakim kararı olmadan kimse bir eve giremez" dedi. "Özel hayatın korunması, konut mahremiyeti, bireysel haklar hukukun teminatı altındadır. Anayasanın, kanunun, evrensel hukukun ve tabiki bu yasaları uygulamakla mükellef olan devlet kuruluşlarının teminatındadır" diyen Güler şunları söyledi: Özel hayata müdahale anlamında eskisine nazaran alabildiğine özgürlüğe doğru bir gidiş var. AK Parti hükümetleri döneminde, bireysel özgürlüklerin geliştirilmesi anlamında çok köklü reformlar yapıldı.

"ÖNEMLİ OLAN FARKLILIKLARLA BİRLİKTE YAŞAMAK"

Son dönemdeki tartışmalara gelince, özel hayatın gizliliği; yani hem konut dokunulmazlığı hem aile mahremiyeti hem de kişilerin kendi tercihleri... Önemli olan farklılıklarla bilikte yaşamaktır. Bunları içinize sindiremiyorsanız, bunlara tahammülünüz yoksa o zaman ortada hoşgörü yok demektir. Kaldı ki kanunlara teminat altına alınan bir durumdan bahsediyoruz.

Haberin Devamı

"KONUT DOKUNULMAZLIĞI ANLAMINDA BAKARIM"

Öğrenci evlerine girilmesi meselesine gelirsek.Konu o kadar karmaşık ele alındı ki. İçişleri Bakanı olarak, ben olaya konut dokunulmazlığının korunması anlamında bakarım. Vatandaşlara şunu söylüyorum: Kimsenin evine hiç kimse kimse; hangi yetkili olursa olsun hakim kararı olmadan giremez. Bu açık...

DEMOKRASİNİN DOĞAL TARTIŞMASI

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya ise öğrenci evleri tartışması için "Dünyanın her yerinde, kürtajla, eşcinsel evliliklerle, kadın erkek ilişkileriyle ilgili bu tür tartışmalar olabilir. Çünkü bunlar, demokrasinin doğal tartışmaları.Sorunun asıl nedeninin yurt meselesi" dedi.

Radikal Gazetesi'nden Deniz Zeyrek'e konuşan Çetinsaya şunları söyledi: 300 bini devlet, 100 bini özel toplam 400 binlik yurt kapasitesine karşın örgün öğretimde 2.5 milyon öğrenci var. Doğal olarak kapasite yetmiyor. Her ilin sosyal, iktisadi yapısına uygun olarak çözümlemeler ortaya çıkıyor. Yerel müteşebbisler apartmanları yurda çeviriyorlar. Giderek soru işaretleri ortaya çıkıyor. Sanırım tartışma buradan çıktı. Belki bu tartışma, sorunların çözülmesine, bir yurt seferberliğine vesile olur...

Haberin Devamı

"YAŞAM BİÇİMİNE MÜDAHALE OLAMAZ"

18 yaşını aşmış bireylerin yaşam biçimine zaten müdahale olamaz. Bu tartışmalar yükseköğretim sisteminin hızlı büyüdüğü yerlerde büyüyor. Doğal olarak üniversite bir şehre gelip de sosyal yapısını dönüştürmeye başladığında, yerelde de bunlar tartışılıyor. Ancak, mevcut kanunlarda, demokratik teamüllerde herhangi bir değişiklik yaratacağını düşünmüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!