Erdoğan: "Herkese göre farklı bir Atatürk yoktur"

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Herkese göre farklı bir Atatürk yoktur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2013 12:07

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, herkese göre farklı bir Atatürk olmadığını belirterek, Atatürk'ün bir ayrışmanın aracı olabilecek en son kişi olduğunu söyledi. Erdoğan; Gazi Mustafa Kemal'in adı kullanılarak toplumu kamplara ayırmaya çalışmanın, millete ve ortak değerlere hakaret olduğu gibi aziz hatırasına da haksızlık olduğunu ifade etti. Bu arada Erdoğan ve Arınç öğrenci evleri ile ilgili tartışmanın ardından ilk kez yan yana geldi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda düzenlenen anma etkinliğindeki konuşmasına Atatürk'ün vefatının 75. yılı olduğunu anımsatarak başladı.

ANITKABİR'DEKİ TÖREN VE TOPLANTIDAN KARELER

Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümünün iki hafta önce kutlandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'En büyük eserim Cumhuriyettir' sözünü hatırlattı.

Birçok ülkenin cumhuriyet rejimini benimsediğini söyleyen Erdoğan, "Hiç kuşkusuz cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal'in keşfettiği dünyada ya da dünyada ilk kez uygulanan bir yönetim biçimi değildi. Bölgemizde o gün de bir çok ülke cumhuriyet rejimini benimsemişti. Ancak Gazi Mustafa Kemal, çağının cumhuriyetlerinden farklı olarak ülkeyi demokratik cumhuriyet fikrine hazırlamak gibi gerçekten önemli bir devrimi gerçekleştirmişti" diye konuştu.

Haberin Devamı

Atatürk'ün, Ali Fethi Okyar 'a bizzat talimat verip, onu teşvik ederek, yüreklendirerek Cumhuriyet Halk Partisi'nin karşısında ikinci bir siyasi partinin çıkmasını sağladığını dile getiren Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Demokrasiye ilk adım böylece atılmıştı. Burası çok anlamlı. Cumhuriyetimizin daha 7. yılında kurulan bu yeni siyasi parti, milletten aslında çok büyük teveccüh görmüştü. Ne var ki Gazi Mustafa Kemal'in tam desteğine rağmenn dönemin hükümeti ve tek parti tarafından yapılan ağır baskılar neticesinde bu deneme akamete uğramış, Serbest Cumhuriyet Fırkası kendisini kısa sürede feshetmiş ve ilk demokrasi denemesi maalesef başarısız olmuştu. Gazi Mustafa Kemal en büyük eseri olarak baktığı Cumhuriyetin döneminin diğer tabela cumhuriyetlerinden farklı olması milleti yani cumhuru özellikle bütünüyle kucaklaması fikrini son nefesine kadar muhafaza etmiştir."

Atatürk'ün mensubu olduğu milleti çok iyi bildiğini ve yakından tanıdığını vurgulayan Erdoğan, "Gerek Kurtuluş Savaşına gerek Cumhuriyete giden yolda Mustafa Kemal milletinin tüm renklerini tüm farklılıklarını milleti millet yapan tüm dini, etnik ve mezhebi unsurları bir araya getirmeyi başarmış tüm mücadeleyi onlarla birlikte yürütmüştür. Cumhuriyetimizin böyle bir renklilik üzerine kurulması Cumhuriyetimizin herkese eşit mesafede durması, herkesi eşit olarak kucaklaması, Gazi Mustafa Kemal'in en önemli ideallerinden biriydi" dedi.

Haberin Devamı

Herkese göre farklı bir Atatürk yoktur

Erdoğan, herkese göre farklı bir Atatürk olmadığını belirterek, Atatürk'ün bir ayrışmanın aracı olabilecek en son kişi olduğunu söyledi. Erdoğan; Gazi Mustafa Kemal'in adı kullanılarak toplumu kamplara ayırmaya çalışmanın, millete ve ortak değerlere hakaret olduğu gibi aziz hatırasına da haksızlık olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Herkese göre farklı bir Atatürk yoktur." diyen Başbakan Erdoğan, kendi şahsi çıkarına, ideolojisine, keyfice istismar edecek bir Atatürk olmadığına dikkat çekti. "Atatürk bir ayrışmanın aracı olabilecek en son kişidir." diyen Erdoğan, Atatürk'ün söylediği 'Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarma' sözüne değindi. Erdoğan, şöyle devam etti: "O'nun en büyük amacı, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktı. 29 Ekim'de açtığımız Marmaray, işte bu amacı gerçekleştirmek yolunda yaptığımız bir projeydi. Avrupa ziyaretimizde bütün başbakanlar bize 'Marmaray'ı nasıl başardınız' diye sordu. Biz Türkiye olarak, dünyanın en hızlı kalkınan ülkeleri arasındayız. Parasıyla, bayrağıyla ve pasaportuyla itibar gören, saygıyla bakılan bir ülke olmuştur. Türkiye, Kurtuluş Savaşı ve ruhuna uygun biçimde kucaklaşan, kenetlenen, kardeşliğini yücelten yapısıyla her zamankinden daha fazla umut vaat eden bir ülkedir. İleriye, hep daha ileriye gideceğiz. 76 milyon hep birlikte tek yürek olarak geleceğin Türkiyesini inşa edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal'i minnetle yad ediyorum. Şehitlerimize ve gazilerimize rahmet niyaz ediyorum. Onların hatırasına gölge düşürmeden, aldığımız emaneti yücelterek, kararlılıkla yolumuzda ilerleyeceğimizi hatırlatıyorum."

Haberin Devamı

10 KASIM İLE İLGİLİ TÜM HABERLER


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!