Gündem kayıt dışı öğrenci evleri

Güncelleme Tarihi:

Gündem kayıt dışı öğrenci evleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2013 01:54

Zaman Gazetesi’nde dün yayınlanan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kızılcahamam kampında öğrenci yurtlarıyla ilgili söylediği ileri sürülen sözlerin yer aldığı haber dikkat çekti.

Haberin Devamı

Habere göre eğitimle ilgili problemlere ve özellikle yurtlarla ilgili aksaklıklara dikkat çeken Erdoğan, vakıfların daha çok yurt yapmasını teşvik edeceklerini anlattı. Haberde Erdoğan’ın, “Denizli ilinde şahit olduk. Yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakar demokrat yapımıza bu ters. Vali beye bunun talimatını verdik. Bunun bir şekilde denetimi yapılacak” dediği yer aldı. Başbakanlık kaynakları ise Hürriyet’e Erdoğan’ın yurt sıkıntısına vurgu yaparak, öğrencilerin aynı evlerde erkekli kızlı yaşamak zorunda kaldıklarını ifade ettiğini, ancak evlere denetimle ilgili bir konudan bahsetmediğini belirttiler. Yetkililer, Erdoğan’ın valiye talimatının evleri kontrolle ilgili değil, yurt sorununun çözülmesiyle ilgili olduğunu ifade ettiler. Denizli Valisi Abdülkadir Demir ise konuyla ilgili konuşmak istemedi.

Haberin Devamı

BU KONU GÜNDEME GELMEDİ

Meclis Sanayi Komisyonu Başkanı, Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi de şöyle konuştu: “Sayın Başbakanımız Denizli’ye geldiklerinde, Vali Bey de bizler de şahit olduğumuz yurt ihtiyacını kendilerine ifade ettik. Büyük sıkıntılar olduğunu, öğrencilerin yurt bulamadığını, Pamukkale Üniversitesi’nin bulunduğu bölgede Kredi Yurtlar’ın, gönüllü teşekküllerin, sivil toplum kuruluşlarının seferber edilip çok daha fazla yurt yapmaları gerektiğini söyledik. Kendilerinin de Vali Bey’e ve Kredi Yurtlar’a bu konuya özel önem vermeleri yönünde talimatları oldu. Denizli’deki görüşmede kız-erkek öğrencilerin aynı evlerde kalmaları konusu gündeme gelmedi. Kamptaki görüşmede de vardım, konu Denizli olunca çok da dikkatli dinledim, orada da böyle bir konu gündeme gelmedi. Sayın Başbakanımızın da bu yönde herhangi bir ifadesi olmadı. Sadece, milletvekillerinden yurt sıkıntısına ilişkin şikayetler gelince Denizli’de şahit olduğu bu olaydan söz etti.”

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ

Erdoğan’ın kamptaki konuşmasında, milletvekillerinden gelen, “vakıflar da yurt yapsın” önerisi üzerine de, “Bütün vakıflar olmaz, kamu yararına vakıflar olur, aksi halde her önüne gelen vakıf kurup üniversitelerden arsa talep etmeye başlar” dediği de bildirildi. Erdoğan, milletvekillerinden gelen “Yap-işlet-devret modeli yurt yapımına hız vermemiz lazım çünkü devlet her yere yetişemez” önerilerine de zaten uygulamada bunun olduğunu anımsatarak destek verdi.

Haberin Devamı

AKDOĞAN’IN AÇIKLAMASI

Erdoğan’ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan da twitter mesajında konuya değindi. Akdoğan, “Ev, otel, yurt, pansiyon statüsünde olmayan, herhangi bir mevzuata ve kontrole de tabi olmayan bazı yerler öğrenci barındırmaktadır. Kayıtdışı ve denetim dışı ticaret yapan apartman türü bu yerler öğrenciler açısından da bir kısım sorunlar üretmektedir. Mesele budur” mesajını yazdı. Akdoğan, Hürriyet’e de “Birtakım apartlar var. Bunlar yurt, pansiyon değil. Kalanların kayıtları yok. Kimin kaldığı belli değil. İllegal yerler, kayıt dışı ticaret yapıyorlar. Başbakanın sözleri bu tür yerlere yönelik birşeydi. Özel yurt, pansiyon olsa bunun denetimi var. Ticaret ise vergi vermesi lazım. Ama bu tür yerlerin ne olduğu belli değil. Kaydı, kuydu yok, vergi vermiyorlar. Kız ve erkeklerin aynı evde kalmasına yönelik bir denetim sözkonusu değil. Evleri nasıl kontrol edeceksin, yok böyle birşey” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!