250 YTL isyanı

Güncelleme Tarihi:

250 YTL isyanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 00:00

Kuyucak Koyu’ndaki 7 dönüm arazinin aylığı 250 YTL’ye kiralanması, bölge halkını kızdırdı. 16 sivil toplum örgütü ’Devletin Malı Deniz Değil! Yedirmeyiz’ sloganıyla protesto eylemi yapacak.

MUĞLA’nın cennet köşelerinden Mandalya Körfezi Kuyucak Koyu’ndaki köy mülkiyetine ait 7 dönümlük arazinin, içindeki tarihi bina ile birlikte sadece aylığı 250 YTL’den İstanbullu bir iş adamına 10 yıllığına kiraya verilmesi, bölge halkını isyan ettirdi.

Bodrum’da koyların turizme tahsis edilmesini aylardır protesto eden Mavi Yol Girişimi Komitesi üyeleri ve 16 sivil toplum örgütü temsilcileri, yarın saat 11.00’de arazi üzerinde eylem yapmak için hazırlık başlattı.

Eski Yeşiller Partisi Genel Başkanı Bilge Contepe, birinci derece doğal SİT alanı ve Halep çamı ormanları ile kaplı koydaki arazinin ve tarihi yapının, devlet eliyle korunması gerekirken peşkeş çekilmesine göz yummayacaklarını
/images/100/0x0/55eaf49af018fbb8f8a18543
vurguladı. Contepe şunları söyledi:

İPTAL İSTEYECEĞİZ

"Bir yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın cennet koylardaki arazi tahsislerine engel olmaya çalışırken, bir yandan da, ucuz denilmeyecek kadar komik bir rakama peşkeş çekilmesi kanımızı dondurdu. Saldırılar, hem bakanlıklar eliyle, hem de muhtarlar kullanılarak düzenleniyor. Salı günü öğleyin 16 sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve üyelerinin katılımı ile Kuyucak Koyu’nda ’Devletin Malı Deniz Değil! Yedirmeyiz’ eylemi düzenleyerek, bu kiralama sözleşmesinin iptal edilmesini isteyeceğiz. İşadamına da, ’Bu kiralama ayıptır, vazgeçin’ çağrısında bulunacağız. Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, cennet koyu bir gecelik eğlence fiyatına peşkeş çeken ve çektirmesine göz yuman sorumlulardan hesap sorulmasını isteyeceğiz. Bu konuyu ortaya çıkaran DHA muhabirlerine çok teşekkür ediyoruz. Bazılarının dediği gibi Türk medyası kesinlikle bazı servislere değil, kamu ve devlet arazilerinin peşkeş çekilmemesi için, bunları kamuoyuna duyurmak amacıyla görev yapıyor."

Kaymakam: İhale yapılmış

MUĞLA’
nın Milas ilçesi Kaymakamı Hulusi Doğan, Kuyucak Koyu ile ilgili iddiaların doğru olmadığını belirtti. Hulusi Doğan "Muhtarlık, hazırlattığı projeyle ilgili olarak belediyeden bu konuda imar iznini almış, projenin onaylanmasının ardından ihaleye çıkarmış. İhaleye ise 4 kişi girmiş ve teklif vermişler. En iyi teklifi veren kişi de ihaleyi almış. Bu proje yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. 10 yıl sonra burası muhtarlığa devredilecek. Bir peşkeş söz konusu değil" diye konuştu.

Bu iş peşkeş değil

KÖY
arazisinin ayda 250 YTL’ye peşkeş çekildiği iddialarını kabul etmeyen Meşelik Köyü Muhtarı Tahir Saylak "Kuyucak Koyu için bir proje hazırladık. Proje çerçevesinde koy içinde bulunan eski bir bina restore edilecek, çevre düzenlemesi yapılacak. Bunun maliyeti ise yaklaşık 450 bin YTL’yi buluyor. Muhtarlık olarak bunu bizim karşılamamız mümkün değildi. İhaleyi kazanan firma buradaki binanın restore ve çevre düzenleme masraflarını kendi karşılayacak. 10 yıl sonunda ise bu bölge muhtarlığa devredilecek" diye konuştu.

Beton dolgu için izin bile almamışlar

TARİHİ
han ve hububat deposu olarak kullanılan denize sıfır binanın önünde yapılacak yaklaşık 1500 metrekarelik iskele ve eğlence platformu kurmak amacıyla denizde başlatılan beton dolgular için Güllük Liman Başkanlığı’ndan izin alınmadığı ortaya çıktı. Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanvekili Arif Yılmaz, yat turizminin gözde merkezlerinden Kuyucak Koyu’na böyle bir tesisin yapılmasının, koyun yatlara kapatılması demek olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!