Yanlış soru kurbanı oldum

Güncelleme Tarihi:

Yanlış soru kurbanı oldum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 02:11

"Kim 500 Milyar İster" yarışmasında, kravat sorusunu bilemeyince 250 milyarı kazanamayan M. Erhan Sözen, "Soru yanlıştı. Dava açacağım" dedi.

Kenan Işık'ın sunduğu Show TV'deki 'Kim 500 Milyar İster' yarışma programında, 125 milyar kazanmışken, kravatla ilgili 250 milyarlık soruya yanlış yanıt vererek sadece 16 milyar lira ikramiyeyle yetinmek zorunda kalan Mustafa Erhan Sözen, ‘‘Soru yanlış hazırlanmış. Hakkımı mahkemede arayacağım’’ diyor.

Konyalı Jeofizik Mühendisi Mustafa Erhan Sözen, 'Kim 500 Milyar İster' yarışmasında, ilk gün 13 soruya doğru yanıt vererek 125 milyar lirayı kazanmıştı. Program süresi bitinci ikinci bölüme kalan yarışmada 500 milyar lira ikramiyeye ulaşması için kalan iki soruyu doğru yanıtlaması gereken Sözen, 14'üncü soruda 'kravat' sorusunda yanlış yanıt verdi. Sözen böylece hem rekordan, hem 125 milyar liradan da oldu, sadece 16 milyar lira almaya hak kazandı.

Yarışmada dramatik bir sonuçla karşılaşmasına kendisi kadar eşi ve iki kızı da üzülen Mustafa Erhan Sözen, yarışmadan sonra Meydan Larousse Ansiklopedisi'ni incelediğini söyledi. Yanlış olduğuna karar verilen soruyla ilgili detaylı araştırma yaptığını belirten Mustafa Erhan Sözen, sorunun kesinlikle yanlış hazırlandığı görüşünde.

ANSİKLOPEDİYE BAKTIM

Kenan Işık'ın konuşması ve tavrının kendisini yönlendirdiğini ileri süren Sözen, şöyle dedi:

‘‘Meydan Larousse Ansiklopedisi'ne baktım. Burada kravatın Romalılar'ın üşümemek için boyunlarına bağladığı atkı şeklindeki ipten esinlenerek ortaya çıktığı yazılıyor. Hırvatlar'la bir ilgisi yok. Sadece Fransızlar, kurdukları süvari alayında kendi askerleriyle karışmaması için Hırvat askerlerin boyunlarına atkı türünden ip takmışlar. Yani kravatın Hırvatlar'la bir ilgisi yok. Bu da sorunun yanlış olduğunu gösteriyor. Hakkımı mahkemede arayacağım.’’

HEDEFİM 16 MİLYARDI

Mustafa Erhan Sözen
, başlarda hedefinin küçük olduğunu, ancak yarışma koltuğuna oturunca her şeyin değiştiğini anlattı. Sözen, ‘‘Eğer 250 milyar liralık soruya cevap vermeseydim ve 125 milyar liralık çekimi alsaydım kendime ev ve araba alacaktım. Şimdi ise gelecek 16 milyar lira ile borçlarımı ödeyeceğim’’ dedi.

Tek soruda bir servet kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Mustafa Erhan Sözen, duygularını anlatırken, şöyle dedi:

‘‘Yarışmaya eşimin adımı yazdırması sonucu katıldım. Aslında hedefim 16 milyar lira kazanmaktı, onun için gittim. Ancak 16 milyardan sonra sorular basit gelince, 125 milyar liraya kadar çıktım. Bundan sonra ben çekimi alıp yarışmayı bırakmayı düşünüyordum. 125 milyar liralık sorudan sonra yarışmaya ara verildi. Bu sürede çevremdekiler ve ailem 500 milyar lira kazanmam için bana baskı yaptılar. Ben ikinci kez koltuğa otururken çekimi alıp gelmeyi düşündüm. O sırada meraktan dolayı soruyu istedim. Kravat ile ilgili soru geldiğin de bildiğimi zanederek cevapladım, ancak cevapladığım şık yanlış çıktı. Bu nedenle 125 milyar yerine 16 milyar lirada kaldık.’’

Kravat sözcüğü Hırvatlar’dan geliyor

Erkek giyiminin vazgeçilmez aksesuarı kravatın hikayesi iki bin yıl önceye dayanıyor. Kravatın tarihi Çinliler'e Romalılar'a kadar uzansa da, kravat bugünkü anlamda kullanılmaya 17. yüzyılda başladı. Ve başlatanlar da Fransızlar değil Hırvatlar.

Milattan önce 2. yüzyılda yaşamış Çin imparatoru Ch'in Shih Huang-Ti'nin mezarı 1974 yılında açıldığında, imparatorla birlikte gömülü, gerçek insan boyutlarında kilden 7500 asker heykeli bulunmuştu. Bu kil askerlerin boyunlarında dikkatle bağlanmış boyunbağları vardı. Romalılar da özellikle kışın sefere çıkarken boyunlarına örme şallar takardı. Çinli ve Romalı askerler boyunbağını, herhalde boynu soğuktan korumak için kullanıyorlardı.

Kravatın erkek giyimin vazgeçilmez aksesuarlarından birine dönüşmesi ise 17. yüzyıla uzanıyor. XIII. Louis için savaşan 160.000'e yakın lejyoner piyade eri ve şövalye, ülkeleri dışında silah altına alınmışlardı. Bunların arasında paralı Hırvat askerleri de vardı. Hırvat askerler boyunlarında düğüm atılmış küçük bir fular taşıyordu. Bu tür bir aksesuar Fransa'ya tamamen yabancıydı. Fransız askerler bu fuları hemen benimsediler. XIV. Louis'nin giyim kuşama düşkün olması, bu modanın yayılmasını hızlandırdı. On yıl sonra İngiltere ve kolonileri de kravatı benimsedi.

Fransızca'da Hırvatlar'a ‘‘Croates’’ denir. Hırvatlar'ın taktığı bu aksesuarın adı da, önce Fransızca'ya, oradan da hemen bütün dünya dillerine işte bu Croate kelimesinden türeyerek ‘‘kravat’’ şeklinde girdi.

Kazanamayınca çok üzüldüm

Sorunun doğru yanıtını kesinlikle bilmiyordum. Onun parayı kaybetmesine mani olmaya hakkım yok. Ben objektif olmak zorundayım. Bütün yarışmacılara her zaman kesin kararlarını almadan, varsa jokerlerini, yoksa çeki hatırlatmak zorundayım. En son 'Son kararınız mı' diye sorarım. Ben yarışmacıya üç defa çek uzattım. Ve 'Son kararınız mı' diye sormadan yine çeki dördüncü kez uzattım. Biz program ekibi ve Med Yapım olarak, eylül ayından bu yana 500 Milyar vermek için can atıyoruz. Bu yarışmacı da senenin son yarışmasında 125 milyara kadar geldi. Kendisi çok bilgili bir insan ve bunu hak etmişti. Çünkü bazı yarışmacılar, bazen yalnızca parayı alıp gidiyor. Ama Mustafa Bey, sonuna kadar direndi.

Bu yarışma 2,5 senedir devam ediyor. Hiç adaletsizlik yapmadık. Ben hep yarışmacının yanında oldum. Bu yarışmacının kazanmasını çok yürekten istedim. Kazanamayınca darmadağın oldum. Hala da kendime gelmiş değilim. Üzgünüm çok. Bunu perşembe akşamı, yarışmada daha net görebilirsiniz...

Kravat takmanın altın kuralları

İyi kesimli bir kravat ancak kemer tokasını kapatacak uzunlukta olmalıdır.

Ceketin sol cebine konan süs mendiliyle ASLA uyumlu olmamalıdır (Aynı kural yelek ve pantolon askısı için de geçerli). Aksini uygulayan bir erkek zarif değil komik görünecektir.

Küçük balina, banknot, kuru kafa ya da balık baskılı desenler kullanılmamalıdır.

Kot pantolonla takılmaz (Kadınların görüşü)Kot pantolonla takılır (Modacıların görüşü).

Kot pantolonla kullanıldığında, bez kumaştan yapılmış sportif bir model tercih edilmelidir.

Yuvarlak yakalı bir kazağın altında takılabilir. Bu modayı Fiat'ın ünlü kurucusu Gianfranco Agnelli başlatmıştır.

Çözüldüğü zaman başlangıçtaki boyunu almalıdır.

Kalitesinin göstergesi olarak zarf kısmında saklı yedek iplik barındırmalıdır.

Asla astarı görünmemelidir.

Her zaman gömlekle tezat oluşturmalıdır. Aynı tonların üst üste kullanımı zevksizlik işaretidir. Tam aksi bir seçim de yapılmamalıdır (mor üzerine limon sarısı).

Çıkarması kolay olmalıdır.

Ansiklopedilerde kravatın tarihçesi

Meydan Larousse: Kravat (Fr. cravate). (Gravat da denir)

-ANSİKL. Kıyf. Romalılar, boynu soğuktan korumak için uzun kumaştan yapılmış focale adi verilen bir çeşit sürme halkalı atkıyı boyunlarına sararlardı; sonraları bu sargı, savaştaki askerler tarafından da kullanılmaya başlandı.

Büyük Larousse: Kravat: (Fr. cravate. Alm. lehçe krawat. Hırvat, Hırvat askerlerinin boyunlarına taktıkları ince kumaş şeritten esinlenerek). Gömleğin yakasının altından geçirilen öndeki kanatlarından biri öbüründen daha geniş olan ve gömleğin önünü süsleyen kumaş şeridi.

-Ask. tar.: Hırvatlar'dan oluşmuş çeşitli askeri birlikleri belirtmek için kullanılmış olan sözcük.

-ANSİKL. Kravat Louis XVI zamanında 'Kravatlar' adı verilen ve kralın mahiyetinde çalışan Hırvat askerleri tarafından Fransa'ya getirildi. Kravat, boyna dolanan ve uçları göğsün ortasına kadar sarkan renkli bir kurdele ile boğazın üstünde dügümlenen bir muslin parçasıydı. XVIII. yüzyılda ense kısmı büzgülü küçük bir şeride dönüştü. Directoire'dan Luis-Philippe dönemine kadar boyun çevresinde birkaç kez dolandırılıyordu. Daha sonra ince kumaştan bir şerit biçimine girdi.

Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi (Tamer Korugan'ın yazdığı)

1660'da Osmanlılar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ordusuna yenilince, bu ordu içinde yer alan Hırvatistan'dan (Croita) bir alay asker zaferin kahramanı olarak Paris'e götürülür ve kralın huzuruna çıkarılırlar. Bu askerler boğazlarına renkli mendiller takmışlar, kral da bunu çok beğenerek kendisine krallık kravatları takan bir alay kurmuş. Bu alay aracılığıyla da kravat Avrupa'ya yayılmış. Kravat kelimesi de Hırvat anlamındaki Croat'tan türemiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!