25 polis yaralandı

Güncelleme Tarihi:

25 polis yaralandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Radikal dinciler, cuma namazından sonra yine olay çıkardı. Cumayı kana bulayan radikallerin saldırısında 3'ü kadın 25 polis ve 5 gazeteci yaralandı. Polise tekme tokat saldıran radikaller panzerleri de yıkmaya çalıştı. Bursa, Ankara, Şanlıurfa, Erzurum ve Konya'da yapılan gösterilerde de çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Sekiz yıllık kesintisiz eğitimi protesto eden gruplar, Ankara, Konya, Elazığ, Samsun, Bursa ve Erzurum'da cuma namazı çıkışında korsan gösteri düzenlerken, İstanbul'daki olaylarda kan aktı. 3'ü kadın 25 polis ve 5 gazeteci yaralanırken, toplam 68 kişi gözaltına alındı. Radikal dincilerin Cağaloğlu'daki Cezeri Kasım Paşa Camii ve Beyazıt Camii'nde kıldıkları cuma namazından sonra yürüyüşe geçmek istemeleri üzerine, ortalık savaş alanına döndü. 8 yıllık eğitim aleyhtarı sloganlar atarak yürümek isteyen göstericiler, kendilerine izin vermeyen polise, pozuk para, taş ve ayakkabı attı. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Çağlar'ın, bir polis otobüsü üzerinden megafonla yaptığı çağrıya uymayan göstericiler, bir kişinin ‘‘Tekbir'' diye bağırması üzerine polis barikatına yüklendi. Bu arada, polis barikatının arkasında bulunan ve namaz kılmak için camiye girmeyen kadınlı erkekli bir grup da tekbir getirip ‘‘İmam hatipler kapatılamaz'' sloganı atarak, polisi ablukaya aldılar. Camiden çıkan grup, polis barikatını, 15 metre kadar sürükledi. Polis, ellerindeki sopalarla da saldıran göstericilere karşı, cop kullandı. Bunun üzerine galeyana gelen göstericiler, tekbir getirerek, polisin üzerine tekme tokat saldırdı. Ellerinde zincire vurulmuş bir Kuran ve ‘5+3' yazan pankartlar taşıyan göstericiler, polisin su sıktığı panzeri devirmek istediler. Polisle çatışmaya giren gruba, polis köpekleriyle de müdahale edildi. Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Çağlar'ın, İl Milli Eğitim Müdürlüğü penceresinden sarkarak yaptığı konuşma üzerine, grup sakinleşip yere oturdu. Mikrofonla yapılan basın açıklamasının ardından öfkeli grup dağıldı.

HÜRRİYET'E SALDIRI

Bu arada, Hürriyet'in Cağaloğlu Bürosu önüne gelen, çarşaflı kadınların da aralarında bulunduğu bir grup, burada önlem alan kadın polislerle tartıştı. Kadınlara destek için gelen erkeklerin bulunduğu grup tartışmayı büyüttü. Grubun içindeki bazı fanatikler, Hürriyet Bürosu'na taş atarak camları kırdı. Beyazıt Camii'ni namaz çıkışı terketmeyen yaklaşık 250 kişilik bir grup da dışarıdan gelen yaklaşık 400 kişilik grupla birleşip, tekbir getirerek, Cağaloğlu'daki gruba dahil olmak için yürüyüşe geçti. Bu sırada kendilerini görüntüleyen gazete ve televizyon muhabirlerine taşlı saldırıda bulunan gruba, polis müdahale etmedi. Milliyet Gazetesi muhabiri Oktay Yıldırım, Kanal E kameramanı Şamil Özden, Kanal D kameramanı Cumhur Ayar ve Star kameramanı Taner Çelik, olaylar sırasında yaralandı. Kanal D muhabiri Aydın Baylan'ı da polis köpeği ısırdı. Çemberlitaş'taki polis barikatı tarafından engellenen grup ara sokaklara dağıldı.

Bu arada, Şanlıurfa'da 38, Bursa'da 17, Ankara'da da 12 kişi gözaltına alınırken, geçen hafta Beyazıt Camii çıkışında 8 yıllık kesintisiz temel eğitimi protesto gösterisi düzenlemekten tutuklanan 3 sanık tahliye edildi. İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan diğer 23 sanık katılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!