25 bin ışıkyılı uzakta Dünya benzeri gezegen

Güncelleme Tarihi:

25 bin ışıkyılı uzakta Dünya benzeri gezegen
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 00:00

Bilim adamları, güneş sisteminden 25 bin ışıkyılı (1 ışıkyılı, 9,5 trilyon kilometre) uzakta, özellikleri Dünya’nınkine yakın bir gezegen tespit etti. Katı, muhtemelen kaya ve buzdan oluşan ve şimdiye dek Güneş Sistemi dışında tespit edilen en küçük 5 gezegenden biri olan yeni "exoplanet" (Güneş sisteminin dışındaki gezegenlere verilen isim), uluslararası gökbilimci ekibi tarafından keşfedildi. Keşif, Nature dergisinde bugün yayımlanacak.

Astronomlar, yüzey sıcaklığı 53 derece Kelvin (eksi 220 santigrad derece) olarak tahmin edilen exoplanetin, yıldızından uzaklığının Dünya’nın Güneş’e uzaklığının üç katı olduğunu ve yıldızının etrafını 10 yılda döndüğünü belirtti. 12 değişik ülkeden 73 astrofizikçinin güney yarıküredeki 5 teleskopun yardımıyla ve yıldızının parlamasıyla keşfettiği gezegene "OGLE-2005-BLG-390Lb" adı verildi.

Fransa’nın Toulouse kentindeki Astrofizik Laboratuvarı’ndan Dr Pascal Fouque, keşfedilen exoplanetin sıcaklığındaki "aşırılığın" bu gezegende bir yaşam biçimi oluşmasına büyük olasılıkla engel olduğunu vurguladı. Amerikalı astronomlar, 2004 yılında da Güneş Sistemi’nin dışında Dünya’nın 10-20 kat büyüklüğünde "exoplanet" adı verilen gezegenlerin bir alt türü olan iki yeni gezegeni keşfetmişti. Gökbilimciler, şimdiye dek güneş sistemi dışında 170 gezegen tespit etti. Gökbilimciler, Samanyolu’nda 20 milyar galaksi sistemi olduğunu tahmin ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!