BDP'den ilk tepki

Güncelleme Tarihi:

BDPden ilk tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 14:09

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine ilk tepki BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'dan geldi. Paketi, "demokratikleşme değil, seçim paketi" olarak nitelendiren Kaplan, çözüm süreci açısından ise "paket tatmin edici değildir" diye konuştu. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise "Bu paketin sorun çözme kapasitesi yoktur" yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Kaplan, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, çözüm süreci açısından iki konuda paketi eleştirdi: Toplantı-gösteri özgürlüğü açısından ve ana dilde eğitim açısından.

Paketin, "toplantı ve gösteri özgürlüğü açısından ne TCK, ne de Terörle Mücadele Kanunu'ndaki kısıtlamaları kaldırmadığına" dikkat çeken Hasip Kaplan, "toplantı ve gösteri, kendini ifade etme biçimidir. Çözüm süreci açısından yaklaşırsak, binlerce insan fikirlerini ifade ettikleri için halen içerdeler. Başbakan Erdoğan 'fikirler konuşsun" diyor ama, bu hayata geçmiyor" dedi.

Anadilde eğitim konusunda pakette yer alan unsurun da çözüm süreci açısından "beklentileri karşılamadığını" vurgulayan Hasip Kaplan, "ana dilinizi özel okulda öğrenin demek, halkı tatmin etmez. Başbakan'ın kendisi ana dilini parasıyla özel okulda mı öğrenmiş?" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaplan, pakette yer alan, Mor Gabriel'e arazilerinin iadesi, başörtü, okullarda andımızın kaldırılması gibi unsurların ise "olumlu olduğunu", bu konuda zaten BDP'nin daha önce TBMM'de pekçok kez yasa teklifinde bulunduğunu söyledi.

Kaplan, "Bu açılardan bakıldığında, paket için devrim gibi demokratikleşme paketi demek mümkün değildir. Bu olsa olsa, bir seçim paketidir" dedi.

GÜLTEN KIŞANAK: TÜRKİYE'NİN DEMOKRATİKLEŞME İHTİYACINA YANIT VEREN BİR PAKET DEĞİL

BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Demokratikleşme paketinin beklentileri karşılamadığını belirten Kışanak, "Çok beklemeye değer bir paket miydi? Tüm türkiye gördü. Bizler Barış ve Demokrasi Partisi olarak, Kürt sorunun da demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi konusunda büyük emek ve çaba sarfetmiş bir geleneğin temsilcisi bir partisiyiz. Kürtler, Kürt sorununun çözülmesini, Aleviler inanç özgürlüğü sorununun çözülmesini, ülkenin ötekileştirilen tüm kesimleri, kendilerini yönetime katabilme fırsatını yakalayabilmeyi arzu ediyordu. Yıllarca bunun mücadelesini verdiler. Bu paketin, bu beklentilerin hiç birine yanıt vermediğini çok açık ifade ediyoruz. Türkiye'nin demokratikleşme ihtiyacına yanıt veren bir paket değildir" diye konuştu.

Haberin Devamı

AHMET TÜRK: KABAK GİBİ AMA İÇİ BOŞ

Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, aylardır kamuoyunun beklediği paketin kamuoyuna yansıyan tartışma ve tahminlerin ötesinde bir şey olmadığını söyledi.

Türk, paketle ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:
"Bu paket Kürt sorunun çözümünü sağlayacak, çözüme katkı sunacak bir paket olmaktan uzak. Kürt halkının bir halk olarak beklentilerini karşılayacak bir anlayıştan bir yaklaşımdan çok uzak olduğunu görüyoruz. Evet küçük şeyler var, zaten bunlar toplumun vicdanında meşru olan şeylerdir. Mesela Kürt alfabesindeki üç harfin ilave edilmiş olması, zaten bu mücadelemizle meşrulaştırdığımız bir şeydir.Yine köy isimlerinin serbest bırakılması, bugün zaten Kürtlerin kendi köylerinde, kendi yaşadıkları yerde eski isimleri kullandığını biliyoruz. Yine anadilde eğitim önü açılmıyor, sadece özel okullarda bir eğitimin yapılması konusunda bir şey var. Zaten geçmişte de bu imkanlar sağlanmıştır. Toplumsal beklentiyi karşılayacak ve toplumu rahatlatacak bir paket olmaktan uzaktır. Bugün binlerce Kürt siyasetçisi içerdedir. Fikirlerinden, düşüncelerinden dolayı, kendilerini ifade ettikleri için binlerce insanımız içeride. Bunların dışarıya çıkması veya o fikir inanç özgürlüğünün sağlanması konusunda bir yenilik yok. Hala o insanlarımız o düşüncelerinden dolayı, kimliğini savunduğu için, inkar politikasına karşı çıktığı için düşüncelerini dile getiren insanlar bugün yine yargılanmaya devam edecek, bu bir yenilik değildir. Bu bir açılım değildir. Bu gerçekten toplumsal barışı ve uzlaşıyı sağlayacak bir anlayıştan uzak olan bir pakettir."

Haberin Devamı

Ahmet Türk doğru şeyleri, toplumsal uzlaşıyı, barışı sağlayacak projelerin her zaman yanında olduklarını ifade ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak bugün bu beklentiler adeta boşa çıkmıştır. İzin verirseniz bu paketi biraz şeye benzetmek istiyorum. Bir kabağa baktığınız zaman çok büyük görünüyor, görkemli görünüyor. Ama kabağı ikiye böldüğünüz zaman bakıyorsunuz içi bomboş. O kabağın içi bomboş, bu paketin de içi bomboştur. Biz bu paketi onaylamıyoruz. Bu paketi yeterli bulmuyoruz. Bu paketin toplumsal barışa katkı sunacağına da inanmıyorum."

BEŞTAŞ: BAZI OLUMLU DÜZENLEMELER VAR AMA....

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Demokratikleşme Paketi'ne ilişkin bazı olumlu düzenlemelerin bulunduğunu söyledi.

Beştaş, paket için yaratılan havaya, hazırlıklara, harcanan zamana uygun bir açıklama olmadığını belirtti.

Uzun süredir paketin reklam ve propagandasının yapıldığını savunan Beştaş, şunları söyledi:
"Titiz bir iktidar pratiği ile karşı karşıyayız. Taleplerden uzak ama zaten kamuoyu nezdinde meşruiyeti olan, halkın kullandığı alanlarda çağ dışı, uluslararası hiç bir değer ve ilkeye uymayan bazı olumlu düzenlemeler var. Yani, Mor Gabriel gibi, ayrımcılıkla mücadele gibi... Bunlar olumlu. Fakat bunların zaten Türkiye'de hala tartışılıyor olması, yasalarda bulunuyor olması büyük bir ayıptı ve bunlar zaten aşılmıştı. Hem yaşamda, hem siyasette hem de uluslar arası alanda atılan imzalarla kadük yasalar ve uygulamalardı. Bunların kaldırılması ileri bir adım gibi takdim ediliyor. Bu doğru değil. Bu yaklaşımı kesinlikle doğru bulmuyoruz. Pakettin en büyük önemi barış, demokratikleşme ve çözüm sürecine sunacağı katkıydı. BDP olarak aslında hepsi kamuoyu tarafından bilinen çok temel, acil, atılması gereken adımlar, önerilerimiz vardı. Maalesef bu konularda bir düzenlemeye rastlayamıyoruz. Ana dilde eğitim, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması gibi. Seçim barajı hala tartışılıyor. Hazine yardımına ilişkin düzenleme var ama hangi seçime ilişkin henüz bir açıklık yok. Genel seçimde olursa biz hazine yardımı alamıyoruz. Siyasetçilerin serbest bırakılmasına yönelik bir düzenleme mevcut değil. Başbakan bir saati aşkın konuşmasında tek bir Kürt kelimesi kullanmadan, yaşayan diller gibi kavramlarla sorunu tanımlamaktan maalesef kaçındı."

Haberin Devamı



BDP OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

BDP yöneticileri, Başbakan Erdoğan'ın demokratikleşme paketini, Ankara'da bulunan milletvekilleriyle birlikte genel merkezde dinlediler. BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, saat 11.00'de genel merkezde grup başkanvekilleri ve milletvekilleri bir araya geldi. Saat 12.00'de de yeni yasama yılını ve paketi değerlendirmek üzere toplantıya geçildi. Parti yetkilileri, 'Demokratikleşme Paketi' için bir araya gelinmediğini; yarın başlayacak yeni yasama dönemini değerlendirme ve görev dağılımı yapma amacıyla vekillere çağrı yapıldığını belirttiler. Toplantının saat 12.00'de başladığını ve burada demokratikleşme paketinin de değerlendirilerek, daha sonra kamuoyuna bir açıklama yapılacağını açıkladılar.

TÜRK: KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKIDAN UZAK


BAKMADAN GEÇME!