Hatay'da Afrika kelebeği gözlemlendi

Güncelleme Tarihi:

Hatayda Afrika kelebeği gözlemlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2013 12:12

İklim çeşitliği ve zengin bitki örtüsüyle çok sayıda kelebek türüne ev sahipliği yapan Hatay'da, Türkiye'de daha önce hiç gözlemlenmemiş anavatanı Afrika olan Ürdün, İsrail ve Lübnan'da görülebilen "Afrika Babul Mavisi" ilk kez gözlemlendi.

Haberin Devamı

Antakya Kelebek Gözlem Topluluğu Başkanı Ali Atahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'ın biri endemik olmak üzere 152 kelebek türüyle bu alanda Türkiye'nin önemli kentleri arasında yer aldığını söyledi.

Her yıl yaz döneminde toplulukların katılımıyla gözlem yaparak kentteki yeni türleri belirlemeye ve bunları fotoğraflamaya çalıştıklarını ifade eden Atahan, bu yıl da anavatanı Afrika kıtası olan Ürdün, İsrail ve Lübnan'da görülen bilimsel adı "azanus jesous" olan "Afrika Babul Mavisi" kelebeğinin görüldüğünü kaydetti.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Resim-İş Öğretmenliği öğrencisi Ömer Tartıcı ve Hikmet Mail Saraç'ın, 14 Eylül'de merkeze bağlı Dursunlu beldesinde, daha önce Türkiye'de gözlenmemiş kelebek türünü gördüklerini belirten Atahan, şöyle devam etti:

"Afrika Babul Mavisi kelebek türü, ülkemizde ilk defa gözleniyor. Boyu yaklaşık 2 santimetre olan bu kelebek, özellikle kanat altı desenleri ile dikkat çekiyor. Anavatanı Sahara güneyinde kalan Afrika Kıtası olan kelebek, Ortadoğu ülkelerinden Ürdün, İsrail ve Lübnan'da görülebiliyor. Göçmen kelebeklerden biri olan bu tür, iklimsel değişikliklerle birlikte kuzeye doğru hareketlenmiş görünüyor. Bulunduğu coğrafik konum nedeniyle hem flora hem faunası oldukça zengin Hatay'da bu türü gözlemlemiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Afrika Babul Mavisi ile kentteki gözlemlediğimiz kelebek sayısı 152'ye ulaştı. Son iki yılda toplamda Hatay'da 120'yi aşkın tür gözledik ve bunların % 10'a yakınını ilimizde ilk kez gördük."

Atahan, Amik Gölü'nün kurutulması ile başlayıp, son yıllarda geniş alanlara yayılan orman yangınları ve çeşitli doğa tahribatlarına rağmen Hatay'ın biyoçeşitliliğiyle ülke çapında adından söz ettirmeyi sürdürdüğünü kaydetti.

8 saat süren gözlem

MKÜ öğrencisi ve Fotoğraf Topluluğu Başkanı Ömer Tartcı ise Dursunlu beldesinde yaklaşık 8 saat süren fotoğraf çekimi sırasında Türkiye'de daha önce belgelenmemiş kelebek türünü kayıt altına aldıklarını belirtti.

Kelebeğin saatlerce peşinden koştuklarını vurgulayan Tartıcı, çektikleri zahmete değdiğini, Afrika Babul Mavisi'ni fotoğrafladıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!